Yli tunti
Melko helppo
Yli 20 euroa

Mausta lammaspyörykät munakoisolla ja fetalla. Mausteiset pullat sopivat täydellisesti itse tehdyn focaccian väliin.

Lammaspyöryköillä täytetyt leivät

4–6 täytettyä leipää

Focaccia:

2 ½ dl vettä

2 tl kuivahiivaa

¾ tl suolaa

1 tl sokeria

noin 6 dl vehnäjauhoja

oliiviöljyä

noin 1 dl oliiveja

tuoretta rosmariinia

merisuolahiutaleita

Feta-munakoiso-lammaspyörykät:

1 munakoiso (400 g)

½ rkl oliiviöljyä

500 g lampaanjauhelihaa

½ dl tuoretta persiljaa hienonnettuna

½ dl tuoretta minttua hienonnettuna

1 rkl raastettua sitruunankuorta

2–3 valkosipulinkynttä

200 g fetajuustoa

½ tl suolaa

rouhittua mustapippuria

1 rkl oliiviöljyä

Tsatsiki:

puolikas kurkku

1 valkosipulinkynsi

2 ½ dl paksua kreikkalaista

jogurttia

1 rkl tuoretta minttua hienonnettuna

1 tl hunajaa

¼ tl kuminaa morttelissa hienonnettuna

merisuolaa hiutaleina ja valkopippuria rouhittuna

Lisäksi:

2–3 tomaattia

1 sipuli

erilaisia salaatteja

tuoretta minttua

Tee näin:

1. Valmista ensin focaccia. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää mausteet ja alusta joukkoon jauhot. Painele taikina uunivuokaan (noin 20 x 30 cm) ja anna kohota puoli tuntia. Öljyä pinta ja painele päälle oliiveja. Ripottele päälle rosmariinia ja merisuolahiutaleita. Paista uunissa 200 asteessa noin 15–20 minuuttia. Anna jäähtyä.

2. Valmista tsatsiki. Raasta kurkku ja valuta ylimääräinen neste siivilässä pois. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Sekoita kaikki ainekset jogurtin joukkoon ja anna maustua viileässä.

3. Kuutioi munakoisot ja levitä pellille. Pirskota päälle oliiviöljy ja paahda uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä.

4. Laita jauheliha, yrtit ja sitruunaraaste kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja lisää kulhoon. Murenna joukkoon myös fetajuusto. Sekoita tasaiseksi massaksi. Pyörittele massasta noin35–40 lihapyörykkää.

5. Kuumenna pannulla oliiviöljyä ja paista pyöryköitä siinä välillä käännellen noin 5 minuuttia, kunnes ne saavat kauniin paistopinnan. Siirrä lihapullat leivinpaperin päälle pellille ja jatka paistamista vielä uunissa 200 asteessa noin 5–7 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä.

6. Kokoa leivät. Viipaloi tomaatit ja sipuli. Leikkaa leipä 4–6 osaan ja halkaise leivät. Laita väliin salaattia, tomaattiviipaleita, sipulirenkaita, pyöryköitä ja tsatsikia.

Viinisuositus:  Tumman marjainen ja yrttinen Agathon Limnio Cabernet Sauvignon 2009, Kreikka, 12,99 e, luomu

Katso myös:

Hampurilainen ja juuresranskalaiset

Riistamakkarat, juurestikut ja punakaalicoleslawsalaatti

Jauhelihapihvit, papusalaatti ja paahdetut perunat

 

Julkaistu alunperin Koti ja keittiö-lehden numerossa 01/2015