Vuoden 2017 ahkerin peltipoliisi räpsäisi yli 20 000 kuvaa. Ylinopeutta ajavien kuskien määrä on selvästi vähentynyt, mutta valvontaa aiotaan silti tehostaa entisestään.

Poliisin automaattisen liikennevalvonnan 50 tuottoisinta tolppaa räpsivät vuonna 2017 yhteensä 307 552 kuvaa. Kameroista viisi nappasi vuodessa yli 10 000 kuvaa. Näistä kameroista kolme sijaitsee vilkkaasti liikennöidyillä pääkaupunkiseudun kehäteillä.

Kunnioitettavimman kuvasaldon sai Helsingin Kehä I:llä sijaitseva, Myllypuron kohdalla itään päin ajavia seuraava valvontapiste. Se keräsi vuoden aikana 23 414 kuvaa. Vuonna 2016 kyseinen peltipoliisi oli tilaston viidenneksi tuotteliain.

Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtajan, ylikomisario Dennis Pastersteinin mukaan muutokset aikaisempien vuosien tuloksiin ovat odotettavia eikä niistä voi yleensä tehdä kovin suoraviivaisia päätelmiä.

– Jos haluaisimme jonkun tietyn tolpan tilaston ykköseksi, niin saisimme sen sinne pitämällä kameraa koko vuoden päällä.

Lue myös: Ajatko tietämättäsi laittomasti?

Kaahaaminen on vähentynyt

Pariin viime vuoteen verrattaessa yksi trendi kuitenkin nousee esiin: Autoilijoiden keskinopeudet ovat laskeneet ja varsinkin suurten, yli 10 tuntikilometrin ylinopeuksien määrä on vähentynyt.

Pasterstein on ymmärrettävästi tyytyväinen tulokseen.

– Sehän on meidän pyrkimys, että valvonnasta huolimatta ihmiset ajelisivat rajoitusten mukaisesti.

Lue myös: Ajokortin hinta vaihtelee rajusti – katso Suomen kalleimmat ja halvimmat kaupungit

Välähdys ei aina johda kirjeeseen

Valvontakameran välähdyksestä ei aina lähde kirjettä kuljettajalle. Noin 30 prosenttia kuvista menee kokonaan poistoon, sillä joukossa on esimerkiksi sääilmiöiden aiheuttamia huonoja kuvia sekä moottoripyöriä. Moottoripyörän kuvat joutuvat roskakoriin, koska rekisterikilpi on ajoneuvon takana ja kuljettajalla on kypärä päässä eli hän ei ole tunnistettavissa. Myös firmojen autot karsitaan joukosta, sillä lainsäädännön mukaan yritykselle ei voi lähettää huomautusta.

Viimeisen parin vuoden aikana huomautusten määrä on lisääntynyt ja sakkojen vähentynyt. Viime vuonna lähetetyistä kirjeistä 48 prosenttia sisälsi huomautuksen ja 52 prosenttia sakon.

– Viime vuonna huomautusten osuus alkoi olla jo niin suuri, että päätimme poistaa osan pienemmistä, 3-4 kilometrin ylinopeuksien huomautuksista ja keskityimme vakavampiin sakkoihin, Pasterstein kertoo.

Lue myös: Vilkun käyttö vai ajokaistan tukkiminen – kumpi ärsyttää suomalaisia enemmän?

Ajotavat ovat muuttuneet

Mistä kuuliaisempi ajokulttuuri sitten johtuu? Pastersteinin mukaan syitä on useita.

– Selvästi tilastoon vaikuttavia muutoksia ovat olleet vuonna 2015 tehty rikesakon tuplaaminen ja vuonna 2016 suoritettu rikesakon puuttumiskynnyksen madaltaminen. Rikesakon raja on nykyään 7km/h, kun ennen se oli 8 km/h.

Pasterstein uskoo, että myös viime vuosien ahkera rummutus ajonopeuksien vaikutuksista onnettomuuksiin on alkanut tuottaa tulosta. Lisäksi autokannan uudistuminen näkyy tilastoissa.

– Autoihin on tullut toimintoja, jotka ilmoittavat nopeusrajoituksista, ja monet GPS-laitteet varoittavat tolpista. Myös vakionopeudensäätimien yleistymisellä saattaa olla merkitystä.

Lue myös: Liikenteessä tunteet kuumenevat – parhaiten pärjää viilipytty

Uusia tolppia tulossa

Tilanne saattaa kuulostaa kierolta, mutta mitä kuuliaisemmin kansa ajaa, sitä enemmän poliisi valvoo.

– Liikenneturvallisuuskeskus ehtii käsitellä päivässä 2 000 kuvaa, ja tietenkin meillä pitää olla tietty määrä töitä koko ajan. Esimerkiksi kesänopeuksien tullessa voimaan myös ylinopeudet lisääntyvät. Silloin meidän pitää sammuttaa kameroita, ettei tulee liikaa kuvia.

Näin ollen valvonnan aika ei ole ohi, vaan pikemminkin päinvastoin.

– Meillä on yli 900 tolppaa ja lisää on tulossa. Kameroiden kilpailutus on juuri päättynyt ja poliisihallitus julkistaa uuden laitevalmistajan tänä keväänä.

Pasterstein veikkaa, että ensimmäiset uudet tolpat ilmestyvät teille loppuvuodesta.

– Monilla ELY-keskuksilla ja kaupungeilla on jo takataskusuunnitelmat valmiina, joita pääsee toteuttamaan heti, kun uusi valmistaja julkaistaan.

Lue myös: Täällä peltipoliisi välähtää eniten vuonna 2016 – katso lista ja vertaa!