Viron Saarenmaalta löydät erikoisia luonnonihmeitä, hyvää olutta, herkullisia kalaruokia sekä idyllistä maaseutua.

Muinaiskyliä, tuulimyllyjä ja luonnonihmeitä.  Viron Saarenmaa tarjoaa matkailijalle rentouttavan ja mieleenpainuvan viikonloppuloman. Ota haltuun ainakin nämä tärpit.

Omalla autolla liikkeelle

Viron vihreät nummet ja rauhalliset lähiöt vilisevät silmissä. Navigaattori muistuttaa milloin pitää kääntyä mihinkin ja matka sujuu leppoisasti kohti määränpäätä. Saarenmaalle kannattaa matkustaa todellakin omalla autolla.

Saarenmaan maakunnan pääkaupunki Kuressaare sijaitsee 215 kilometrin päässä Tallinnasta. Matka käy kätevästi niin, että hankit autopaikan Tallinnan laivasta ja huristelet Lounais-Viron halki Virtsun satamaan. Sieltä pääset edullisella lautalla Kuivastuun, josta pääset ajamaan Kuressaareen. Lauttamatka kustantaa aikuiselta kolme euroa nenää kohden ja autolta reilut kahdeksan.

Auto on suositeltava vaihtoehto myös siksi, että suurella saarella on helpompi ja kätevämpi tutustua nähtävyyksiin ja paikkoihin omatoimisesti sen sijaan, että luottaisi julkisiin kulkupeleihin. Omatoiminen reissaaja välttää helpommin myös turistiryhmät.

Lue myös: Pakkaa matkalle mukaan nämä 10 asiaa – ja pärjäät missä vain

Kaalin muinainen meteoriittikraatteri

Kuressaaresta 18 kilometrin päässä sijaitsee mieleenpainuva näky, 700 eaa. alkunsa saanut Kaalin meteoriittikraatteri. Vihreänsinertävä vesi seisoo syvän kuopan keskellä paikallaan ja puut vihertävät reunoilla. Syvyyttä kuopalla on 16 metriä, ja harjalta mitattuna kraatterin ympyrän läpimitta on huikeat 110 metriä.

Hauska kraatteri saa mielikuvituksen laukkaamaan. Etenkin perheellisen kannattaa kurvata sen kautta, sillä lapselle valtava kuoppa voi olla melkoinen näky.

Kun kraatteri on nähty, lähistön kojuista voit ostaa pieniä matkamuistoja ja käsitöitä tuliaisiksi. Lisäksi noin 15 kilometrin säteeltä löytyvät myös 1200-luvulla alkunsa saaneet Valjalan ja Pühan kirkot.

Saarenmaa

Halkaisijaltaan 110-metrisen Kaalin meteoriittikraatterin lisäksi lähialueilta löytyy myös muita pienempiä kraattereita.

Rantatörmän legendaarinen uhripaikka

Kannattaa laittaa lenkkarit jalkaan ja tehdä retki saaren pohjoisrannikolla sijaitsevalle Pangan rantatörmälle. Rosoinen kallioseinä laskeutuu äkkijyrkkänä alas. Meren aallot pauhaavat rantakiviä vasten.

Kävele törmän reunaa myötäilevää polkua ja nauti merituulesta ja metsästä. Ole kuitenkin törmän reunalla varovainen, sillä korkeimmillaan pudotusta alas on 21,3 metriä.

Jännittävän pudotuksen lisäksi oma viehätyksensä rantatörmällä tulee sen karmaisevasta historiasta – legendan mukaan jyrkänteen korkein kohta oli muinainen uhripaikka, jonne merelle uhrattavat tuotiin. Halutessasi voit laskeutua katsomaan törmää myös alapuolelta käsin.

saarenmaa

Pangan Rantatörmän jyrkät rinteet tekevät vaikutuksen. Korkeimmillaan pudotus on 21,3 metriä.

Kaikkineen törmää riittää kaksi ja puoli kilometriä. Sporttinen reissaaja voi tehdä metsäpoluilla vaikkapa muutaman HIIT-pyrähdyksen. Luonnonsuojelualueella illan kruunaa auringonlasku.

Lue myös: Houkuttaako vaellus Suomen luonnossa? Tässä ovat kiinnostavimmat luontokohteet

Tyylimyllymäen aitoa maaseututunnelmaa

Auringonkukat kurkottavat kohti taivasta. Kullankeltaiset lakeat pellot levittäytyvät silmänkantamattomiin. Rauhalliset vuohet mutustelevat ruohon korsia ja komeat tuulimyllyt kaappaavat huomion.

