Markkinoilla riittää makuukamarin puolelle petiä jos monenlaista. Työfysioterapeutti opastaa hankkimaan juuri sinulle oikeanlaisen sängyn.

Mikä on kotisi tärkein huonekalu? Sen tulisi ehdottomasti olla vuode, kirjoittaa työfysioterapeutti Jenni Ahopelto tuoreessa Paranna Untasi, Opas Nukkumisergonomiaan  –teoksessaan. Sängyssähän vietetään kolmannes elämästä.

Markkinoilla riittää niin geelipatjaa, runkosänkyä, pussijousia kuin älypatjaa. Niinpä Ahopellon mukaan kuluttajan pää onkin termiviidakossa usein pyörällä.

– Ensisijainen seikka on se, että nukkujan vartalo pääsee lepäämään mahdollisimman hyvässä, ergonomisessa asennossa, Ahopelto kiteyttää.

Ahopellon mukaan tyypillinen moka vuodeostoksilla tapahtuu usein seuraavalla tavalla. Käytössä on ollut vuode, joka on esimerkiksi menettänyt ryhtinsä ajan kuluessa ja muuttunut liian pehmeäksi, jolloin ihminen on nukkunut kehoa kuormittavassa vatsa-kylkiasennossa.

Sitten kun ihminen nukkuu hotellin tai mökin kovassa vuoteessa, hän päättelee, että kova sänky on parempi, koska selkä ei kipeydykään niin pahasti. Silloin hän hankkii helposti liian kovan sängyn.

Ahopelto suositteleekin pyytämään asiantuntijaa aina avuksi vuodehankinnassa.

– Hinta saattaa olla se ratkaiseva valintakriteeri. Laadukkaammat ja kestävämmät materiaalit maksavat enemmän.

Ennen ostoksia – tiedä, mitä haluat

Mieti ensin, millaista vuodetta toivot. Jos makuuhuone on tilava, suositeltu nukkumaleveys on 90 senttimetriä nukkujaa kohden. Tyypilliset sängyt ovat kaksi metriä pitkiä, mutta myös 2,10 metrin pituisia vuoteita löytyy.

Ahopellon mukaan vuoteesta on tullut myös yhä tärkeämpi sisustuselementti.

– Sänkyyn on valittavissa silmää miellyttäviä ja sisustukseen sopivia verhoilumateriaaleja. Edullisemmat vuoteet verhoillaan usein patjakankailla. Irtopäädyllä saadaan puolestaan ilmettä makuuhuoneeseen, hän kirjoittaa.

Jos toinen parisängyn nukkujista on herkkäuninen, Ahopelto suosittaa vuodekokonaisuutta, jossa kaikki osat ovat erillisiä petauspatjaa myöten.

Kannattaa myös huomioida istuinkorkeus. Etenkin iäkkäämmillä henkilöillä polvikulman olisi hyvä olla vähintään yli 90 astetta, jolloin sängystä pääsee helpommin ylös. Huomioi myös, että sängyn reuna on ponnistuksen kannalta tarpeeksi napakka.

Moni säilyttää vuoteen alla säilytyslaatikoita tilanpuutteen vuoksi.

– Ensisijaisesti suosittelen, että tavaroita säilytetään muualla, koska turha tavaramäärä hankaloittaa jo siivoamistakin, Ahopelto summaa.

Lue myös: Tiesitkö? Tyyny voi olla syypää kuorsaukseen

Joustinpatja:

● Pussijousista valmistetuissa patjoissa on yleensä suositukset, minkä painoiselle nukkujalle patja sopii.

● Pussijouset on pakattu yksittäisiin pusseihin, ja ne toimivat itsenäisinä yksikköinään kannatellen nukkujan painon ilman, että jousitus pohjaa.

● Hyvän nukkumisasennon kannalta pussijousi on hienojakoisempi ja siten parempi valinta kuin bonnell-jousi.

● Bonnell-jousi on halkaisijaltaan suurempi ja se on sidottu yhteen, jolloin se toimii isompana alana. Kun parisängyn toinen nukkuja kääntää kylkeä, vieruskaveri herää helposti ja uni häiriintyy.

● Joustinpatjoissa voit usein valita mediumin tai napakan vaihtoehdon sekä joiltakin valmistajilta myös pehmeän tai erikoisnapakan.

● Jos pussijousi on laadukas, se voi palvella hyvin kymmenen vuotta.

Runkopatja

● Runkopatja- tai runkosänkykokonaisuus on yleisin vuodetyyppi. Ne valmistetaan joko jousista tai viskoelastisesta materiaalista.

● Kalleimmissa runkopatjoissa käytetään yleensä tiheämpää ja korkeampaa jousta.

● Pinta- ja kerrosmateriaaleissa on usein valinnanvaraa.

● Edullisimmissa malleissa runkopatja voi olla hyvin muhkea ulkoisesti, mutta todellisuudessa niissä voi olla vain pintalevy sekä pussijousi tai bonnell-jousi. Jousi voi olla korkeudeltaan yhdeksän senttiä ja sen alla on kuitukangas ja lautapohja.

sänky

Jenkkivuode

● Jenkkivuode tarkoittaa kahden erillisen alaosan ja päällä olevan yhtenäisen joustinpatjan kokonaisuutta.

