Uskomatonta mutta totta: urheilu voi aiheuttaa allergiaa. Harvinainen reaktio laukeaa fyysisessä rasituksessa.

Joe O’Leary suuntasi salille ja alkoi polkea ellipsilaitteella. Puolen tunnin päästä hän alkoi tuntea olonsa huonovointiseksi.

– Silmäni alkoivat vuotaa. Minulla oli hengitysvaikeuksia, mies kuvaili.

– Viiden minuutin päästä en meinannut pystyä hengittämään. Katsoin peiliin ja silmäni olivat turvoksissa. Koko kasvoni olivat turvonneet.

Ensiavussa miestä hoidettiin steroideilla ja antihistamiineilla. Sitten hän sai kuulla kokeneensa rasitusanafylaksian. Kyseessä on fyysisen rasituksen laukaisema, vakava allerginen reaktio, johon reagoivat iho, hengitystiet, ruoansulatuskanava ja verenkiertoelimet.

Sen oireisiin saattaa kuulua kutinaa, ihon punoitusta, ihottumaa, hengitysvaikeuksia, pahoinvointia, oksentelua, ripulia, matala verenpaine tai tajunnan menetys. Se, minkä asteinen rasitus anafylaksian laukaisee, vaihtelee potilaskohtaisesti.

Ei tietoa, mikä aiheuttaa allergiaa

Journal of Asthma and Allergy -lehden tutkimuksen mukaan esimerkiksi hölkkä tai rivakka kävely ovat johtaneet rasitusanafylaksiaan joillakin potilailla.

Kyseessä on kuitenkin suhteellisen harvinainen ilmiö. Japanissa tehdyssä tutkimuksessa, johon osallistui yli 76 000 nuorta, rasitusanafylaksiaa esiintyi vain 0,048 prosentilla. Tutkijat eivät tiedä varmasti, mikä urheilussa aiheuttaa allergiaa. He arvelevat kuitenkin, että verenkierron kiihtyminen saattaa kuljettaa allergeeneja suolistosta muualle kehoon, laukaisten allergisen reaktion näissä kehon osissa.

Rasitusanafylaksiaa tulee hoitaa samoin kuin mitä tahansa anafylaktista reaktiota. Salilla kannattaa myös kuljettaa mukana epipeniä.

Lähde: Men’s Health

Lue myös:

Polvikipu tai venähtänyt nilkka? Näin estät urheiluvammat

10 pahinta virhettä kuntosalilla

Tehokas treeniviikko aloittelijalle