Anglan tuulimyllymäellä pääset tutustumaan aitoihin vanhoihin tuulimyllyihin ja nauttimaan maalaismaisemista. Myllyjen ahtaisiin sisuksiin pääsee myös kiipeilemään ja muistoksi voit ottaa veikeitä kuvia. Paikalla saatat myös nähdä myllärin työn touhussa.

Neljä viidestä myllystä on perinteisiä 1900-luvun alussa rakennettuja saarenmaalaisia pukkituulimyllyjä, kun taas korkein on hollantilaistyyppinen mylly.

saarenmaa

Anglan tyylimyllyihin pääsee myös sisälle.

Alueella on nykyisin myös Anglan perinnekulttuurikeskus. Siellä on mahdollista osallistua erilaisiin työpajoihin savenvalauksesta huopaamiseen ja leivän leivontaan.

Jos tyylimyllykierroksen jälkeen maistuu kahvi, sitä on ravintolan puolella tarjolla. Liput alueelle maksavat aikuisilta 3,5 euroa ja lapsilta 1,5 euroa. Vaihtoehtona on myös hankkia 6 euron arvoinen perhelippu. Anglan tyylimyllyt sijaitsevat noin 36 kilometrin päässä Kuressaaren keskustasta.

saarenmaa

Saarenmaan sisämaan maaseutuidylli sulattaa sydämen.

saarenmaa

Saarenmaalla pääsee näkemään monenlaisia kotieläimiä, kuten kalkkunoita, lampaita ja hevosia.

Kulttuuria ja historiaa idyllisestä keskustasta

Luonnon vastapainoksi Kuressaaren kaunis keskusta tarjoaa kulttuuria ja herkkupaikkoja. Tärkein nähtävyyksistä on 1300-luvulla rakennettu Piispanlinna. Mahtipontista linnaa ympäröi  leveydeltään 30-metrinen vallihauta ja paikasta löytyy myös museo vaihtuvilla sekä perusnäyttelyllä.

Jos historian havinaa ja arkkitehtuuria kaipaa vielä lisää, silloin kannattaa käydä katsomassa myös Kuressaaren raatihuone, ortodoksinen myöhäisklassista tyyliä edustava Pyhän Nikolain kirkko sekä konserttielämyksiä tarjoava klassinen Laurentiuksen kirkko.

Kuressaaren torilta löydät matkamuistoksi käsitöitä sekä herkkuja. Mehiläistenhoito on yksi Saarenmaan perinteistä, joten paikallinen hunaja on hyvä tuliainen. Kuumana kesäpäivänä Kuressaaren uimaranta tarjoaa vilvoitusta lapsiperheille.

saarenmaa

Jos Saarenmaan reissulla ehtii käydä vain yhden kulttuurikohteen, kannattaa valita Piispanlinna. Kuva: All Over Press

Oluen ja perinnesapuskan äärelle

Saarenmaa on kuuluisa muun muassa savukalasta, sahdista ja mustasta leivästä. Saarenmaan olutperinteet ovat pitkät ja rikkaat, joten paikallisen oluen kimppuun kannattaa käydä.

Saarenmaan perinteikkäässä myllyssä toimivasta Veski-ravintolasta saat nykyään jauhojen sijaan maukkaita kansallisruokia sekä alueella pyörii kesäisin terassi. Suosittu paikka tasokkaamman italialaisen ruuan ystäville on ravintola La Perla.

Ravintola Kuursaal tarjoilee paikallisia kalaruokia, kun taas lähistöllä sijaitsevassa John Bull -pubissa voit syödä kevyen keittolounaan tai pysähtyä hetkeksi oluelle tai siiderille. Retro Kohvikiin voit suunnata burgereiden perässä. Netissä paikan olutvalikoimaa kehutaan laajaksi ja oivalliseksi.

Paikallisen vinkkaajan mukaan Kodulinna Lokaal on kuitenkin paras paikka miehiseen makuun. Sieltä saat mainion pihvin ja oluen noin kymmenen euron hintaan. Autolla liikkuvan oluen ystävän kannattaa kuitenkin muistaa, että Viron promilleraja ratin takana on pyöreä nolla.

Lue myös:

Upeat vuoret ja kulinaristin herkkupaikat – Baskimaa vie reissumiehen sydämen

Mitä pakata mukaan viikonlopun telttareissulle? Listauksessa tärkeimmät retkeilyvarusteet

Höyrylaivoja ja lihapiirakoita – Lappeenrannan kesä on kokemisen arvoinen