Onko treenaaminen tuntunut jo tovin pakkopullalta? Näin motivaatio löytyy ja pääset takaisin treenin makuun.

Ei hätää, jos motivaatio on tippunut matkasta. Kyllästymisen voi kääntää innostuneisuudeksi.

FitFarmin personal trainer Mikko Korpeinen listasi parhaimmat vinkit siihen, miten treenin saa taas luistamaan.

Määrittele tavoitteet uudelleen

Jos salilla olo kyllästyttää, ei treeniohjelma enää haasta tarpeeksi. Mieti, minkälainen treeniohjelmasi on ollut ja onko se enää riittävä nykyhetken tarpeisiin.

Tavoitteellinen tekeminen tuo aina parempia tuloksia. Motivaation palauttamisessa olisi tärkeää kysyä itseltään, miksi treenaa ja mitkä ovat omat tavoitteet.

– Tärkeintä on selkeyttää omat tavoitteensa. Käykö salilla muuten vain kuntoilumielessä vai haluaisiko treenata tavoitteellisemmin. Motivaatio pysyy yllä, kun mielessä on selkeä tavoite, mitä kohti mennä, Korpeinen sanoo.

Tärkeää on myös asettaa tarpeeksi kovat tavoitteet. Liian helpot tavoitteet kostautuvat kyllästymisenä. Yksi keino on hakea asiantuntijalta, kuten personal trainerilta, apua ja vinkkejä tekemiseen.

– Kun haastaa itseänsä tarpeeksi, myös tuloksiin pääseminen tuntuu entistä makeammalta. Toki tavoitteen pitää olla tarpeeksi realistinen, ettei myöskään kyllästy heti alkuunsa liian haastavan treenin tekemiseen.

Lue myös: Näin luot tavoitteita treeniohjelmaan

Päivitä treeniohjelma tarpeeksi usein

Koko treeniohjelmaa ei tarvitse välttämättä pistää vaihtoon kyllästymispuuskassa. Korpelaisen mielestä pienilläkin muutoksilla voi saada treeniin uutta puhtia.

– Kolme kuukautta on pitkä aika tehdä samaa treeniä. On ihan normaalia, että jos tietyllä ohjelmalla tekee samoja toistoja ja liikkeitä kuukaudesta toiseen, alkaa kyllästyttämään.

Kolmen kuukauden jälkeen on kuitenkin viimeinen hetki lähteä päivittämään ohjelmaa, jotta kehittyy. Muuten huomaa olevansa jumissa nykytasossaan.

– Lihaksisto ja hermosto on jo tottunut ohjelmaan eivätkä saa uutta ärsykettä – eikä kehitystä enää tapahdu, Korpeinen muistuttaa.

Jaksota ja ota erikoistreenit käyttöön

Treenin tehoja voi kasvattaa esimerkiksi jaksottamalla tai ottamalla käyttöön erikoistreenejä. Korpeisen mukaan esimerkiksi treenin jaksottaminen tuo varmasti uutta puhtia tekemiseen.

– Sen voi toteuttaa esimerkiksi niin, että tekee kolme viikkoa perustreeniä ja neljännellä viikolla ottaa supersarjoja ja erikoistekniikoita käyttöön. Esimerkiksi tekee kaksi liikettä putkeen tai tekee hidasta negatiivista vaihetta. Patteritreenit voivat myös toimia hyvänä buustina ja rytmittäjinä: niissä otetaan käyttöön kolmen sarjan patterit, joissa tehdään kolme kertaa kolme sarjaa tietyt liikkeet, ja sen jälkeen vaihdetaan patteria.

Korpeisen mielestä myös viime vuosina nosteessa ollut toiminnallinen treeni on kokeilemisen arvoinen salitreenaajille, jotka ovat kyllästyneet perinteiseen, paikallaan olevaan treeniin.

– Siinä käytetään koko kroppaa kokonaisvaltaisesti isoilla, haastavilla liikkeillä. Ei tehdä enää pelkkää hauiskääntöä vaan sen lisäksi myös muuta treeniä samalla.

Lue myös: Koko vartalon treeni – vie puntit kävelylle

Poistu mukavuusalueelta ja tehosta

Salilla ei pidä päästää itseään liian helpolla. Jos treeniohjelma tympii, voi kyse olla siitä, ettei haasta itseään tarpeeksi. Kannattaa aina pistää hieman liian kovat tavoitteet, kuin tyytyä tekemään liian helppoa sarjaa viikosta toiseen. Korpeisen mielestä kehityksen pitää aina tähdätä ylöspäin.

– Treenaamisen ei ole tarkoituskaan olla äärimmäisen mukavaa toimintaa. Siinä pitäisi myös pikkuisen puristaa ja taistella, että joutuu antamaan vähän yli ja poistua mukavuusalueelta. Se kehittää.

Treeni voi olla sen verran haastavaa, että viimeiset sarjat jäävät aluksi jopa hieman vajaaksi.

– Se on merkki siitä, että sarjoissa on riittävästi haastetta ja antaa puhtia siihen, että ehkä ensi kerralla pääsen sarjat loppuun.

Lue myös: Onko treenisi liian yksipuolinen?

Muista elämäntavat ja lepo

Levon merkitys unohdetaan usein. Kovan, jatkuvan treenin jälkeen kroppa alkaa olemaan niin väsynyt, että treeni ei innosta. Silloin kannattaa pitää muutaman päivän tauko treenaamisesta ja antaa kropalle aikaa levätä.

Motivaation puute voi johtua myös huonoista elintavoista. Jos syö huonosti ja epäsäännöllisesti, ei välttämättä palaudu treeneistä tarpeeksi tehokkaasti ja treeni alkaa tuntua todella raskaalta. Treeni, lepo ja ravinto kulkevat kaikki käsi kädessä – ja kaikki vaikuttavat toisiinsa.

– Syö riittävästi proteiinia, oikeanlaista hiilihydraattia ja hyviä rasvoja. Kaikista oleellisin on kuitenkin se, että syöminen on säännöllistä. Elimistö kaipaa energiaa kolmen-neljän tunnin välein, että verensokeri pysyy tasaisena, Korpeinen summaa.

Lue myös: 

Miten kauan huilata sarjojen välissä?

Näin treenaamalla ja syömällä kehität lihaksia nopeimmin