Kutsu ystävät koolle, suunnittele menu ja avaa pirskahteleva juoma pöydän kruuniksi. Kesäkeittiö on täydellinen paikka järjestää rentoja illanviettoja.

Kesäkeittiö on monen omakotitaloasujan haaveissa. Raumalla, vanhan kansakoulun pihalla seisoo puuvaja, joka palvelee nykyisin kesäkeittiönä aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Sekä puuvaja että päärakennus on rakennettu vuonna 1898.

Alun perin vajan toisessa päädyssä oli koulutyttöjen ulkokäymälä, mutta vuosi sitten Minna Mansikka-Aho-Lehto ja Reijo Lehto kunnostivat rakennuksen ja pyhittivät sen hauskanpidolle ja hyvälle ruualle.

Puugrillin ovat tehneet Reijon oppilaat. Lettupannuna toimiva valurautapannu on Minnan siskolta.

Vajan ulkopuolella on puugrilli. Se on puuseppänä ja opettajana toimivan Reijon oppilaiden taidonnäyte. Puugrillin viereen Minna ja Reijo ovat suunnitelleet myös kivistä grilliä, mutta hanke on vasta ajatuksen tasolla.

Sisällä on kaasugrilli; koska rakennuksen tuuletus toimii luonnostaan hyvin, sisälläkin voi grillata. Vieressä on keittolevy, jolla perunat saa keitettyä näppärästi. Muut ruokavalmistelut ja tiskaaminen hoidetaan pää­rakennuksessa, jonne on lyhyt matka.

Valkoinen pirttikalusto on lainassa ystävältä. Sen ääressä on vietetty monia hyviä hetkiä. Arabian Lumi-astiaston keittolautasten kanssa Minna on käyttänyt kaislakoreja. Viinilasit ovat Stockmannin Casa-mallistosta. Pitkä räsymatto löytyi kirpputorilta Laitilasta. Rottinkisen tuolin Reijo otti talteen kaatopaikalta.

Sisällä vajassa tuoksuu terva, ja tunnelma on melkein kuin venevajassa, vain veden liplatus puuttuu. Tyynen aurinkoisella säällä perhe syö ulkona auringossa, mutta helteellä, sateella tai tuulella on mukava saada katto pään päälle.

Illan tullen monet lyhdyt ja kynttilät sytytetään palamaan, sillä muuta valaistusta tilaan ei ole tuotu.

Pitkän pirttikaluston ääreen mahtuu paljon ystäviä ja sukulaisia. Vieraat ovat aina tervetulleita, ja pariskunta järjestääkin usein yhteisiä illanviettoja. Tuolien selkämyksille on jätetty vilttejä roikkumaan, joten vilukissavieraatkin pysyvät lämpiminä.

Minna sai kaasugrillin syntymäpäivälahjaksi. Roskaämpäri on Ikeasta.

Puuvajan kaikki kalusteet ovat vanhoja ja kunnostettuja. Vajan sisustus jatkaa kansakoulun teemaa rennolla otteella. Ikkunan edessä on pulpetti, mutta kukaan ei ole tainnut istua siinä pitkiin aikoihin. Aapiskukko istuu orrella grillin vierellä. Keltainen tuoli on hauska väripilkku.

Vajasta puuttuivat alun perin ikkunat, joten Minna ja Reijo lisäsivät sellaiset suuren oven molemmille puolille. Samalla rakennettiin laudoista ramppi.

Perheen kuopus Lauri käsitteli vanhat, kierrätetyt kattotiilet perinnereseptin mukaisesti rasvattomasta maidosta ja punamullasta tehdyllä maalilla. Nyt tiilet hohtavat kuin uudet. Samoin vajan ulkopinnat siveltiin punamullalla.

Maalattian päälle rakennettiin lautalattia, joka käsiteltiin valkoisella kalkkimaalilla. Yksi vajan seinistä maalattiin valkoiseksi, jotta tila ei olisi niin tumma.

Julkaistu alun perin Koti ja keittiö-lehden numerossa 05/2015.

Lue myös: 

7 vinkkiä: Hyödynnä kotitalousvähennys

Näin turvaat kotisi vahingon ja varkauden varalta