Matala leposyke kertoo useimmiten hyvästä aerobisesta kunnosta. Mutta se voi kieliä myös sairaudesta.

Leposyke eli ihmisen alhaisin syke hereillä ollessa on yksilöllinen ja voi vaihdella huomattavasti eri ihmisillä. Keskimäärin leposyke on noin 60 iskua minuutissa.

– Tavanomaisesti matala leposyke kertoo hyvästä aerobisesta kunnosta. Kun leposyke on matala, sydämen lyöntitilavuus on suuri. Silloin sydän kierrättää verta yhdellä lyönnillä enemmän eikä sen tarvitse lyödä niin usein, yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta kertoo.

Mittaa oma sykkeesi

Leposykettä voi mitata itseltään esimerkiksi sykemittarilla ja sykevyöllä mieluiten aamulla pian heräämisen jälkeen. Edellisenä iltana ei kannata tehdä kovaa liikuntasuoritusta, vaan tärkeää on olla palautunut edellisistä kovista treeneistä.

Parhaimman lopputuloksen saa, kun leposykkeen mittaa useampana aamuna. Tärkeää on verrata sykettä omiin leposykelukuihin. Toisen ihmisen leposykkeeseen vertaaminen ei kerro mitään, koska esimerkiksi toisen henkilön aerobinen kunto saattaa olla omaa parempi tai sitten sykkeeseen vaikuttavat perinnölliset tekijät.

Myös ikä, harjoitustausta ja viimeaikainen harjoituskuormitus, lämpötila ja esimerkiksi mielentila voivat vaikuttaa leposykkeeseen.

– Jos tuntee itsensä terveeksi, eikä kärsi esimerkiksi rytmihäiriöistä, voi leposyke olla hyvinkin matala. Ammattiurheilijoilta on mitattu alle 30 lyönnin leposykkeitä, Halonen toteaa.

Lue myös: Näin pääset huippukuntoon ennätysajassa

Iäkkäällä matala syke voi johtua sairaudesta

On kuitenkin olemassa sydämen sairauksia, joiden yhtenä oireena on matala leposyke.

– Tyypillisesti tällaiset sairaudet, kuten sairas sinus -syndrooma, tulevat ikääntymisen myötä. Silloin sydämen sähköistä aktivaatiota säätelevä osa käyttäytyy poikkeavasti, Halonen toteaa.

Leposyke voi silloin laskea hyvinkin matalaksi, mikä aiheuttaa huonovointisuutta ja heikentää suorituskykyä. Oireet johtuvat siitä, ettei sydän matalan sykkeen vuoksi kierrätä tarpeeksi verta. Useimmiten kuitenkin matala leposyke on tavallinen, jos on terve ja kuntoilee paljon.

Lue myös: Suolaa, viinaa ja huono perimä? Sepelvaltimotauti uhkaa!

Pitääkö sydämen leposyke tietää?

Omaa leposykettä ei ole välttämätöntä tietää vaan sykevälivaihtelun seuraaminen voi olla merkittävämpää, jotta osaisi tehdä esimerkiksi tarpeellisia muutoksia elämässä. Sykevälivaihtelulla tarkoitetaan peräkkäisten sydämenlyöntien välisen ajan vaihtelua ja se kertoo esimerkiksi stressistä, rasituksesta ja niistä palautumisesta.

Kuitenkin jos haluaa seurata hyvinvointiaan ja aerobisen kunnon kehittymistä, on leposykekin ihan oiva mittari.

– Kun leposyke laskee säännöllisen harjoittelun tuloksena, on aerobinen kunto parantunut, Halonen kertoo.

Silloin sydämen iskutilavuus on kasvanut ja sydän vahvistunut. Sydän pystyy yhdellä pumppauksella kierrättämään enemmän verta.

Lue myös:

3 kysymystä sykkeestä

Testaa, oletko hyvässä kunnossa

Näin parannat aerobista kuntoa helposti

Korkea kolesteroli ei tunnu miltään, mutta voi tappaa – onko sinulla näitä merkkejä?