Loma menee helposti pilalle, jos flunssa tai ripuli osuu kohdalle. Kannattaa myös olla tarkkana seksitautien sekä loiseläinten suhteen.

Turistiripuli iskee yleensä ensimmäisen lomaviikon loppupuolella. Tavallisesti ripuli paranee itsestään muutamassa päivässä, kunhan lepää ja juo riittävästi.

– Jos ripuliin sairastuu pieni lapsi, raskaana oleva tai henkilö, jolla on vakavia perussairauksia, esimerkiksi sydänsairaus tai krooninen suolistosairaus, pitää hakeutua herkemmin lääkäriin. Myös kuume ja veriripuli ovat merkkejä vakavavammasta taudista, sanoo matkailulääkäri, sisätautien ja infektiosairauksien erikoislääkäri Heli Siikamäki.

Joskus ripuli saattaa viedä jopa sairaalahoitoon, sillä kuumuudessa se johtaa helposti nestehukkaan ja voi vaatia päivän parin ajan jopa suonensisäistä nesteytystä sairaalassa.

Turistiripulin riskiä voi pienentää itse, vaikka se näyttää riippuvan enemmän kohteen hygieniatasosta kuin matkailijan käytöksestä. Matkalla ripulin aiheuttavat yleensä bakteerit, kotimaassa virukset, kuten rotavirus.

Pienennä riskisi ripuliin

Tehokkain tapa tuhota bakteerit on pestä käsiä huolellisesti ja käyttää käsidesiä.

– Sillä voi vähentää turistiripulin riskiä, mutta valitettavasti sitä ei pysty täysin välttämään. Oleellista on kokin käsihygienia, sanoo Siikamäki.

Älä myöskään käytä hanavettä missään muodossa. Pese hampaatkin pullovedellä. Veden sopivuutta ei voi päätellä sen hajusta, mausta tai väristä. Syö ruoka kiehuvan kuumana, sillä keittäminen tuhoaa ruoan bakteerit.

Vältä salmonellavaaran vuoksi raakaa kananmunaa sisältäviä ruokia, pastöroimattomia maitotuotteita ja kylminä tarjottavia mereneläviä. Kuori hedelmät, sillä ne on saatettu pestä saastuneella vedellä.

Lue myös: Rokotukset kuntoon ja muut tärkeät vinkit ennen lomamatkaa

Varaudu flunssaan tropiikissakin

Loma ei suojaa flunssalta, ja hengitysinfektiot ovatkin matkoilla lähes yhtä yleisiä tauteja kuin turistiripuli.

Influenssaa vastaan voi suojautua vain rokotuksella. Tehokkain keino välttää tavallista flunssaa on yksinkertainen:

– Hyvällä käsihygienialla voi estää etenkin hengitystieinfektioita. Sillä voi pysäyttää pinnoista käsiin tarttuvat bakteerit.

Jos sairastut, älä levitä tautia: aivasta hihaan, älä kämmeneen.

Pysy kaukana eläimistä

Kaikkia eläimiä kannattaa välttää, neuvoo matkailulääkäri.

– Erityisesti koirat ja apinat voivat tartuttaa rabieksen eli raivotaudin. Se voi tarttua paitsi puremista, myös nuolaisuista limakalvoille, silmiin tai suuhun. Jos näin käy, pitää välittömästi hakeutua lääkäriin, että saa estohoidon ja rabies voidaan vielä ehkäistä. Harva matkailija tarvitsee rokotetta etukäteen, ja vaikka matkailijalla olisikin voimassa oleva rabies-rokote, tarvitsee tehosterokotteen, Siikamäki kertoo.

Tropiikissa myrkyllisten eläinten, kuten käärmeiden, skorpionien ja hämähäkkien, puremilta ja pistoilta voi välttyä katsomalla, mihin astuu ja minne laittaa kätensä. Hotellihuoneeseen kannattaa laittaa valot päälle, ennen kuin astuu sisään.

Hyttyset levittävät malaria-alueilla malariaa mutta myös dengue-kuumetta, johon ei ole rokotetta. Dengueta esiintyy hyvin laajasti subtropiikissa ja tropiikissa. Dengue-kuumetta levittävät hyttyset viihtyvät kaupunkialueella ja asumusten lähistöllä. Erityisesti Kaakkois-Aasiassa on dengueta runsaasti.

– Thaimaasta tulee suurin osa dengue-kuumetapauksista. Hyttysenpistoja voi ehkäistä vaatetuksella ja tehokkaalla hyttyskarkotteella. Sitä pitäisi laittaa aurinkovoiteen päälle, sillä dengue-hyttyset pistävät päivisin. Malariahyttyset puolestaan liikkuvat öisin.

”Rabies voi tarttua paitsi eläimen puremista, myös nuolaisuista limakalvoille, silmiin tai suuhun. ”

Ole tarkkana punkkien suhteen

Punkit levittävät esimerkiksi pilkkukuumetta, joka on tyypillinen tuliainen esimerkiksi eteläisen Afrikan safareilta. Punkin puremakohtaan ilmaantuu musta piste, lisäksi voi tulla päänsärkyä ja kuumetta. Punkkeja vastaan voi suojautua kunnon kengillä ja peittävällä vaatetuksella erityisesti luontoretkillä.

