Vaivaako unettomuus? Älä pyöri hereillä turhaan, vaan tarkista, että elämäntavat ja puitteet yöunille ovat kunnossa.

Jatkuva väsymys, saamattomuus, heikentynyt työteho, ärtyisyys, alakuloisuus, huonotuulisuus, impulsiivisuus, sairausriskit, lisääntynyt päihteiden käyttö. Unettomuus aiheuttaa monenlaisia ongelmia, jotka vaikuttavat niin unettomuudesta kärsivien ja heidän läheistensä arkeen kuin työpaikkojen ilmapiiriin.

Unettomuuden vaikutukset heijastuvat myös koko yhteiskuntaan ja kansantalouteen, koska kroonisesta unettomuudesta kärsii noin joka kymmenes suomalaisaikuinen.

Unettomuus voi olla stressioire

Unettomuuden syyt vaihtelevat, mutta usein univaikeudet ovat ensimmäisiä oireita, jotka kertovat, että elämässä kaikki ei ole tasapainossa.

Unettomuutta voi aiheuttaa esimerkiksi työstressi, parisuhdekriisi tai läheisen kuolema. Toisinaan unettomuuden taustalla on fyysinen ongelma, kuten kipu, kolotus tai jokin sairaus. Yksinkertaisimmillaan yöunet vie huono patja, epämukava tyyny, liika kofeiini tai kuorsaava puoliso.

Jatkuvan tai toistuvan unettomuuden takia kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin, jonka kanssa pyritään selvittämään unettomuuden syyt, mutta ennen lääkärikäyntiä kannattaa varmistaa, että ulkoiset puitteet ja omat elintavat tukevat hyviä yöunia.

Lue myös: Tunnista työuupumus ajoissa – Asiantuntija lataa: Stressihän on tappava tauti

10 vinkkiä unettomuuden hoitoon

1. Pidä huolta säännöllisestä unirytmistä. Luo rutiinit nukkumiselle: mene nukkumaan ajoissa ja nouse ylös aamulla, vaikka sovittua menoa ei olisikaan. Älä nuku liian pitkiä päiväunia.

2. Rauhoita ilta. Älä urheile juuri ennen nukkumaan menoa, sulje tietokone sekä pelikonsoli hyvissä ajoin ja vältä kärkkäitä keskusteluja sosiaalisessa mediassa iltaisin.

3. Varmista, että vuoteesi on sinulle sopiva. Liian kova tai turhan pehmeä patja, epämukava tyyny tai hiostava peitto voivat pilata yöunet ja aiheuttaa selkä- tai niskavaivoja.

4. Huolehdi makuuhuoneen hiljaisuudesta. Kuorsaukseen löytyy useita hoitovaihtoehtoja, ja ulkoa tai naapurista kantautuvat äänet saattavat vaimentua, kun vuoteen siirtää toiseen huoneeseen. Myös nukkumiseen tarkoitettuja korvatulppia kannattaa kokeilla.

5. Pimennä makuuhuone. Aamuauringon säteet ja keskiyön kuunpaiste eivät keskeytä unia, kun makuuhuoneeseen hankkii kunnolliset pimennysverhot. Esimerkiksi apteekista voi hankkia unimaskin, joka estää häiritsevän valon pääsyn silmiin.

6. Syö oikein. Unihäiriöiden syynä saattaa olla niin nälkä kuin myöhään illalla nautittu turhan raskas ateriakin. Hyvä iltapala löytyy kokeilemalla, mutta esimerkiksi pari palaa täysjyväleipää, banaani tai pähkinöillä täydennetty puuroannos ovat hyviä vaihtoehtoja.

7. Käytä alkoholia kohtuudella. Alkoholi saattaa helpottaa nukahtamista, mutta useampi alkoholiannos heikentää unenlaatua, jolloin olo on joka tapauksessa väsynyt. Jos turvaudut yömyssyyn, ota vain yksi annos, äläkä tee tavasta säännöllistä.

8. Muista kohtuus myös muiden nautintoaineiden käytössä. Nukahtamisvaikeuksien syynä saattaa olla tupakointi tai liika kofeiini. Kahvia, kolajuomia ja teetä kannattaa nauttia vain kohtuudella, eikä ollenkaan enää illalla.

9. Rentoudu. Huolehtiminen, tekemättömien töiden ruotiminen, ihmissuhdeongelmien vatvominen ja jännitystilat valottavat ketä tahansa. Rentoutumiseen voivat auttaa esimerkiksi lempeä liikunta, sauna, hieronta, musiikki ja erilaiset rentoutus- ja hengitysharjoitukset.

10. Huolehdi terveellisistä ja säännöllisistä elämäntavoista. Syö monipuolisesti, harrasta liikuntaa, ulkoile, rentoudu ja vietä aikaa läheisten kanssa.

Lue lisää unettomuudesta:

Työterveyslaitos: Työikäisten unettomuuden hoito

THL: Unettomuus

Juttua varten on haastateltu työterveyspsykologi Axel Aminoffia Lääkärikeskus Mehiläinen Forumista

Lue myös:

10 vinkkiä unettomalle

Näin selätät aikaerorasituksen –  viisi niksiä

Näin helpotat niskakipua: 5 vinkkiä