Narsistin kanssa suhteessa elävät kuvittelevat usein, että he ovat itse itsekkäitä. He eivät myöskään välttämättä salli itsensä kokea erilaisia tunteita.

Tuntuuhan se mukavalta, kun kumppani huomioi ja antaa ihailua sekä hyväksyntää. Terveessä parisuhteessa se saa olon tuntumaan tärkeältä kumppanin silmissä. Samalla suhteen osapuolet voivat toteuttaa itseään, eivätkä he keskity vain toisen tarpeiden tyydyttämiseen.

Narsistin kanssa elämä on kuitenkin toisenlaista. Hänellä on ainainen tarve saada kumppaniltaan ihailua, hyväksyntää ja jakamatonta huomiota – silloinkin, kun se tapahtuu toisen tunteiden ja tarpeiden kustannuksella.

Nykyään aika usein kuulee jonkun eronneen siksi, että puoliso on narsisti. Psykoterapeutti Christina Copty on työskennellyt vuosien ajan naisten ja miesten kanssa, jotka ovat olleet parisuhteessa narsistin kanssa. Lisäksi hän on juuri julkaissut kirjan Vaikea rakkaus – narsismi ja parisuhde.

– Sekä USA:ssa että täällä meillä on herätty entistä enemmän huomaamaan, että narsismi saattaa olla syy parisuhdeongelmiin. Aikaisemminhan ongelmien sanottiin lähes aina johtuvan puutteellisesta vuorovaikutuksesta.

Parisuhteen ylläpidosta tulee paljon helpompaa, kun tietää minkälaisen ongelman kanssa on tekemisissä.

Itsekeskeisiä egoisteja

Narsistisia piirteitä esiintyy miehissä kolme kertaa useammin kuin naisissa, Christina Copty selittää. Hänen mukaansa narsistisella oireilulla on laaja asteikko, eli narsismia esiintyy eri vahvuisena.

– Narsismin kirjo on laaja. Joskus henkilö tiedostaa valitsevansa itsensä muiden edelle, ja hänellä on tästä jonkinlaisia omantunnontuskia. Joissain tapauksissa oire on edennyt psykopatiaan saakka, jolloin narsistinen ihminen ei millään muotoa kykene eläytymään muiden tunteisiin ja on täysin tunnekylmä. Puhuessani narsismista tarkoitan sitä, että jollakin on narsistisia piirteitä, koska en psykoterapeuttina anna diagnooseja, Copty sanoo.

Eikö kuitenkin ole vähän yliampuvaa kutsua kumppaniaan narsistiseksi – millainen sitten itse olet?

– En ole lainkaan sitä mieltä. Esimerkiksi terapiassani käyvät asiakkaat luulevat usein itse olevansa itsekkäitä, ja he pohtivat, onko heillä oikeus omiin tunteisiinsa. Terapian kautta moni huomaakin, että egoistinen ja itsekeskeinen kumppani on vääristänyt todellisuuden siten, että hän saa puolisonsa vaikuttamaan narsistiselta. Narsisti ei ikinä myönnä, että hänellä on nämä piirteet, Copty sanoo.

Lue myös: Uskalla riidellä – psykologi kertoo, missä menee terveen riitelyn raja

Alussa hukut ihailuun

Epäiletko olevasi narsistisessa suhteessa? Sellaisessa suhteessa on kolme tyypillistä, suhteen kestosta riippumatonta vaihetta: ihannointi-, arvonalennus- ja hylkäämisvaihe.

Ihannointivaiheessa olette juuri tavanneet toisenne. Silloin ihminen leijuu rakkauden pilvellä eikä ole koskaan kokenut mitään niin fantastista. Asiat tapahtuvat nopeasti, ja tunteet ovat suuria ja voimakkaita alusta alkaen.

– Narsisti rakastuu ihanteellisen rakkauden harhakuvaan. Terveessä parisuhteessa kumppanit oppivat tuntemaan toisensa ja kehittävät syvemmän suhteen.

Tätä ei tapahdu narsistisessa suhteessa, koska narsistin silmissä kumppanin arvo alenee ensimmäisen vaiheen jälkeen.

– Arvonalennusvaiheessa narsisti huomaa, että toinen ei ollutkaan se hänen kuvittelemansa täydellinen kumppani. Narsistin silmissä kumppani on äkisti osoittautunut tavalliseksi ihmiseksi, jonka tarpeet ja unelmat eivät aina liity häneen, Copty selittää.

Mustavalkoisuutta ja manipulointia

Tässä vaiheessa narsisti uhrautuu. Hän ei ota lainkaan vastuuta kumppanin miellyttämisestä eikä ylipäätään tee mitään parisuhteen hyväksi. Hän näkee suhteen ja kumppanin mustavalkoisesti ja yrittää esiintyä syyttömänä ja säälittävänä osapuolena. Tällöin toinen antaa hänelle jatkuvasti positiivista huomiota, koska hänelle jää vastuu suhteen laadusta.

Narsistin puoliso kokee kasvavaa epävarmuutta ja tuntee itsensä usein väärinymmärretyksi ja hämmentyneeksi, koska osapuolet kokevat suhteen niin eri tavoin.

Hän ei huomaa tulleensa manipuloiduksi niin, että narsisti saa aina tahtonsa läpi. Hän kaipaa ihannointivaihetta, jolloin narsistinen kumppani jumaloi häntä, ja pyrkii takaisin siihen  toteuttamalla narsistin odotuksia. Samasta syystä hän myös pysyy suhteessa, vaikkei hän siinä viihdykään.

– Narsisti antaa ymmärtää, että hän olisi puolisoonsa tyytyväinen, jos tämä vain muuttaisi jonkun pienen asian. Hän saattaa sanoa: ”jos olisit vain vähän vähemmän vaativa ja ymmärtäisit minua paremmin, meillä olisi ihanaa yhdessä.”

Niinpä narsistin kumppani tekee kaikkensa muuttuakseen ja ollakseen sellainen, jota narsisti rakastaisi.

– Joskus narsisti katsoo kumppaniaan rakastavin silmin, mutta ei kestä kauaakaan, ennen kuin hän huomaa tässä jotain uutta vikaa, Copty jatkaa.

Lue myös: 10 merkkiä, että olet suhteessa narsistin kanssa

Välipitämätöntä suhtautumista

Ennen pitkää parisuhde siirtyy hylkäämisvaiheeseen, jolloin narsisti suhtautuu puolisoonsa välinpitämättömästi, koska tästä on tullut hänen silmissään tylsä tai hankala. Silloin hän ryhtyy käyttämään kumppaniaan hyväkseen silloin, kun hänellä ei ole tärkeämpää tekemistä.

Hän saattaa vaikkapa tulla kotiin vain saadakseen seksiä lähteäkseen saman tien pois. Hän ei edes viitsi näytellä kuuntelevansa puolisoaan.

Jos narsisti ei päätä jättää kumppania tai kumppani ei ole vielä valmis päästämään irti narsistista, narsistin kumppani usein kuvittelee tehneensä jotain väärin. Silloin hän yrittää olla entistäkin saavutettavampi ja säyseämpi, mikä nakertaa hänen omanarvontuntoaan ajan kuluessa.

Lue myös:

Oletko yhdessä narsistin kanssa? Älä joudu narsistin uhriksi, vaan toimi näin

Näin lapsuutesi kiintymyssuhde vaikuttaa aikuisena

Miksi nainen ei halua seksiä?