Mikä on pahin moka puhelimen lataamisessa? Kuinka kylmä ilma vaikuttaa akunkestoon? Lue, kuinka puhelimen akku kestää kauemmin.

Ajat, jolloin puhelimen akku kesti viikkokausia lataamatta ovat kaukana takana. Puhelut, tekstiviestit ja matopeli eivät juuri vieneet virtaa. Suuret värinäytöt ja sosiaalinen media ovat tehokkaita akunsyöjiä.

– Nykypuhelin vaatii jo käynnistyäkseen valtavasti virtaa, tietää huoltopäällikkö Sami Vaittinen.

Puhelimen akku kestää normaalissa käytössä noin kaksi vuotta, jonka jälkeen se on syytä vaihtaa uuteen. Jos puhelin sammuu itsekseen, vaikka akkuvarausta olisi jäljellä vielä 20 prosenttia, alkaa akun elinkaari olla loppusuoralla.

Jatkuva lataaminen rasittaa puhelimen akkua

Pahimpiin ja yleisimpiin mokiin kuuluu yön yli lataaminen.

– Jos akkua on jäljellä vaikka 70 prosenttia ja sen laittaa yöksi lataukseen, on se äkkiä ladannut itsensä täyteen. Puhelin ei pääse lepotilaan, vaan yrittää edelleen ladata itseään. Tämä rasittaa akkua, Vaittinen selventää.

”Puhelin ei pääse lepotilaan, vaan yrittää edelleen ladata itseään. Tämä rasittaa akkua.”

Puhelimen akku kannattaa ladata sysäyksissä: parikymmentä prosenttia kerrallaan, antaa kulua ja ladata uudelleen. Latauksen aikana ei kannata käyttää puhelinta, sillä lataaminen hidastuu huomattavasti.

Lue myös: 10 vinkkiä käytetyn auton myyntiin – näin saat parhaan hinnan!

Älä lataa kylmää puhelinta

Suomessa puhelimen akkua koettelee useimmiten kylmä. Puhelin on viisainta pitää lämpimänä, esimerkiksi povitaskussa. Hönkiminen ja puhaltaminen sen sijaan tekevät vain ikävää jälkeä.

Puhelinta ei pidä kytkeä lataukseen suoraan pakkasesta tullessa, sillä laitteeseen voi muodostua kosteutta lämpötilan muutoksesta. Ammattilainen huomauttaa, että kosteus ja sähkö eivät ole kovin hyvä yhdistelmä.

– Puhelin tuskin menee kerrasta rikki, mutta kylmyys pelkästään rasittaa sitä jo normaalia enemmän, joten laitteen kannattaa antaa lämmetä rauhassa ennen lataamista, hän sanoo.

”Laitteen kannattaa antaa lämmetä rauhassa ennen lataamista.”

Myös kesähelteellä on hyvä olla tarkkana. Älä säilytä puhelinta suorassa auringossa pidempiä aikoja, koska laite voi kuumentua ja tämäkin rasittaa laitetta.

– Mikäli laitteeseen tulee lämpötilahälytys, niin siirrä laite viileämpään paikkaan ja anna jäähtyä rauhassa, Vaittinen kehottaa.

Pahimmat puhelimen akun kuluttajat

1. Isot ja kirkkaat näytöt ovat todellisia virran suurkuluttajia. Näytön kirkkaus kannattaa asettaa automaattiseen tilaan. Silloin laite optimoi näytön kirkkauden ympäristön valon mukaan.

2. Myös välilehdet on fiksua sulkea nettisurffailun jälkeen, sillä toiset sivustot käyttävät sijaintiasi sekä keräävät dataa laitteesta.

3. Sijaintipalvelut on syytä sulkea pois päältä tai sallia sijainnin käyttö ainoastaan käyttäessäsi sovellusta. Muuten laite päivittää sijaintitietojasi eri sovelluksien kautta jatkuvasti.

4. Älä tilaa push-ilmoituksia. Esimerkiksi Facebook-ilmoituksia voi tulla huomattava määrä päivässä. Virtaa kuluu jälleen paljon, kun jokainen ilmoitus lävähtää erikseen näytölle.

 

Lue myös:

Kannattaako vanha laite korjata vai suosiolla ostaa uusi? Asiantuntijat vastaavat

Näin turvaat kotisi vahingon ja varkauden varalta

Auton katsastus edessä? Muista nämä asiat ennen katsastusta!