Varhaislapsuudessa rakentuneet kiintymyssuhteet vaikuttavat siihen, millaiseen kumppaniin tunnet vetoa. Millainen sinun kiintymystyylisi on?

1. Turvallinen tyyli

Turvallisesti kiintynyt aikuinen pystyy luottamaan toisiin. Hänestä on luontevaa pyytää ja ottaa vastaan apua. Läheiset ihmissuhteet eivät tunnu ahdistavilta. Hyljätyksi tuleminen ei huolestuta häntä. Hän ei takerru kumppaniinsa mutta ei myöskään pakene läheisyyttä töihin tai harrastuksiin.

Varhaislapsuudessa hänen tarpeensa on tunnistettu ja tyydytetty viipymättä tai ainakin pian. Suomalaisista aikuisista noin 40 prosenttia on turvallisesti kiintyneitä.

2. Välttävä eli vetäytyvä tyyli

Välttävästi kiintynyt aikuinen on itseriittoinen. Hän pelkää läheisyyttä ja välttää tunnepitoisuutta suhteissaan. Hän painottaa tietopuolista ja analyyttistä ajattelua. Hän saattaa olla työnarkomaani.

Varhaislapsuudessa hänen tarpeitaan on tyydytetty, mutta ei aina silloin ja niin pitkään kuin hän olisi tarvinnut. Hän on saattanut joutua odottamaan välillä kauan, että hänen tarpeisiinsa vastataan. Esimerkiksi 50 vuotta sitten vauvaa suositeltiin imetettäväksi neljän tunnin välein. Äitiysloma oli vain muutaman kuukauden pituinen.

Suomalaisista aikuisista noin 20 prosenttia on välttävästi kiintyneitä. Vetäytyjissä on enemmän miehiä kuin naisia.

Lue myös: Onko lapsesi koulukiusattu? Toimi näin

kiintymyssuhde

3. Vastustava eli takertuva tyyli

Vastustavasti kiintynyt aikuinen on tunteellinen ja takertuva. Hän haluaa koko ajan olla läheisessä kontaktissa toiseen. Puolison loittoneminen ahdistaa. Hän on ristiriitainen ja tunteellinen. Tunteet räiskyvät ja hän on hyvin intohimoinen. Hän saattaa olla päihderiippuvainen.

Varhaislapsuudessa hänen tarpeitaan tyydytettiin epäjohdonmukaisesti. Välillä vauva sai, mitä tarvitsi, välillä tarpeet täytettiin väärään aikaan. Lapsi ei pystynyt oppimaan, että kun teen näin, saan tuota, vaan joutui olemaan kaiken aikaa ylivireessä, huutamaan ja reagoimaan tunteella kaikkeen. Hänellä oli ehkä päihdevanhemmat, jotka selvinä ollessaan pitivät hänestä hyvää huolta, mutta päihteissä ollessaan laiminlöivät häntä.

Suomalaisista aikuisista noin 20 prosenttia on takertuvasti kiintyneitä. Naisista takertuvasti kiintyneitä on kuitenkin 25 prosenttia, miehistä kymmenen.

4. Turvaton tyyli

Turvattomasti kiintynyt aikuinen on pelokas ja turvaton. Hän kokee, ettei ole hyvä olla yksin ilman läheisiä ihmissuhteita, mutta hänellä ei ole oikein hyvä olla muidenkaan kanssa.

Hän ei luota muihin ja kokee, että ei saa apua muilta. Hän on ahdistunut siitä, että jotain uhkaavaa on tulossa ja jotain pahaa tapahtuu. Hänellä saattaa olla käytöshäiriöitä ja hänellä on usein mielenterveysongelmia.

Varhaislapsuudessa häntä on kohdeltu kaltoin ja laiminlyöty, kenties pahoinpidelty. Suomalaisista aikuisista noin 20 prosenttia on turvattomasti kiintyneitä.

Lue myös:

Riitaisan perheen perinnönjako – voiko lapsen tehdä perinnöttömäksi?

Miksi vaimon käytös ärsyttää?

Miksi yli viisikymppinen nainen ottaa eron?

Julkaistu alunperin Oma Aika-lehden numerossa 06/2016