Huippukokki Kari Aihinen kertoo, kuinka tutuista herkuista saa entistäkin maukkaampia. Risotto on ruoka, jonka suhteen keittiöguru on armoton.

Ravintola Rosteria luotsaava huippukokki Kari ”Kape” Aihinen kertoo, että hänen ruokafilosofiansa perustuu siihen, että tuttuihin ruokiin voi aina hakea uutta kulmaa.

– Ei ole olemassa huonoa ruokaa, mutta ruoan voi tehdä välinpitämättömästi. Aina pitää antaa kaikkensa kuin se olisi sun viimeinen ateria, Aihinen kannustaa.

Laatupasta, voi ja parmesaani

Aihinen rakastaa hyvää pastaa. Vaikka pasta-annoksissa vain taivas on rajana, Aihisen mukaan hyvän pastan salaisuus on laadukas pasta, voi ja parmesaani.

Pastalaaduissa on hurjasti eroja. Tuorepastaosastolle kokki ei katsokaan.

Pasta pitää keittää, sitä ei vain heitetä kiehumaan. Keitinveteen saa lorauttaa öljyä ja rouhia reippaasti merisuolaa.

– Aina pitää maistaa! Valuta pasta välittömästi ja huuhtele se kylmässä vedessä, jotta siitä tulee irtonaista. Pyöräytä sekaan tilkka oliiviöljyä, Aihinen neuvoo.

”Älä ainakaan korvaa tomaattikastiketta ketsupilla.”

Ei pikakastikkeille

Pizzassa tärkein elementti on Aihisen mukaan pohja. Se täytyy kaulia niin ohueksi kuin mahdollista. Ehdottoman tärkeää on myös panostaa tomaattikastikkeeseen.

– Älä ainakaan korvaa sitä ketsupilla. Tomaattikastike elää sipulista ja valkosipulista. Se ei ole mikään pikakastike, Aihinen huomauttaa.

Aromit pääsevät oikeuksiinsa vasta pidemmän hauduttamisen jälkeen. Mies neuvookin tekemään kastikkeen edellisenä päivänä, jolloin varsinaisena pääpäivänä säästää aikaa.

Aihinen ei kelpuuta pizzajuustokseen kuin mustan emmentalin. Täytteissä ohjenuorana on ”less is more”.

”Osta kalleinta, mitä löydät.”

Risotto tehdään italialaisesta riisistä

Risoton kohdalla Aihinen on kriittisin.

– Riisin laatu on kaikki kaikessa. Osta kalleinta, mitä löydät, Aihinen ohjeistaa.

Hän suosittelee vaihtamaan risoton pastaan, jos laadukasta riisiä ei ole saatavilla. Parhaaksi vaihtoehdoksi kokki on todennut aidon italialaisen luomuriisin. Italian reissulta on siis syytä hamstrata sitä tuliaisiksi.

 

Lue myös:

Näin säästät järkevästi ruokalaskussa

12 kokeilemisen arvoista olutta – joko olet testannut?

Näin valitset itsellesi sopivan grillin

Mikä viinissä maksaa?