Kaljuuntumista voi hoitaa esimerkiksi lääkkeillä, mutta kaikki hiuspohjan hoidot tehoavat vain silloin, jos hiukset ovat harventuneet, mutta hiuspohja ei ole vielä kaljuuntunut.

1. Lääkkeillä?

Minoksidiililiuos on apteekissa ilman reseptiä myytävä lääke, jota käytetään kaljuuntumisen hoitoon sekä miehillä että naisilla. Minoksidiililiuos pidentää hiuksen kasvuvaihetta ja kasvattaa pienentyneiden hiusnystyjen kokoa ja siten myös hiuksen läpimittaa. Lääkettä sivellään päänahkaan kahdesti päivässä.

Huom.! Lääke vaikuttaa hitaasti ja ärsyttää usein hiuspohjaa. Liuos ei tepsi kaikille, ja hoito toimii vain niin kauan kuin lääkettä käyttää. Lääke on hintava eikä se kuulu korvattaviin lääkevalmisteisiin.

Finasteridi on reseptin vaativa lääke, joka vaikuttaa testosteronin aineenvaihduntaan. Isommilla annoksilla sitä käytetään eturauhasen liikakasvun hoitoon.

Huom.! Finasteridi sopii kaljuuntumisen hoitoon vain miehille.

Antiandrogeenejä ja estrogeenikorvaushoitoa käytetään hoitona naistyyppiseen hiustenlähtöön.

Huom.! Hormonilääkkeiden hyödyt ja haitat täytyy aina punnita yksilöllisesti, ja lääkityksen teho ei aina ole selvä.

Lue myös: 9 vinkkiä – Näin pääset eroon turvotuksesta

2. Hiustensiirto-leikkauksella?

Hiustensiirrossa siirretään kaljuuntuvalle alueelle hiuksia sellaiselta alueelta, jossa hiukset on ”ohjelmoitu” kasvamaan pitkään. Toimenpiteessä jaetaan olemassa olevia hiuksia uudelleen, ei lisätä hiusten määrää.
Hiustensiirtoleikkaus kannattaa, jos omaa tukkaa on jäljellä riittävästi suhteessa kaljuuntuneen alueen laajuuteen. Myös hiusten väri ja karkeus vaikuttavat siihen, miten peittävä lopputulos on ja montako siirtokertaa tarvitaan.

Leikkauksessa otetaan yleensä korvien yläpuolelta takaraivon ympäri ulottuvalta alueelta noin 2 cm leveä kaistale hiuspohjaa. Mikrosiirteet (1–4 karvatuppea/siirre) erotellaan mikros-
koopin alla ja istutetaan haluttuun kohtaan omien hiusten kanssa samaan kasvusuuntaan.

Kun hiustensiirtoa suunnitellaan, pitää huomioida, että kaljuuntuminen on jatkuva prosessi. Toimenpide voidaan joutua toistamaan useitakin kertoja.

Leikkaus tehdään päiväkirurgisena toimenpiteenä ja paikallispuudutuksessa. Se kestää siirteiden määrästä riippuen 2–5 tuntia. Ompeleet poistetaan viikon kuluttua. Toimenpiteen hinta on noin 1000–10 000 euroa riippuen peitetäänkö pientä arpea vai laajaa kaljua.

Lue myös: Millaisen sairastumisen matkavakuutus korvaa?

3. Mesoterapialla ja valohoidolla?

Hiusmesoterapiassa ruiskutetaan neulalla ihon pintakerrokseen pieniä määriä hiusten kasvua tehostavia ja karvatuppia elvyttäviä aineita. Hoito hidastaa hiustenlähtöä ja nopeuttaa kasvua. Hoito toimii niin kauan, kun hiuspohjasta löytyy eläviä hiustuppia. Täysin kaljuuntuneille alueille hoito ei tehoa.
Hoitokerta maksaa noin 150 euroa. Sitä annetaan kerran viikossa kolme kuukautta ja sen jälkeen parin kuukauden välein. Hoitoon ei saa Kelan tukea.

LED- ja matalatehoisia laservalohoitoja on myös kehitetty hiustenlähtöön. Tietyt aallonpituudet stimuloivat hiusten kasvua ja parantavat hiuspohjan verenkiertoa. Tutkimuksia hoidoista on kuitenkin tehty vielä vähän.

Asiantuntijina ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Marge Uibu ja plastiikkakirurgi Timo Pakkanen.<

Lue myös:

Apua, hilsettä! Miten siitä pääsee eroon?

Työpaikkakiusaaminen yhä yleistä – miestä kiusaa useimmiten toinen mies

Työhaastattelu edessä? Älä tee näitä mokia!

Julkaistu alunperin Oma Aika-lehden numerossa 03/2016