Nettideittailu on yhä yleisempi tapa löytää puoliso. Parhaiten deittisivustoilla menestyy, kun näkee vaivaa, pysyy positiivisena ja kertoo itsestään rehellisesti.

Nettideittailu aloittaa nykyään joka viidennen suomalaisen rakkaustarinan. Ruotsissa ja Norjassa internet on jo yleisin tapa löytää kumppani.

Uusien ihmisten kohtaaminen ja lähestyminen ovat aiempaa helpompaa ja luontevampaa deittisivustojen ja -sovellusten ansiosta, mutta toisaalta monet kokevat internetin tuoneen deittailuun pinnallisuutta.

Valtaosa nettideittailijoista etsii pysyvää suhdetta, mutta jostain syystä moni tuntuu löytävän netistä vain satunnaista seuraa. Väestöliiton psykologi Anna Salmi kertoo, miten omaa onneaan deittisivustoilla voi yrittää parantaa.

1. Laadi profiili huolella

Flaksi käy deittisivustoilla ja -sovelluksissa varmimmin, kun oman profiilin eteen näkee pikkuisen vaivaa. Huolella laadittu profiili erottuu edukseen tuhansista muista, auttaa löytämään samanhenkistä seuraa ja kertoo muille, että olet liikkeellä tosissasi.

Internetissä toisen kiinnostavuutta joutuu arvioimaan pelkästään sen tiedon perusteella, jonka kukin siellä itsestään kertoo. Niinpä oman persoonan parhaat puolet ja viehättävimmät luonteenpiirteet jäävät muilta huomaamatta, jollei niitä osaa tuoda esiin.

2. Anna persoonasi näkyä

Toimiva deittiprofiili ei ole mikään CV, jossa luetellaan liuta myönteisiä ominaisuuksia ja saavutuksia. Adjektiiviluettelon laatimisen sijaan kannattaakin miettiä, voisiko persoonaansa ja parhaita piirteitään tuoda esiin epäsuorasti tai esimerkkien kautta.

Esimerkiksi tutkimusten mukaan naisiin vetoavat miehissä itsevarmuus ja huumori. Näitä ominaisuuksia voisi korostaa kirjoittamalla itsestään hauskasti ja positiiviseen sävyyn tai kertomalla muutaman esimerkin, miten nämä piirteet omassa arjessa näkyvät.

Itsestään, omista kiinnostuksen kohteistaan ja arvoistaan kannattaa kertoa rehellisesti mutta myönteiseen sävyyn. Harva haluaa elämäänsä ihmistä, josta välittyy vihamielinen, kyyninen tai ylimielinen asenne.

3. Näytä kasvosi kuvassa

Nettideittailussa kuvan merkitys on valtava, halusipa sitä tai ei. Huono kuva saattaa pilata muuten kiinnostavan profiilin, ja esimerkiksi Tinderissä ihmisten kiinnostavuutta arvioidaan käytännössä ainoastaan kuvan perusteella.

Nettideittailussa menestyäkseen ei kuitenkaan tarvitse olla viimeisen päälle treenattu adonis, vaan pitkälle pääsee jo avoimella ja iloisella ilmeellä sekä siistillä ja itsestään huolehtivalla olemuksella.

Tutkimusten perusteella deittisivustoilla toimii parhaiten vyötäröstä ylöspäin rajattu kuva, jossa kasvot näkyvät kokonaan ja huulilla on leveä hymy. Kasvojaan ei siis kannata piilottaa moottoripyöräkypärän, aurinkolasien tai hiusten taakse, vaikka omasta ulkonäöstään olisi epävarma.

Lue myös: Miten seksi onnistuu pitkän tauon jälkeen?

4. Mieti, miten otat yhteyttä

Aktiivisuus ja aloitteellisuus palkitaan yleensä nettideittailussakin, mutta kannattaa harkita kahdesti ennen kuin alkaa pommittaa kaikkia kiinnostavia ihmisiä parin sanan viesteillä.

