Sauli Kemppainen teki loppuelämänsä satsauksen avaamalla ravintolan Berliiniin. Huippukokki toivoo saavuttavansa ravintolalla toisen Michelin-tähtensä.

Hell’s Kitchen Suomi -ohjelmasta tutun Sauli Kemppaisen uusin valloitus on ensimmäinen oma ravintola Saksassa. Berliinissä sijaitsevasssa ravintola Savussa tarjoillaan pohjoisia makuja, jotka yhdistyvät italialaiseen ja espanjalaiseen ruokakulttuuriin.

– Olen lyönyt paikkaan kaiken kiinni. En halua puhua rahasummista, mutta onneksi kuluissa ei ihan miljoonaan asti mennä. Savu on loppuelämäni satsaus, Kemppainen kertoo innoissaan.

Moskova vaihtui Berliiniin

Kemppainen on työskennellyt maailman parhaissa keittiöissä kahdeksassa valtiossa. Viimeksi hän johti moskovalaista Orange Tree -hienostoravintolaa, mutta työ loppui kaikessa hiljaisuudessa keväällä 2016.

– Työsopimuksen päättyminen sopi minulle loistavasti, eikä mitään jäänyt hampaankoloon. Venäjällä ruokatrendit vaihtuvat jatkuvasti, asiakkaat kyllästyvät nopeasti ja ravintoloita avataan sekä suljetaan joka päivä.

” En edes harkinnut, että palaisin Suomeen töihin.”

Moskovan-keikan jälkeen Kemppainen latasi akkujaan puoli vuotta ja mietti, mitä tekisi elämässään. Lopulta päätös oli selkeä: hän halusi palata vanhaan kotikaupunkiinsa Berliiniin.

– Soitin ystävälleni Vedad Hadziabdicille, ja päätimme perustaa yhteisen ravintolan. Meni kahdeksan kuukautta ennen kuin sopiva paikka löytyi. En edes harkinnut, että palaisin Suomeen töihin.

Perhe rauhoitti reissumiehen

Tärkein syy oman ravintolan perustamiselle oli kuitenkin Kemppaisen muuttunut elämäntilanne. Ennen vapautta rakastanut huippukokki on nykyään naimisissa ja 2,5-vuotiaan pojan isä.

– Kun Andreas syntyi, kaikki oli vihdoin selvää. Perhe sai minut asettumaan aloilleni. En voi enää lähteä yhtäkkiä Japaniin vuodeksi töihin.

sauli_kemppainen

Kemppainen on valinnut Savuun pääosin suomalaisten valmistajien astioita. Viini tarjoillaan kuitenkin itävaltalaisen Riedelin laseista.

Kemppainen myöntää, että ennen lapsen syntymää hän eli itsekeskeistä elämää.

– Aiemmin mietin vain itseäni, koska muuta ei ole tarvinnut ajatella. Reissumiehelle on ollut ihan uutta, että pikkumies pyörii jaloissa joka aamu. Olen kasvanut hirveästi ihmisenä.

Suomalainen jälki näkyy

Vaikka ravintola Savu ei mainosta olevansa suomalainen ravintola, on siellä paljon elementtejä myös Suomesta. Kemppaisen lisäksi ravintolassa työskentelee myös suomalainen tarjoilija.

– Niin kuin nimi sanoo, aion savustaa paljon. Tarjoamme meille tuttuja makuja, kuten lohta, poroa ja lakkoja. Puolet raaka-aineista tulee Suomesta, mutta makuja haetaan myös Italiasta ja Espanjasta.

Ravintolan pöydille katetaan Kemppaisen ja muotoilija Anu Pentikin suunnittelemia lautasia sekä Iittalan aterimia. Juomavalikoimassa on puolestaan Bryggerin panimotuotteita ja Kemppaisen suosikkiolutta Karhua, Berliinin vaakunaeläimen mukaisesti.

Kemppainen toivoo, että ravintolassa nähtäisiin asiakkaita pian myös pohjoisesta.

– Suomessa ilta paremmassa ravintolassa maksaa ainakin 200 euroa. Lähes samaan hintaan voi lähteä keskieurooppalaiseen suurkaupunkiin ja syödä huippuillallisen vaikkapa meillä, ravintoloitsija vinkkaa.

Odottaa Michelin-tähteä

Kemppaisen ansiot ravintolamaailmassa ovat kiistattomat. Kun hän kokkasi edellisen kerran Berliinissä, hänet palkittiin arvostetulla Michelin-tähdellä vuonna 2009.

Tällä hetkellä Kemppainen ei mieti tunnustuksia, mutta luottaa siihen, että ranskalainen rengasfirma noteeraa Savun ennen pitkää.

– Kun pieni kokkipoika investoi kaiken, tärkeintä on saada ensin bisnes pyörimään. Jos teen asiat niin hyvin kuin osaan, Savu on varmasti tähtitasoa. Ei siitä ole epäilystäkään.

Lue myös:

Haave yrittäjyydestä syntyi mafiapomosta – Nyt sarjayrittäjä Johannes Laineen tavoitteena on jäädä eläkkeelle 30-vuotiaana

Sarjayrittäjän neuvot menestystä janoaville – huomioi nämä 3 asiaa

Risotto, pizza, pasta – Kari Aihinen neuvoo, kuinka viet klassikkoruoat uudelle asteelle!