Top Chef -voiton ja konkurssin kokenut Teemu Laurell pyörittää nykyään Shelter-ravintolaa Helsingissä. Kokki uskoo ravintolan olevan hänen viimeinen mahdollisuutensa näyttää taitonsa.

Huippuravintola G.W. Sundmansin rivimiehistöön kuuluneen Teemu Laurellin elämä muuttui vuonna 2012, kun hän hän peittosi Top Chef -ohjelman finaalissa yllättäen Michelin-ravintoloitsija Jouni Toivasen. Yhtäkkiä miehen tilille pamahti 25 000 euroa.

– Palkinto vastasi keskimääräistä vuosipalkkaani. Käytin rahat matkusteluun ja hyvään ruokaan. Kävin Amerikassa ja Australiassa sekä Ruotsissa syömässä kahden Michelin-tähden ravintolassa Frantzén/Lindebergissä. En ole säästeliäs luonne, vaan kaikki raha on pantu palamaan, mitä on tullut, Laurell myöntää.

Nyt Laurell uskoo, että ilman voittoa hän tuskin olisi enää alalla.

– Top Chef muutti elämäni suunnan. Olin jo miettinyt, että lopetan nämä hommat. Rivikokin tehtävä ja ala itsessään on sairaan raskas. Olen aina töissä, kun muut ovat vapaalla.

Konkurssi otti koville

Televisionäkyvyys toi Teemulle paljon catering-keikkoja ja muita esiintymistöitä. Vauhti vain koveni, kun hän päätti ryhtyä ravintoloitsijaksi yhdessä Bratislavan MM-kultaleijonien Petri Vehasen ja Janne Niskalan kanssa.

teemu_laurell

Televisiokatsojat saattavat muistaa Laurellin melkoisena säheltäjänä. Kokki myöntää olevansa keittiössä välillä kuin Hessu Hopo.

 

Raumalle avattu ravintola Goto ei kuitenkaan onnistunut juurruttamaan fine diningia Satakuntaan. Yritys asetettiin konkurssiin vuonna 2015.

– Kun Goto menin nurin, siinä tuli turpaan sekä henkisesti että taloudellisesti. Konkurssi oli iso pala purtavaksi. Mietin, että oliko tämä nyt tässä, kokki sanoo.

Viimeinen mahdollisuus

Kovasta kolauksesta huolimatta Teemu ei luovuttanut. Vaikka Top Chef -tähden puhelin ei enää soinut entiseen malliin, pari vuotta sitten tullut pirahdus antoi hänelle uuden mahdollisuuden.

– Olin silloin frendin luona Pariisissa. Vietimme kakkospäivää syöden kaupungin parasta ramenia pienessä koistisessa, kun ravintoloitsija Antti Asujamaa soitti. Hän kysyi suoraan, laitetaanko ravintola pystyyn. Kun palasin Suomeen, kävimme bissellä ja löimme kättä päälle. Puoli vuotta myöhemmin Shelter aukesi, Laurell muistelee.

teemu_laurell

Laurell kertoo panostavansa täysillä ravintola Shelteriin.

Katajanokan Kanavarannassa sijaitseva Shelter on moderni merimieskapakka, joka on ollut suosittu avajaisista alkaen.

”Jos tämä menee nurin, ei Laurellin poika tee enää uutta ravintolaa. Sitten ollaan jossain raksalla, sossun luukulla tai sillan alla.”

– Kun astelin jälleen pankkiin, siellä ihmeteltiin, että jaaha, taas meinaat ravintolaa laittaa. Vastasin, että tällä kertaa meinaan onnistua. Jos tämä menee nurin, ei Laurellin poika tee enää uutta ravintolaa. Sitten ollaan jossain raksalla, sossun luukulla tai sillan alla.

Lue myös:

Sarjayrittäjän neuvot menestystä janoaville – huomioi nämä 3 asiaa

Haave yrittäjyydestä syntyi mafiapomosta – Nyt sarjayrittäjä Johannes Laineen tavoitteena on jäädä eläkkeelle 30-vuotiaana

Risotto, pizza, pasta – Kari Aihinen neuvoo, kuinka viet klassikkoruoat uudelle asteelle!