Kolumnin kirjoittaja Jarmo Aaltonen on Oma Aika -lehden tuottaja, joka kiihtyy monesti nollasta sataan turhankin nopeasti. Tällä kertaa paineita nostaa kesämökki.

Enpä ollut tiennytkään, että olen pienestä pitäen kokenut usein multisensory experienceä. Se tarkoittaa kuulemma moniaistillista hyvinvointikokemusta, siis saunaa. Tai sori, mondeenit kaupunkilaiset eivät puhu enää saunasta ja saunomisesta, vaan kyse on wellness bisneksestä. Sauna on vain murunen tässä globaalissa 99 miljardin dollarin spa-teollisuudessa.

Saunayhtiö Harvian mukaan sauna on muuntumassa kohti funktionaalista terveyskonseptia. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ahkera saunominen ehkäisee selvästi riskiä kuolla sydänsairauksiin.

Saunatehtailijan näkökulmasta on tietysti hienoa, että löylykokemus monipuolistuu ja segmentoituu.

Kombisaunassa on tietysti kombikiuas, jossa on perinteisten kiuaskivien lisäelementtinä höyrystin. Löylyhuoneessa voi siis säädellä sekä  lämpötilaa että ilmankosteutta löylyä heittämättä.

Autoista tuttu hybriditeknologia on ujuttautunut myös saunamaailmaan. Hybridisaunalla tai kombinaatiosaunalla tarkoitetaan löylyttelypaikkaa, johon on asennettu perinteisen kiukaan lisäksi infrapunasäteilijöitä. Sinne voi asentaa myös automaattilöylynheittäjän.

Saunomisen maaginen luku on 140, miellyttävyyskoodi. Ihminen kokee miellyttäväksi kombinaation, jossa lämmön ja kosteuden summa on 140. Jos siis höyrysaunassa kosteus on 100 prosenttia, sopiva lämpötila olisi 40 astetta. Puusaunan 60 prosentin ilmankosteus vaatisi 80 asteen lämpötilan.

Mustanpuhuva mökkisauna ei tule ensimmäisenä meleen markkinamiesten saunatrendipuheesta. Saunan design ja funktionaalisuus lähenevät, digitalisaatiolla otetaan mukaan kaikki aistit. Saunasta tulee siis funktionaalinen hyvinvointi- ja terveyskonsepti.

Kuuminta hottia Keski-Euroopassa on kuulemma infrapunasauna, jossa saa uudenlaisen lämpöhyvinvointikokemuksen. Sillä ei ole juurikaan tekemistä suomalaisen saunan kanssa, sillä keksintö on japanilainen. Fitness-henkisessä infrapunakabiinissa ei tietenkään istuta pihkaisilla lankkulauteilla, vaan ergonomisilla infrapunaistuimilla.

Se sopii kiireiselle kaupunkilaiselle, sillä kabiinia ei tarvitse vesieristää ja sähkötöiksi riittää töpselin työntäminen pistorasiaan. Infrapunasaunassahan ei heitetä löylyä. Moniaistillisuus tarkoittaa sitä, että infrapunasaunaan voidaan sijoittaa himmennettävät värivalot, radio, led-televisio ja kaiuttimet. Niitä ohjataan etäkäytettävästä ohjauskeskuksesta.

Härmäläismiehet tykkäävät tervan, oluen ja makkaran hajusta, mutta näillekin on sivistyneemmät versiot. Puuteripeppuisten vaimojen ei tarvitse enää sietää miestä, joka lorauttaa olutta kiukaalle ja tiristää kabanossit löylykivillä, sillä saunavalmistajilta on saatavilla perinteisten löylyhaikujen lisäksi myös makkaran ja oluen tuoksut tippoina.

Aito suomalainen masokistisauna?

Lue myös:

Keskiäkäinen mies: Kesämökki odottaa, tervetuloa Vorkutaan!

12 kokeilemisen arvoista olutta – joko olet testannut?

Päivitä sauna uuteen uskoon

 

Juttu on alunperin julkaistu Oma Aika -lehdessä 8-9/2017