Tilaa Lehti

CTEKin kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset ärsyyntyvät liikenteessä niin muista autoilijoista kuin olosuhteistakin. Mutta mikä sapetta eniten?

Maailman johtava ajoneuvojen akkujen huolto- ja ylläpitoratkaisujen tarjoaja CTEK tilasi kyselytutkimuksen, joka tutki suomalaista liikennekulttuuria. Kyselytulokset kertoivat muun muassa sen, että kiireen tunne ja liikenneärtymys kulkevat käsi kädessä. Kyselytutkimuksen mukaan suurin ärsytyksen aihe liikenteessä ovat kuskit, jotka eivät käytä vilkkua ja autoilijat, jotka tukkivat tien ajamalla liian hitaasti. Vastaajia pyydettiin listaamaan kolme eniten ärtymystä aiheuttavaa tekijää liikenteessä.

Peräti 64 prosenttia vastaajista ilmoitti vilkun käyttämättä jättämisen olevan eniten ärtymystä aiheuttavien tekijöiden joukossa autolla liikkuessaan ja 43 prosenttia vastaajasta ilmoitti sen olevan ärtymyksen ykkösaiheuttaja liikenteessä.

Ajokaistan tukkijat raivostuttavat

Toiseksi ja kolmanneksi suurimmat ärsytyksen aiheet olivat liikenneruuhkat sekä ajokaistan tukkivat autoilijat. Varsin odotetusti puolet autoilijoista (49.8 %) ilmoitti liikenneruuhkan olevan kolmen suurimman ärtymystä aiheuttavan tekijän joukossa ja lähes yhtä moni (49 %) ilmoitti, että ajokaistan tukkivat autoilijat ovat rasite. Autoilijoiden malttamattomuudesta kertoo, että autoilijat, jotka ajavat liian hitaasti ärsyttävät enemmän (44 %) kuin autoilijat, jotka ajavat ylinopeutta (26 %).

Huutavat lapset ja pyöräilijät harmittavat harvoja

Vähiten ärtymystä aiheuttaviksi tekijöiksi listattiin takapenkillä huutavat lapset ja pyöräilijät. Vain yhdeksän prosenttia vastaajista noteerasi pyöräilijät inhokkilistalleen. Vastaava lukema Ruotsissa oli peräti kaksinkertainen (20.6 %).

– Luvut ovat varsin valaisevia. Haluamme kaikkien ajavan turvallisesti välttäen turhautumiset ja ylilyönnit liikenteessä. Asian tiedostaminen etukäteen toivottavasti auttaa pitämään pään kylmänä, etenkin kun tietää, että edessäsi ajavia ärsyttää ruuhkaan jumiutuminen todennäköisesti yhtä paljon kuin sinua, toteaa CTEKin markkinointipäällikkö Tony Sylsjö.

Kyselytutkimuksen vastaukset osoittavat myös, että miehiä ja naisia ärsyttävät lähes tismalleen samat asiat liikenteessä. Ero mies- ja naisvastaajien tuloksien välillä oli marginaalinen.

Luettelo asioista, jotka ärsyttävät liikenteessä eniten

  1. Autoilijat, jotka eivät käytä vilkkua (66.2 %) 639
  2. Liikenneruuhkat (49.8 %) 481
  3. Autoilijat, jotka tukkivat ajokaistan (47 %) 454
  4. Autoilijat, jotka ajavat liian hitaasti (43.9 %) 424
  5. Autoilijat, jotka ajavat ylinopeutta (26 %) 251
  6. Jäiset tiet (29.9 %) 289
  7. Ongelmat auton käynnistämisessä (12.6 %) 122
  8. Pyöräilijät (9.9 %) 96
  9. Huutavat lapset takapenkillä (9.3 %) 90

Tietoja tutkimuksesta: Kyselyn toteutti tutkimusyhtiö Cint kesäkuussa 2017. CTEKin tilaamaan kyselyyn vastasi n. 1000 suomalaista, joilla on vähintään B-ajokortti ja auto käytössään.

Lue myös:

Suomalaiset kertovat: Mikä liikenteessä ärsyttää eniten?

Liikenteessä tunteet kuumenevat – parhaiten pärjää viilipytty

Ajatko tietämättäsi laittomasti?

Tilaa Lehti