Jos kuntoilussa on päämäärä, tuloksetkin kohenevat. Näin viilaat treeniohjelmastasi tavoitteellisen.

1. Motivoidu

Ota hyvä asento ja tuumaa rauhassa. Miksi liikut? Mikä vetää sinut treenisalille tai lenkkipolulle? Ehkä haluat jaksaa stressaavan työputken läpi, mahtua vanhoihin farkkuihin tai saada kasvatettua lihasmassaa.

Ole rohkea ja kirjaa kaukaiseltakin kuulostavat haavehattarat. Tavoitteen kuuluu pelottaa hieman.

2. Viilaa kunnolla

Urheiluruudusta tutut ”Teen parhaani ja katson mihin se riittää” – höpinät eivät vie ykköstuloksiin – tämän todistavat tutkimuksetkin. Tavoitteen pitää olla täsmällinen. Jos haluat pudottaa painoa, päätä kilomäärä, jota tavoittelet. Jos haluat lisää voimaa, kiikarissa voi olla tietty määrä leukoja tai penkkipunnerrus tietyillä painoilla.

Tavoitteen pitää olla myös aikaan sidottu. Tsekkaa kalenteristasi tavoitepäivämäärä, niin pääset varmemmin perille.

Lue myös: 5 yleistä virhettä salitreenissä ja ratkaisut niihin

3. Laita itsesi likoon

Syynää tavoitettasi tuorein silmin: onhan se tarpeeksi haastava? Urheilijoita tutkittaessa on havaittu, että liian vaatimattomat tavoitteet johtavat rimanalituksiin.

Omin päin voi olla hankalaa arvioida, onko tähtäin sopivan haastava, mutta silti saavutettavissa. Kaveritkin saattavat antaa joko turhan pessimistisiä tai yltiöoptimistisia arvioita. Jos haluat esimerkiksi kasvattaa reippaasti lihasmassaa tai juosta puolimaratonin tiettyyn aikaan, saatat tarvita asiantuntijan sparrausta.

4. Luo välietapit

Iso painonpudotus, reipas kropan muokkaaminen ja rankka juoksuhaaste ovat isoja ponnistuksia. Siksi urakka kannattaa jakaa välietappeihin. Tiedät olevasi matkalla oikeaan suuntaan ja saat jippii-elämyksiä tasaisin väliajoin.

Lue myös: Nostat rautaa mutta tulokset viipyvät? Muuta treeniäsi näin

5. Tee strategia

Tavoite yksin ei riitä. Täytyy myös tietää, millaisilla kikoilla sinne päästään. Tarvitaan siis noheva toimintasuunnitelma. Tässäkin saatat tarvita ammattilaisen harjaantunutta silmää.

Personal trainer tai ravitsemusterapeutti osaa arvioida, riittääkö suunnittelemasi harjoitusmäärä tai ruokavalioviilaus tavoitteen saavuttamiseen.

6. Pidä itsekuri

Jos et tiedä, missä mennään ja oletko pysynyt aikataulussa, into latistuu. Painonpudottajan tulee oppia käyttämään vaakaa, kun taas kiinteyttäjä voi mitata vyötärönympärystään tai rasvaprosenttiaan. Nostetut kilot ja lenkkiajat puolestaan kertovat kunnon kohoamisesta.

Konkreettisten mittareiden avulla voit laatia uusia välitavoitteita. Toimintasuunnitelmaa saa ja pitää muuttaa, jos homma ei tuota tulosta.

Lue myös:

Miksi juoksun aloittaminen on niin vaikeaa?

Onko isolla vaihteella pyöräily tehokkaampaa treeniä kropalle?

Tällainen on maailman rankin maastopyöräilykisa – suomalaiskävijät kertovat!

Julkaistu alun perin Fit-lehden numerossa 04/2015