Jopa 75 prosentilla suomalaisista aikuisista on kohonnut kolesteroli. Se ei tunnu eikä näy, mutta voi olla silti hengenvaarallinen. Tässä riskitekijät.

Korkea kolesteroli selviää varmasti vain mittaamalla. Mittauksessa kannattaa käydä varsinkin, jos sinulla on tiettyjä riskitekijöitä. Liika kolesteroli kertyy nimittäin ahtauttaviksi kerrostumiksi valtimoiden sisäseiniin.

– Tällaiset suonet tukkeutuvat tai repeytyvät helpommin ja voivat aiheuttaa jopa sydämen pysähtymisen, sanoo yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta.

Sydäninfarktiin kuolee vuosittain noin 6 000 miestä.

Erektio ei pysy

Jos veri ei pääse virtaamaan penikseen vapaasti, erektio ei toimi normaalisti. Lääkäri Jaakko Halosen mukaan erektiovaikeudet alkavat olla keski-ikäisillä jo tavallinen ongelma.

Lue myös: Erektiohäiriöitä ja ongelmia siemensyöksyssä – Tässä ovat miesten yleisimmät seksipulmat

Syöt paljon kovaa rasvaa

Kova rasva on voita, juuston sisältämää rasvaa ja esimerkiksi punaisen lihan sisältämää rasvaa, joka pysyy huoneenlämmössä kiinteänä. Pehmeä rasva on huoneenlämmössä juoksevaa. Esimerkiksi rypsiöljystä viisi prosenttia on kovaa rasvaa ja 95 prosenttia pehmeää.

Vaikka yksittäinen ihminen kertoisi, että hän pysyy terveenä voita syömällä, se ei poista kovan rasvan vaaroja.

Tutkimustietojen mukaan alle 10 prosenttia päivän kalorimäärästä pitäisi tulla kovasta rasvasta. Jos oma energiantarve on esimerkiksi 3 000 kaloria päivässä, alle 300 kaloria pitäisi tulla kovasta rasvasta. Se tarkoittaa esimerkiksi alle kolmea ruokalusikallista voita päivässä.

Syöt paljon pikaruokaa

Monessa pikaruuassa, kuten lihapiirakassa ja pitsassa, on paljon kovaa rasvaa. Jos ostat evääksi usein lihapiirakan, yritä valita joka toinen kerta banaani, karjalanpiirakka tai vaikka kanankoipi.

Liikut vähän

Liikunta lisää hyvän kolesterolin määrää veressä. Jos et juuri liiku, korkean kolesterolin riski kasvaa.

Lue myös: Tunti liikuntaa viikossa ja neljä muuta keinoa ehkäistä masennus

Poltat tupakkaa

Tupakointi laskee hyvää kolesterolia. Jos tupakoinnin lopettaa, hyvän HDL-kolesterolin arvot palaavat ennalleen. Tupakoinnin vähentäminenkin auttaa vähän.

Olet diabeetikko

Diabetes nostaa valtimotautien riskiä. Diabeetikoille on omat, muita ihmisiä alemmat kolesterolin tavoitearvot. Arvojaan kannattaa seurata erityisen tarkasti, jos sairastaa diabetesta tai tietää kärsivänsä sen esiasteista.

Lue myös: Näin ehkäiset diabetesta

Olet hairahtanut lisäravinnekaupoilla

Anaboliset steroidit pienentävät hyvän kolesterolin määrää reilusti. Samalla huonon kolesterolin osuus kasvaa. Yleisimpiä anabolisia steroideja ovat nandroloni, metandenoni, testosteroni eri johdoksineen, tremboloni, stanotsololi, oksimetoloni, oksandroloni ja fluoksimesteroli.

Lähteenä myös: Terveyskirjasto ja Fineli.

Lue myös:

Näin hallitset kolesteroliarvoja

Suolaa, viinaa ja huono perimä? Sepelvaltimotauti uhkaa!

Eikö enää tee mieli seksiä? Testosteroni voi olla syypää

Älä lykkää lääkärikäyntiä liian kauan – tunnista hälyttävät oireet

Miksi alkoholi tappaa miehiä?