Sukupuolitauti on ikävä kumppani. Tehokkain tapa välttää tartunta - seksistä pidättäytymisen ohella - onkin harjoittaa turvaseksiä.

Sukupuolitauti on aina inhottava juttu. Silti uusia sukupuolitautitartuntoja ilmenee vuosittain kymmeniä miljoonia.

Mikäli tartunnan kuitenkin saa, ei sitä kannata missään nimessä jättää hoitamatta, sillä vähemmän vakavistakin sukupuolitaudeista voi hoitamattomana seurata vakavia komplikaatioita.

Tässä yleisimmät sukupuolitaudit ja se, miten niitä voi hoitaa.

Pelottava HIV

Virus hyökkää kehon immuunijärjestelmää vastaan tuhoamalla valkosoluja. Vain osalle tartunnan saaneista ilmestyy ensioireita, kuten kurkkukipua, kuumetta ja ihottumaa. Usein HIV voi olla oireeton vuosia samalla, kun virus tuhoaa immuunijärjestelmää.

Hoitamattoman HIV-infektion viimeinen vaihe on AIDS, joka voi olla hengenvaarallinen. HIV-tartunta todetaan verestä tehtävällä HIV-testillä. HIV-infektiota pystytään nykyään hoitamaan tehokkaasti lääkkeillä. Hoito pyritään aloittamaan mahdollisimman aikaisin.

Tällöin HIV-positiivisen henkilön eliniän ennuste on hyvä, ja hän pystyy yleensä elämään hyvin normaalia elämää.

Tippuri ja klamydia

Bakteerin aiheuttamat sukupuolitaudit voivat levitä paitsi vaginaalisessa yhdynnässä, myös anaali- tai suuseksissä. Jotta nämä yleiset sukupuolitaudit voidaan havaita, testeissä tulisi käydä suositusten mukaan vuosittain.

Ensimmäiset oireet ovat usein kipu ja polttelu virtsaamisen aikana, mutta välttämättä oireita ei ilmene lainkaan. Hoitamattomina ne voivat kuitenkin johtaa vakavampiin infektioihin, ja harvoissa tapauksissa tippuri voi levitä koko kehoon, jossa se tekee vahinkoa muun muassa nivelille.

Tippuri ja klamydia voivat johtaa jopa hedelmättömyyteen. Kumpikin tauti hoidetaan antibiooteilla.

HPV eli ihmisen papilloomavirus

HPV on yksi yleisimmistä sukupuolitaudeista. Valtaosa ihmisistä saa tartunnan elinaikanaan. Usein ensioireita ei ole. Moni papilloomavirustulehdus paranee itsekseen, mutta sitä on syytä seurata.

Papilloomavirus on yhdistetty muun muassa kohdunkaulan syöpään, sekä miehillä suun ja peniksen syöpiin. Varsinaiselle HPV: lle ei ole hoitokeinoa, mutta mahdollisia ulkoisia oireita, kuten syyliä, voidaan hoitaa tai poistaa.

Kahden tyypin herpes

Herpes-virusta on kahta tyyppiä: HSV-1 (huuliherpes) ja HSV-2 (sukuelinherpes).

Herpes leviää paitsi seksissä, myös syljessä esimerkiksi suudellessa. Monella oireita ei puhkea ollenkaan. Herpeksen tutut rakkulat ja haavaumat suun tai sukuelinten alueella ovat pikemminkin kiusallisia kuin terveydelle vaarallisia.

Hoitamattomina oireet saattavat kuitenkin pahentua ja mikä olennaisempaa, levitä kumppanille. Parannuskeinoa herpekseen ei ole, mutta oireita voidaan lievittää, ja viruksen tarttuvuutta vähentää viruslääkkeillä.

Lähde: Men’s Health

Lue myös: 

Miksi penis vaihtaa väriä? Katso, milloin on syytä mennä lääkäriin

Mikä on pahin asia, mitä voi kysyä seksin jälkeen? Tässä vastaus