Vastaanottajan kiinnostus herää varmemmin, jos hänelle on muutakin sanottavaa kuin ”Kiva profiili!” tai ”Lähdetkö ulos?”. Pidempi viesti kertoo, että olet oikeasti kiinnostunut juuri tästä henkilöstä ja yrität aidosti löytää kumppanin.

Usein pieni imartelu toimii nettideittailussakin, sillä suurin osa ihmisistä pitää ihailusta ja toivoo muiden näkevän heidät myönteisessä mielessä. Ensimmäisessä viestissä voikin vaikka hiukan kehaista toista: kerro miksi pidit hänen profiilistaan ja mikä kiinnostuksesi herätti. Lisäksi voi kertoa hiukan itsestään.

5. Vältä kohtuuttomia odotuksia

Nettideittailun varjopuolena pidetään usein kohtuuttomien pilvilinnojen rakentelua ja niiden romahtamisen aiheuttamia karvaita pettymyksiä.

Pelkän nettikirjoittelun perusteella ihmisestä saa varsin rajatun kuvan, joten sitä saattaa huomaamattaan täydentää omilla mielikuvillaan ja odotuksillaan. Mielikuvien syntymistä ei voi – eikä tarvitse – välttää, sillä niiden luominen on ihmiselle luontaista, etenkin tilanteessa, jossa toivoo löytävänsä rinnalleen sopivan kumppanin.

Kannattaa kuitenkin tiedostaa, että nettideittailussa fantasiat ottavat helposti suuremman roolin kuin todellisessa elämässä. Pahimmilta pettymyksiltä välttyy, kun ymmärtää, että oma mielikuva toisesta ei välttämättä vastaa todellisuutta.

6. Valmistaudu treffeille

Yleensä nettideittailun tavoitteena on ainakin jossain vaiheessa tavata kiinnostava ihminen myös kasvotusten. Treffailu muuttuu helpommaksi kokemuksen myötä, mutta pieni jännittäminen kuuluu asiaan, onhan kyseessä yleensä uusi tilanne ja uusi ihminen, johon vielä liittyy paljon odotuksia ja toiveita.

Huolellinen valmistautuminen saattaa auttaa jännitykseen ja varmistaa treffien onnistumisen. Kannattaa esimerkiksi pukeutua vaatteisiin, joissa viihtyy ja kokee näyttävänsä hyvältä.

Etukäteen kannattaa ainakin miettiä mikä olisi hyvä ja luonteva paikka treffeille. Jos ajatus kahdenkeskisestä ravintolaillallisesta tuntuu liian intiimiltä, voi vaikka lähteä yhdessä kävelylle tai käydä kiinnostavassa näyttelyssä, jolloin jutunjuurta syntyy helposti ympärillä olevista asioista.

Ennen treffejä voi miettiä valmiiksi puheenaiheita ja kysymyksiä treffikumppanille, mutta itse treffeillä kannattaa yrittää keskittyä hetkeen. Ei kannata miettiä, mihin tapaaminen ehkä johtaa tai tuleeko seuraavaa.

+ 1. Muista myös reaalimaailma

Joskus nettideittailu tuntuu uuvuttavalta, eikä kumppania yrityksistä huolimatta löydy. Verkkojaan kannattaakin viritellä myös reaalimaailman puolella.

Kiinnostava ihminen saattaa löytyä esimerkiksi yhteisten tuttujen kautta, kun vaan kertoo rohkeasti, että etsiskelee kumppania ja kyselee tuntisiko kukaan sopivaa.

Uusiin ihmisiin tutustuu helposti myös yhteisten harrastusten kautta, mutta vastakkaista sukupuolta tavatakseen joutuu usein hiukan laajentamaan omaa harrastuspiiriään. Sinkkumies voisi löytää seuraa vaikka jonkun opiston taide- tai kielikurssilta, sillä niiden osallistujista valtaosa on yleensä naisia.

Lue myös:

Miksi yli viisikymppinen nainen ottaa eron?

Onko lapsesi koulukiusattu? Toimi näin

Tätä on Baana – katso 15 parasta juttua!