● Ahopellon mukaan jenkkivuoteen ostossa mennään usein mönkään. Toisen kääntäessä kylkeä, toinen pompahtelee käännöksen voimasta, koska joustinpatja valmistetaan usein yhteen sidotusta bonnell-jousesta.

● Ongelmia bonnell-jousituksen kanssa syntyy erityisesti silloin, kun nukkujat ovat kovin eripainoisia.

● Molemmille nukkujille voi irrota oma jousitus, kun sijoitat patjaan enemmän rahaa.

Lue myös: Unettomuus kuriin kotikonstein: 10 vinkkiä

Vyöhykkeitä vuoteessa?

● Patjan vyöhykkeet tarkoittavat, että patjassa on erivahvuisia jousia vyöhykkeinä.

● Vyöhykkeet ovat standardimitoitettuja ja keskivertoihmisvartalolle suunniteltuja jousistoja. Hartioiden ja lonkan alla on yleensä pehmeämpi jousilinja.

● Ole tarkkana vyöhykkeiden valinnassa. Jos sinulla on yliliikkuva ranka, saat helposti selkäkipuja, kun lantion kohdalla on pehmeä vyöhyke ja vyötärön kohdalla napakka vyöhyke.

● Hartialinjan pehmeämpi vyöhyke upottaa hartiat paremmin vuoteeseen, mikä voi vähentää pyörimistä.

● Liian kova jousitus lonkan kohdalla voi puolestaan siirtää taakkaa hartioille.

Vaahtomuovipatja

● Perinteiset vaahtomuovipatjat ovat yleensä vahvuudeltaan noin 10 senttimetriä.

● Aikuiselle vaahtomuovipatja on usein liian kova jatkuvaan käyttöön.

● Lasten sängyissä vaahtomuovipatjat ovat tyypillisiä, mutta niille on hyvä hankkia kaveriksi petauspatja.

● Vältä vaahtomuovipatjan kanssa umpinaista vaneripohjaa, koska silloin ilma ei pääse kiertämään ja patja voi homehtua. Poraa vaneripohjaan reikiä.

● Sälepohja tuo nukkumiseen hiukan mukavuutta.

Viskoelastinen patja

● Viskoelastinen vaahto, geelivaahto, on yksi vaahtomuovin muoto. Se voi olla miellyttävä ja antaa vartalolle hyvän tuen, koska se reagoi vartalon lämpöön ja muotoon.

● Toimii hyvin petauspatjamateriaalina. Varmista kuitenkin, että päälliskangas on oikeanlainen, jotta viskoelastinen materiaali pääsee toimimaan hyvin.

● Edulliset versiot on valmistettu kokonaan viskoelastisesta materiaalista ja kalliimmissa on kerroksia, joissa on yhdistetty esimerkiksi kimmovaahtoa.

● Huomioi patjaa hankittaessa makuuhuoneen lämpötilavaihtelut. Kuumalla kesällä patja voi muuttua löysäksi.

Futon

● Futonin valmistuksessa käytetään niin luonnollisia materiaaleja kuin vaahtomuovia.

● Futonit ovat tyypillisesti napakoita, joten varo valitsemasta liian kovaa.

● Jotkut joutuvat luopumaan futonvuoteesta olkapääongelmien takia.

● Voi toimi sellaisella, joka nukkuu vain selällään.

Moottorivuode

● Kasvattavat suosiotaan koko ajan.

● Jos luet vuoteessa paljon, moottorivuodetta kannattaa harkita. Moottorivuoteella on helppo etsiä mukava asento ja vaihtaa sitä.

● Jalkojen nostamisesta moottorin avulla on hyötyä, jos jalat kärsivät turvotuksesta tai puutumisesta.

● Sopii myös sellaisille, jotka kärsivät närästyksestä tai liman kertymisestä unen aikana.

● Jos olet kylkinukkuja, huomioi, että kohotetussa asennossa nukkuminen voi taivuttaa selkärangan kuormittavaan asentoon.

● Jos et raaski luopua nykyisestä sängystäsi, sänkykehikkoon voi myös joissakin tapauksissa upottaa moottorimekanismin.

Tarvitsetko petauspatjan?

● Petauspatja tekee nukkumisesta mukavampaa ja hygieenisempää, jos siinä on irrotettava päällinen.

● Petauspatjamateriaaleja ovat vaahtomuovi, viskoelastinen materiaali, luonnonkumitäyte, siimamateriaali ja villa- sekä puuvillatäytteet.

● Petauspatjalla pyritään korjaamaan esimerkiksi vuoteen jousitusta, mutta liian kovalla petauspatjalla nukkuja ei löydä hyvää kylkiasentoa.

● Huomioi, että petauspatjassa on vetoketju vähintään kolmella eri sivulla, jolloin päällinen on helpompi laittaa paikoilleen pesun jälkeen.

● Vältä liian ohutta petauspatjaa.

Lähteet: Jenni Ahopelto, Paranna Untasi, Opas Nukkumisergonomiaan (Fitra, 2017)

Lue myös:

Unettomuus riesana? 10 vinkkiä unettomalle

Onko sinulla levottomat jalat? Näin tunnistat!

Näin helpotat niskakipua: 5 vinkkiä