Todennäköisempää on kuristua nukkuessaan kuin kuolla lento-onnettomuudessa.

Lentopelko on yllättävän yleinen ja harmillinen vaiva, josta eroon pääseminen voi olla erittäin haastavaa. Elämää rajoittavasta vaivasta kannattaa pyrkiä aktiivisesti eroon, mutta uutiskuvat ja -videot lento-onnettomuuksista palaavat usein mieleen juuri silloin, kun on oma vuoro astua koneeseen. Kun kädet tärisevät ja vatsa heittää volttia, voi olla vaikea muistaa, että lentäminen on turvallisempaa kuin monet jokapäiväiset rutiinimme.

Accident Claims Advicen taannoin julkaisema raportti paljastaa, miten pieni lento-onnettomuudessa kuolemisen todennäköisyys on.  Todennäköisempää on kuristua nukkuessaan kuin kuolla lento-onnettomuudessa.

Turvallisempaa lentää kuin nukkua tai syödä

Jos lentopelko vaivaa, saattaa tilastotiedot helpottaa. Accident Claims Advicen raportin mukaan maailmanlaajuisesti eniten ihmisiä menehtyy sydänsairauksiin ja syöpään, joihin kuolemisen todennäköisyys on 1/7. Toisena raportin listalla on krooninen alempi hengitysteiden sairaus, johon menehtymisen todennäköisyydet ovat 1/28. Itsemurha on valitettavasti listalla kolmantena (1/95) ja neljännellä sijalla on myrkyllisille aineille altistuminen (1/96). Viidenneksi yleisimpinä kuolinsyinä ovat liikenneonnettomuudet (1/114).

Lento-onnettomuudessa kuolemisen todennäköisyys on vaivaiset 1/8015. Unissaan kuristumisen todennäköisyys on 1/5730, ja ruokaan tukehtumisen vaara on vieläkin suurempi, 1/3461. On siis turvallisempaa lentää kuin nukkua tai syödä.

Sairaudet yleisin kuolinsyy Suomessa

Tilastotietokeskuksen viime vuoden lopulla julkaiseman raportin mukaan Suomessa kuoli 54 000 ihmistä vuonna 2016. Suurin osa menehtyi sairauksiin. Tapaturmaisesti tai väkivaltaisesti eli ei-luonnollisiin kuolemansyihin menehtyneitä oli yhteensä 3 400.

Tapaturmaisista kuolinsyistä yleisin oli kaatuminen tai putoaminen. Toisena listalla olivat itsemurhat ja kolmantena alkoholi- ja lääkemyrkytykset. Muita yleisiä tapaturmaisia kuolinsyitä olivat tukehtuminen, hukkuminen ja tulipalokuolemat. Tilastotietokeskuksen mukaan kuolinsyytilastoissa on myös kansallinen piirre, sillä kymmeniä ihmisiä menehtyy vuosittain sekä saunan kuumuuteen että paleltuu kylmyyteen.

Lähde: Tilastotietokeskus ja Accident Claims Advice