Useimmat miehet varmasti tuntevat klitoriksen yleisellä tasolla. Silti juuri sen oikean kohdan löytäminen ja koskettelu voivat olla mysteerejä.

Seksologi Tarja Santalahti kertoo, että lääketiedekään ei ole ollut viime vuosiin asti aivan selvillä siitä, millainen klitoris todellisuudessa on.

– Vasta kymmenen viime vuoden ajan ollaan kunnolla tiedetty, kuinka isosta elimestä on loppujen lopuksi kyse. Se on noin herneen kokoinen ulospäin, mutta näkyvän osan ympärillä on paljon paisuvaiskudosta, aivan kuten miehenkin siittimessä. Se on hirveän herkkä ja todella erogeeninen alue naisessa, Santalahti kertoo.

Klitoris voi hämmentää aikuistakin miestä

Vaikka naisen perusanatomia olisi tuttu ja kokemusta seksielämästä riittäisi, niin silti klitoris ja g-piste saattavat hämmentää aikuistakin miestä.

– Kyllä, nimenomaan! Vaikka periaatteessa tietäisikin, missä klitoris suurin piirtein on, ei se aina ole niin helppoa, Santalahti sanoo.

”Mies ei välttämättä tiedä, kuinka klitorista pitäisi käsitellä.”

– Mies ei välttämättä tiedä, kuinka klitorista pitäisi käsitellä. Kosketellako kovempaa vai hellemmin, nopeasti vai hiljaa. Se on sitten kiinni daamista. Kyllä naisen tehtävä on ohjata kumppania ja antaa ohjeita, että ’kun teet näin, niin se tuntuu erityisen hyvältä’ tai, että ’vältä tätä, se ei tunnu hyvältä’.

Lue myös: Miksi nainen ei halua seksiä?

Santalahti suosittelee asioiden kertaamista lääketieteellisistä lähteistä.

– Niistä näkee, että missä se häpykieli eli klitoris sijaitseekaan. Sehän on siinä naisen virtsaputken aukon yläpuolella. Se jää siihen karvoituksen reunan tuntumaan, pienten häpyhuulten yhtymäkohtaan. Mies voi vaikka ihan kuvasta katsoa, ettei sekoita sitten tosipaikassa eri alueita.

”Saatetaan ajatella, että tästä napista painamalla kone lähtee käyntiin.”

Mekaaninen ajattelu pois

Miehillä saattaa olla joskus liian mekaaninen ajatus siitä, millainen koskettelu tuottaa naiselle nautintoa.

– Saatetaan ajatella, että tästä napista painamalla kone lähtee käyntiin. Klitoristakaan ei kannata ajatella yhtenä pienenä pisteenä, vaan kosketella ympäristöä, jolloin varmasti löytää erogeenisiä alueita.

– Toisaalta joskus tuntuu, että jäädään vähän liiankin paljon pyörimään klitoriksen ympärille. Vaikka klitoris on oleellinen osa esimerkiksi naisen orgasmia, niin joskus siihen kiinnitetään liikaa huomiota. Leikillisesti sanottuna siinä on myös pieni suunnitteluvirhe, klitoris on vähän väärässä paikassa.

Lue myös:

Miten seksi onnistuu pitkän tauon jälkeen?

Parisuhde paremmaksi: 5 tapaa tehdä naisesta tyytyväisempi

Miksi vaimon käytös ärsyttää?