Pukeutumisneuvojamestari Kikka Seppä kertoo tuoreessa Jokamiehen vaatekaappi -kirjassaan, milloin valita smokki, frakki, saketti tai tumma puku.

Voisiko samalla puvulla vain viilettää tilaisuudesta toiseen? Miksei, mutta jos haluat osoittaa tyylikkyyttä ja arvostusta juhlan järjestäjää kohtaan, pukeudu tilanteen mukaan.

Pukeutumisneuvoja Kikka Seppä kannustaa miehiä löytämään tyylinsä tuoreessa Jokamiehen vaatekaappi -kirjassaan. Tietokirjailija kertoo perusteellisesti, millainen puku valitaan kuhunkin tilaisuuteen.

Frakki

frakki vai smokki

Näyttelijä Bradley Cooper vasemmalla frakkityylissään Met-gaalassa.

Seppä luonnehtii frakkia miehen juhlavimmaksi asuksi. Hännyksellisen takin väri voi olla joko musta tai tummansininen ja pariksi valitaan samanväriset housut. Sen kanssa yhdistetään valkoinen paita sekä valkoinen silkkinen taskuliina niin, että vain kapea reuna pilkottaa.

Kunniamerkkien kanssa taskuliina jätetään pois. Kaulaan kietaistaan valkoinen solmuke. Frakin kanssa puetaan mustat, korkeakiiltoiset nahkakengät.

Kun pukukoodissa lukee ”frakki”, nainen saa pukeutua suureen iltapukuun. Puvun tulee olla niin pitkä, että ainoastaan kengän kärjet näkyvät.

Frakkitilaisuuksia ovat suuret juhlat, kuten:
– Suomen tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto
– juhlakonsertit
– juhlatanssiaiset
– juhlanäytännöt
– juhlaillalliset
– suuret päivälliset
– promootio
– häät (suositus alkaen kello 17)

Lue myös: Näin puku istuu täydellisesti

Smokki

smokki vai frakki

Näyttelijä Luke Evans BAFTA-gaalassa.

Smokki on iloisten juhlien asu, jota käytetään kello kuuden jälkeen alkavissa tilaisuuksissa. Myös smokin värit ovat usein musta ja tummansininen.

Puvun sekä asusteiden väreissä on enemmän valinnanvapautta, mutta värimaailman tulee olla yhtenäinen. Myös iloiset värit ovat sallittuja.

Nainen voi valita smokkitilaisuuteen ylleen juhlavasti asustetun pikkumustan, juhlavan housupuvun tai smokkiasun tai vaikka pidemmän iltapuvun.

Smokkijuhlia ovat muun muassa:
– gaalat
– ensi-illat
– päivälliset
– illalliset
– cocktail-tilaisuudet

Tumma puku

smokki vai frakki

Bond-tähti Pierce Brosnan tummassa puvussa NRDC:n tilaisuudessa.

Tummalla puvulla voit korvata edellä mainitut asut, mutta sille on myös oma pukeutumiskoodinsa. Tummaksi puvuksi lasketaan tummansininen, tummanharmaa sekä musta puku, joka voi olla myös hillitysti raidallinen.

Muut asusteet voi valita tilaisuuden mukaan. Hautajaisissa solmio on aina musta. Daami voi valita päivätilaisuuteen juhlavan jakkupuvun tai leningin. Iltatilaisuudessa toimii iltapuku, joka saa olla täyspitkä, nilkkapituinen tai lyhyempikin.

Tummaa pukua käytetään muun muassa:
– päivätilaisuuksissa, kuten häissä, hautajaisissa, rippijuhlissa ja onnitteluvierailuilla
– iltajuhlissa, kuten cocktail-tilaisuuksissa, yritysten juhlaillallisilla, risteilyillallisilla, illanvietoissa, oopperassa, konsertissa tai teatterissa

Lue myös: Tärpit farkkuostoksille – uskalla ostaa tarpeeksi tiukat

Saketti

saketti vai smokki

Tv-ikoni Nicholas Parsons luotti sakettiin vieraillessaan Windsorin linnassa.

Saketti on yllättävänkin joustava asu. Kun kutsuun on kirjoitettu pukukoodiksi tumma puku, voi mies valita saketin, mikäli sellainen löytyy kaapista.

Takin etureuna on viistottu ja takin lieve hipoo polvitaipeita takaa. Takki on musta tai harmaa. Housut ovat joko musta-harmaaraidalliset tai kokonaan harmaat.

Saketti on toimiva juhla-asu ennen kello 18. Sen voi pukea esimerkiksi:
– laitosten vihkiäisiin
– päivähäihin
– hautajaisiin
– valtiollisiin juhlatilaisuuksiin
– juhlaville vastaanotoille

Lähde: Kikka Seppä, Jokamiehen vaatekaappi (Like, 2017)

Lue myös: 

Näin hoidat nahkakenkiäsi oikein

Arman Alizad paljastaa modernin pukutyylin avaimet:” Älä keikaroi”

Näin pääset eroon hikoilusta ja hienhajusta