Sanovatko kaikki, että vauvasi on aivan näköisesi? Tutkimuksen mukaan yhdennäköisyys tuo vauvalle erään etulyöntiaseman.

Journal of Health Economics -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan isejään muistuttavat vauvat joutuvat epätodennäköisemmin sairaalahoitoon ensimmäisen elinvuotensa aikana. Tutkimuksessa tarkasteltiin 456 perhettä.

Isäänsä muistuttavalla vauvalla oli tutkimustulosten  myös pienempi riski esimerkiksi astmakohtauksiin.

Tutkijoiden mukaan syy ilmiölle on varsin yllättävä.

– Isät, jotka näkevät itsensä vauvan piirteissä, ovat varmempia, että vauva on heidän. Täten he viettävät enemmän aikaa vauvan kanssa, tutkijat toteavat.

Tutkijoiden mukaan yhdennäköisyys rohkaisee isejä viettämään lapsensa kanssa keskimäärin 2,5 päivää enemmän aikaa kuussa.

Lue myös: Parisuhde on onnellinen, jos seksistä puhutaan avoimesti – ”Seksipuhe helpottuu, kun tietää, mitä haluaa”

Vauva tarvitsee isi-aikaa

Vauvalle isän kanssa vietetty aika on tärkeää, sillä se vähentää vauvan altistumista potentiaalisille vaaroille. Tutkimuksen mukaan yhteinen aika lisää myös miehen tietämystä hoidosta ja sitä kautta hoito ja lapsen kaitseminen ovat myös tehokkaampia.

Lisäksi paljon lastaan hoitavat isät tietävät lapsestaan ja hänen terveydestään enemmän.

Tutkijoiden mukaan yksinhuoltajaperheissä kasvavat lapset puolestaan ”ovat epäedullisessa asemassa, joka vaikuttaa heihin koko heidän elämänsä ajan”.  Tutkimuksessa painotetaankin, että eri osoitteessa elävien vanhempien tulisi huolehtia siitä, että molemmat osallistuvat aktiivisesti lapsen kasvatukseen.

Tämä edistää lapsen varhaisiän terveyttä ja hyvinvointia.

Lähde: Metro UK

Lue myös: 

Rikoskomisario Ismo Kopra jäljittää kadonneita: ”Näin moni on yleensä surmattu”

Murrosikä pistää perhearjen koetukselle – näin pärjäät hankalan teinin kanssa