Michelin-tähdet ovat ravintolamaailman tärkein tunnustus. Esittelemme kaikki Suomen Michelin-ravintolat.

Rengasyhtiö Michelin julkaisi ensimmäisen ravintolaoppaansa jo vuonna 1900. Silloin se jaettiin autojen ostajille Ranskassa. Tarkoitus oli saada asiakkaat kiertämään maata ja kuluttamaan renkaita.

Nykyään Michelin-tähdet ovat ravintolamaailman tärkein tunnustus. Michelin-tarkastajat vierailevat ravintoloissa nimettöminä ja maksavat laskunsa itse. Tähtiä voi saada kolme. Suomessa on nyt vain yhden tähden ravintoloita, mutta aiemmin Hans Välimäen Chez Dominique palkittiin kahdella tähdellä.

Opasta on myös kritisoitu. Menestykseen vaikuttavat sijainti ja painotus ranskalaiseen ruokakulttuuriin. Tähden säilyttäminen on lisäksi kallista, ja monet tähtiravintolat ovat raskaasti tappiollisia. Esimerkiksi huippukokit Tomi Björck ja Henri Alén ovat sanoneet, että he eivät edes halua tähtiä ravintoloilleen.

Grön

Uusin tulokas Suomen Michelin-listalla on kasvispainotteisuudellaan kilpailijoistaan eroava Grön. Toni Kostianin johtamassa Grönissä on varattu kokonainen seinä erinäisille purnukoille, joista poimitaan muun muassa marjoja, villiyrttejä ja sieniä. Vain 24 asiakaspaikan ravintolassa on tila kortilla, ja viinikaappikin on sijoitettu vessaan.

Grön voitti tänä vuonna Vuoden 50 parasta ravintolaa -äänestyksen ykkössijan.

Ensimmäisen toimintavuotensa aikana taustayhtiö Grön Taste Oy ylsi 622 000 euron liikevaihtoon, josta kertyi 25 000 euroa voittoa. Kostian on uuden polven tekijä eikä ole juuri julkisuudessa paistatellut. Ennen omaa ravintolaa hän kiersi ahkerasti kokkikilpailuja ja työskenteli Suomen parhaissa ravintoloissa.

Osoite: Albertinkatu 36, 00180 Helsinki

Hintataso: Neljän ruokalajin menu 54 €

Olo

Pekka Terävän Olo on Suomen kansainvälisesti tunnetuin ravintola. Se on myös Michelin-paikoista kallein. Nykyään Olon keittiötä johtaa Jari Vesivalo.

Olo on Michelin-ravintoloistamme suurin rahallakin mitattuna. Oloresta Oy toimi vuonna 2016 lähes 2,8 miljoonan liikevaihdolla, josta syntyi voittoa 129 000 euroa. Pelkästään palkkakulut olivat yli 1,1 miljoonan euroa.

Terävä on mukana myös muissa ravintolabisneksissä. Hän on kerännyt kiitosta kokkikisoissa sekä kilpailijana että valmentajana.

Osoite: Pohjoisesplanadi 5, 00170 Helsinki

Hintataso: 17 ruokalajin menu 121 € ja viinipaketin kanssa 267 €

Ora

Sasu Laukkonen on saanut jo kahdelle ravintolalle Michelin-tähdet. Ensimmäisen sai viime vuonna suljettu Chef & Sommelier ja toisen viime kesänä avattu Ora-ravintola, jossa keskitytään lähiruokaan. Yksi erikoisuuksista on sisustus: kaikki istumapaikat ovat kohti keittiötä kuin teatterissa.

Laukkosen ravintolan taustayhtiö HTS Restaurants teki vuonna 2016 liikevaihtoa 550 000 euroa ja tulosta 83 000 euroa.

Lentoemännän poikana Laukkonen tuntee myös lentokoneruoan. Hän teki hiljattain Finnairille menun, joka valittiin maailman parhaaksi lentokoneateriaksi.

 Osoite: Huvilakatu 28 A, 00150 Helsinki

Hintataso: Kuuden ruokalajin menu 85 € ja viinipaketti 65 €

Demo

Tommi Tuomisen Demo on Suomen vanhin Michelin-ravintola. Vuonna 2007 tähtensä saanut ravintola on tunnettu rennosta tyylistään. Demossa ruokaa tehdään halvemmistakin ruhonosista, ja tarjoilijat välttävät turhaa pokkurointia.

Demo on ollut koko toimintansa ajan kannattava. Taustayhtiö Liemi Ravintola Oy ylsi viimeksi päättyneellä tilikaudella 930 000 euron liikevaihtoon ja 68 000 euron voittoon.

Tuominen on puuhannut viime vuosina ravintoloita Henri Alénin kanssa. Toukokuussa 2017 he avasivat Finnjävelin tilalle Ultima-ravintolan, jonka ideana on kiertotalous.

Osoite: Uudenmaankatu 9–11, 00120 Helsinki

Hintataso: Seitsemän ruokalajin menu 102 € ja viinipaketti 93 €

ASK

Filip Langhoffin Askin tunnusmerkkejä ovat luomuruoka ja kenties maamme pisimmät menut. Illallinen voi kestää jopa neljä tuntia.

Askin taustayhtiö Matur Ab teki viime tilikaudella 28 000 euroa voittoa 694 000 euron liikevaihdolla.

Langhoff työskentelee yhdessä vaimonsa kanssa. Pariskunta kiersi keittiöitä maailmalla ennen oman ravintolan perustamista.

Osoite: Vironkatu 8, 00170 Helsinki

Hintataso: 16–20 ruokalajin menu 119 € ja viinipaketti 90 €

Lue myös:

Maukasta ruokaa ja huippuravintoloita – Katalonia sopii kulinaristille

Haave yrittäjyydestä syntyi mafiapomosta – Nyt sarjayrittäjä Johannes Laineen tavoitteena on jäädä eläkkeelle 30-vuotiaana

Itsevarmuutta ja käytöstapoja: panosta näihin asioihin treffeillä