Kuuba on täynnä aurinkoa, elämäniloa, rommia ja vähän vallankumoustakin.

Kuuba, Karibianmeren suurin saari, on täynnä hyvää energiaa, asennetta ja väkevää elämää. Se myös huokuu luonnonkauneutta. Turkoosinsiniset rannat, värikkäät koralliriutat, vehreä maaseutu, jykevät vuoret ja vaiheikas historia ovat inspiroineet muun muassa Nobel-kirjailija Ernest Hemingwaytä.

Vieraanvarainen kansa

Kuubalaiset rakastavat elämää. He ovat kohteliaita, sosiaalisia ja osaavat hauskanpidon.

Saarivaltiossa arvostetaan peruskohteliaisuuksia kiitoksista tervehdyksiin, katsekontaktia ja hymyä. Suomalainen ujous kannattaakin heittä ainakin loman ajaksi sivuun ja antautua kuubalaiselle avoimuudelle.

Kuubassa turistit otetaan avosylin vastaan. Ei ole lainkaan tavatonta saada kutsu paikallisiin juhliin tai rupatella elämänmenosta tuiki tuntemattoman sokerinviljelijän kanssa.

Lue myös: Albania ja 5 muuta matkakohdetta, joita massaturismi ei ole pilannut

Kuuba sikarit

Maailman parhaat sikarit valmistetaan Kuubassa, mikä näkyy katukuvassakin.

Autoilu on extremelaji

Omatoimimatkailu on Kuubassa helppoa ja palkitsevaa. Autonvuokraus ei silti ole suositeltavin tapa tutustua kiehtovaan saarivaltioon. Liikenne on suomalaissilmin kaoottinen. Opastekylttejä ei ole, ja vanhojen autojen lisäksi teillä puikkelehtivat hevoskärryt, pyöräilijät ja paikalliset lapset.

Jos ei halua vuodattaa tuskanhikeä ratissa, niin bussi ja taksi ovat hyviä kulkupelejä. Monet kaupungit tarjoavat myös hevoskyytejä.

Junamatka vaatii matkaajalta pitkää pinnaa. Junat ovat meikäläisittäin ajatellen hitaita.

Lue myös: Reppureissaamisen kieroutunut muoto – onko begpacking jo tuttu ilmiö sinulle?

Kuuba tanssi

Kuubalaisilla on rytmi veressään.

Kiehtovia kaupunkeja

Kuubassa on peräti yhdeksän Unescon maailmanperintökohdetta. Näistä vierailun arvoisia ovat muun muassa Kuuban Pariisiksi kutsuttu elegantti Cienfuegosin kaupunki ja labyrinttikujistaan kuuluisa Camagüey.

Santiago de Cuba puolestaan on saaren afrikkalaisvaikutteisin ja musiikin rytmittämin kaupunki.

Suositusta lomakohteesta Varaderosta ei ehkä löydä aidointa Kuubaa, mutta se tarjoaa puitteet rentoutumiselle ja täyden palvelun lomalle. Lomakaupunki Guardalavaca on Varaderoa rauhallisempi kohde.

Kuuba Havanna

Havannan kahdeksan kilometrin mittainen rantabulevardi Malecón on suosittu kohtauspaikka.

Turismi vilkastuu

Kuuba on taloudellisesti köyhä, mutta kulttuurinsa puolesta rikas maa. Museoiden ystäville Kuuballa on paljon annettavaa. Miltä kuulostaisivat museot romantiikalle, merirosvoille, Ernest Hemingwaylle, vintage-autoille, rommille tai kansallisurheilulle?

Kuuba on aiemminkin vetänyt puoleensa turisteja, mutta edesmenneen sissijohtajan, pitkäaikaisen presidentin Fidel Castron luovuttua yhdeksän vuotta sitten vallasta matkailu on kasvanut tasaiseen tahtiin.

Kannattaakin suunnata Kuubaan, ennen kuin Yhdysvalloista tulevien matkailijoiden paine muuttaa tarjonnan nykyisestä selvästi massaturismin suuntaan.

Kuuba ranta

Kuubassa vierailee vuosittain 2–3 miljoonaa turistia. Näistä suuri osa tulee Kanadasta.

Matkusta

Pakettimatkoja Kuubaan tarjoavat ainakin Apollomatkat, Aurinkomatkat, Helin matkat ja Tjäreborg. Finnair lentää suoraan Helsingistä Havannaan 1.12.2017–24.3.2018. Lentoaika Suomesta Kuubaan on noin 11 tuntia.

Majoitu

Vaikka hotelleja on tarjolla moneen lähtöön, suosituin tapa Kuubassa on hankkia kotimajoitus, casa particular. Hyvätasoinen huone irtoaa jo muutaman kymmenen euron vuorokausihintaan.

Syö ja juo

Kuubassa on kahdenlaisia ravintoloita: valtio-omisteisia ja yksityisiä, joista jälkimmäisessä saa maukkaimmat ateriat. Kuubalaisessa keittiössä on espanjalaisia ja afrikkalaisia vaikutteita. Perusaineksia ovat riisi ja pavut. Kannattaa maistaa cubano-kerrosvoileipää ja lihaisaa ropa viejaa. On syytä myös tutustua tummapaahtoiseen café cubanoon, makeaan sokeriruokomehuun guarapoon ja aitoon rommiin.

Lue myös:

Kuuba on matka menneisyyteen – top 10 matkavinkit

Mauritius on maanpäällinen paratiisi – katso vaikka!

Veritulppa voi tulla pitkillä lennoilla – näin pienennät riskiä

Kuuba voi viedä sydämen – 7 vinkkiä