Aloittelevan vaeltajan kannattaa aloittaa retkeily lähimetsistä. Varusteita voi testata vaikka omalla pihalla tai parvekkeella. Näillä keinoilla saat mutkattoman startin.

1. Opettele ja ime tietoa

Toimi omien taitojesi ehdoilla ja opi lisää tottuneilta luonnossa liikkujilta. Kysele rohkeasti konkareilta neuvoja ja lue harrastukseen liittyvää kirjallisuutta, blogeja ja nettisivuja.

Kattavia oppaita ovat esimerkiksi nettisivusto retkipaikka.fi sekä Kati Soinisen ja Merja Turusen Retkeily ja keräily – Jokamiehenoikeuksien käyttöopas (Aula & co, 2017). Myös Suomen Ladun nettisivuilta löydät tietoa aina tarvittavista välineistä siihen, miten pakkaat rinkan järkevästi.

Jokainen saa käyttää luontoa ilmaiseksi, kunhan ei aiheuta haittaa tai häiriötä. Selvitä kuitenkin ennen ensimmäisiä retkiäsi, miten maastossa liikutaan, kuinka nuotio sytytetään, mitä ensiapupakkauksen pitää sisältää tai saako metsälammessa uida.

Jokainen saa käyttää luontoa ilmaiseksi, kunhan ei aiheuta haittaa tai häiriötä.

Tutki myös, mitä maastosta voi syödä ja miten kuljetat varusteita vaelluksella: esimerkiksi rinkan ulkopuolelle ei kannata jättää heilumaan mitään ylimääräistä, kuten varakenkäparia, sillä ne voivat tarttua oksiin.

Muista, että tekemällä opit luonnossa liikkumisen perustaidot ja samalla saat rohkeutta. Luontoon voit lähteä, vaikka et olisi huippukunnossa.

Retkeily ja vaeltaminen ovatkin hyviä tapoja päästä ylös sohvalta ja aloittaa liikkuminen vaikka sitten vuosien tauon jälkeen.

2. Aloita läheltä ja helposti

Vaikka monen päivän vaellus Suomen vaativissa olosuhteissa houkuttaisi, aloita silti maltilla. Mene ensin retkelle lähimetsään – heti ei tarvitse lähteä Lapin erämaahan tai monen yön vaellukselle.

Metsään voi alkaa tutustua ensin vaikkapa sienestämällä ja opettelemalla tunnistamaan muutakin kuin kantarellin. Makuupussia on hyvä testata ensin vaikka parvekkeella ja teltan voi pystyttää tai riippumaton virittää omalle pihalle.

Suomen Latu järjestää opastettuja retkiä ja vaelluksia, jotka ovat sopivia vasta-alkajille.

3. Harrasta yhdessä

Ala retkeillä ystävien kanssa. Etsi samanhenkistä seuraa järjestetyiltä retkiltä, retkeilyyn liittyviltä nettipalstoilta tai tuttavapiiristä, ja harrasta yhdessä muiden kanssa.

Yhteinen mielenkiinnon kohde ja intohimo samaan tekemiseen yhdistävät iästä riippumatta.

Lue myös: Houkuttaako vaellus Suomen luonnossa? Tässä ovat kevään ja kesän kiinnostavimmat luontokohteet

4. Pidä retkeilypäiväkirjaa

Kirjoita ylös kokemuksiasi, myös negatiivisia, kuten toimimaton tapa pakata rinkka ja riittämättömät eväät. Silloin muistat ne seuraavalla kerralla ja osaat varautua paremmin.

On tavallista oppia asioita myös kantapään kautta. Jos kengät kastuvat jo alkumatkasta, muistaa seuraavalla kerralla ottaa jalkaan vedenkestävät kengät.

On tavallista oppia asioita myös kantapään kautta.

Jos unohtaa pitkähihaiset vaatteet, saattaa olla retken jälkeen täynnä itikanpuremia, jolloin seuraavalle retkelle varustautuu paremmin.

5. Nauti, älä suorita

Liiku sekä luontoa että itseäsi kunnioittaen: ei hampaat irvessä, vaan ilman suorittamista. Anna luonnon koukuttaa ja tervehdyttää: puiden keskellä mieliala nousee ja keho rauhoittuu.

Metsässä oleskelu muun muassa laskee verenpainetta ja hidastaa sykettä sekä nopeuttaa stressistä palautumista.

Metsässä oleskelu muun muassa laskee verenpainetta.

Rohkene pysähtyä vaeltamisen ja retkeilyn lomassa ja anna pienistä asioista tulla luonnossa isoja iloja: sammakosta tai yöllä polulla nähdystä kiiltomadosta, lintujen äänistä, nousevasta auringosta.

Ennen kaikkea nauti ja pidä hauskaa.

Pakkaa päiväretkelle mukaan:

 • säänmukainen vaatetus ja vaihtovaatetta
 • mukavat jalkineet, joihin jalat ovat tottuneet
 • evästä
 • juomaa
 • vessapaperia
 • täyteen ladattu kännykkä ja mahdollisesti varavirtalähde, älypuhelimen akku kuluu nopeasti
 • alueen kartta
 • kompassi (jos on)
 • puukko
 • tulitikut
 • laastaria ja sidetarvikkeet

Asiantuntijana luonto-ohjaaja ja toimittaja Kati Soininen.

Lue myös:

Luontohullun pakollinen kohde: Tällainen on ruskavaellus Sallassa

Suomalaismiehet kävelevät Japanin päästä päähän: ”Paras tapa kokea yksityiskohdat maasta”

Karua luontoa ja lossikyytejä – Saaristomeren parhaat kohteet