Puutiaisaivokuumetta levittävät punkit lähtevät Manner-Euroopassa liikkeelle aikaisemmin kuin Suomessa. Riskialuetta ovat myös Venäjä, Baltian maat ja itäinen Keski-Eurooppa. Puutiaisaivokuumetta vastaan on rokote. Puutiaisaivokuumeen aiheuttaa punkkien levittämä virus.

Puutiaisaivokuumetta huomattavasti yleisempi tauti on punkkien levittämä borrelioosi, jota vastaan ei ole rokotetta, mutta tauti on hoidettavissa antibiooteilla.

”Eksoottisista sairauksista tavallisin on vaeltavaksi toukaksi kutsuttu eläinten koukkumato, joka voi tarttua myös ihmisiin.”

ripuli

Mene ratin taakse vain raittiina

Vakavimmat riskit matkan aikana liittyvät onnettomuuksiin.

– Onnettomuuskuolemat ovat matkalla paljon yleisempiä kuin kotimaassa. Riskiryhmässä ovat erityisesti nuoret aikuiset, ja etenkin nuoret miehet, sanoo Heli Siikamäki.

Tavallisimpia onnettomuuksia matkalla ovat liikenneonnettomuudet.

– Matkalla pitäisi olla mukana sama arkijärki kuin Suomessakin. Mieti kaksi kertaa ennen kuin vuokraat moottoripyörän tai skootterin, käytä kypärää, älä mene maistaneena rattiin, valitse auton rattiin luotettava ja selvä kuski, etenkin jos kohdemaassa on vasemmanpuoleinen liikenne.

Alkoholi altistaa monille vaaratilanteille muuallakin kuin liikenteessä. Kannattaa kuunnella paikallisten, esimerkiksi oppaiden ja hotellihenkilökunnan, varoituksia.

– Etenkin pienessä maistissa on otollinen ryöstön uhri. Riskitilanteita kannattaa välttää, jos se on mahdollista, painottaa Siikamäki.

Lue myös: Pakkaa matkalle mukaan nämä 10 asiaa – ja pärjäät missä vain

Pidä tossut jalassa rannalla

Loismatoja tavataan kaikissa maanosissa, eniten kuitenkin kehitysmaissa. Koska useimmat matotaudit saadaan vasta pitkän alueella oleskelun jälkeen, ne ovat harvinaisia tavallisten turistimatkojen tuliaisina, mutta poikkeuksiakin on. Esimerkiksi koukkumatotartunnan voi saada lomamatkalta Välimeren maista.

Matotaudit ovat yleensä lieväoireisia kroonisia infektioita. Oireita ilmaantuu vasta, jos matoja on runsaasti. Loismatotartunta saadaan joko suun kautta, hyönteisen pistosta tai jos toukka pääsee ihon läpi.

Maaperästä tai ruohikosta voi tarttua paljaan ihon, tyypillisesti jalkojen ihon läpi koukkumatoja, jotka voivat aiheuttaa myöhemmin suolisto-oireita. Oireiden kehittyminen kestää useamman viikon.

Eksoottisista sairauksista tavallisin on vaeltavaksi toukaksi kutsuttu eläinten koukkumato, joka voi tarttua myös ihmisiin. Toukat menevät ihon alle ja jäävät vaeltamaan aiheuttaen voimakkaan kutinan.

– Ne jättävät jälkeensä kiemurtelevan käytävän ja voivat edetä monta senttiä vuorokaudessa. Jalat ovat tyypillinen paikka, kun kuljetaan rannalla paljain jaloin. Vaeltavat toukat ovat sinänsä vaarattomia, mutta hyvinkin kiusallisia, Heli Siikamäki sanoo.

Matotartuntojen välttämiseksi tropiikissa ei kannata kahlata tai uida makeissa vesissä, sillä niistä voi saada skistosomiaasin (bilhartsiaasi) eli imumadon aiheuttaman sairauden. Sitä esiintyy trooppisessa Afrikassa sekä alueittain Karibialla, Etelä-Amerikassa ja Kaakkois-Aasiassa.

– Matkailijalla, joka ei ole aiemmin ollut tekemisissä skistosomiaasin kanssa, se voi aiheuttaa akuutin kuumetaudin, vakaviakin oireita, ja myöhemmin kroonisen infektion.

– Valkoisen Niilin putoukset Ugandassa ovat nyt muotipaikka, josta suuri osa skistosomiaasi-tapauksista saadaan, kertoo Siikamäki.

Skippaa satunnainen seksi

Toisin kuin monet muut sairaudet, sukupuolitaudit voit välttää helposti. Jätä harrastamatta seksiä satunnaisten tuttavuuksien kanssa. Jos kuitenkin teet niin, käytä kondomia.

– Sukupuolitautien ja HI-viruksen riski on melkein missä tahansa muualla kuin Suomessa suurempi, Heli Siikamäki muistuttaa.

Matkalta saatujen sukupuolitautien hoitaminen voi olla hankalaa: ulko-mailta saaduista tippureista kolmasosa on Kaakkois-Aasiaan tehdyiltä matkoilta, jossa perinteisille lääkkeille vastustuskykyiset mikrobikannat ovat tavallisia.

Lue myös: 

Mitä lomamatka oikeasti maksaa?

Reppureissaamisen kieroutunut muoto – onko begpacking jo tuttu ilmiö sinulle?

Liiku lomalla rennosti – 6 vinkkiä