Kehityskeskustelu on täydellinen tilanne napata itselleen unelmien titteli ja edetä urallaan toivomaansa suuntaan.

Työelämän valmennus- ja koulutusalan yrityksen Montevistan toimitusjohtaja Riikka Pajunen antoi parhaat vinkit siihen, miten kehityskeskustelusta selviytyy voittajana.

Mieti, mikä nykytyössä innostaa ja tökkii

Listaa plussat ja miinukset nykytyöstä: mikä on hyvin ja mistä voi antaa positiivista palautetta esimiehelle, ja toisaalta mihin asioihin toivoisi muutosta: mikä syö motivaatiota ja mikä huolettaa tai mietityttää?

– Kannattaa miettiä, miten haluan muuttaa työtäni niin, että se olisi mahdollisimman palkitsevaa ja miten omat vahvuudet saisi mahdollisimman hyvin käyttöön, Pajunen sanoo.

Lue myös: Tutkimus selvitti: tämä on pahinta, mitä voi tehdä työpaikalla

Selkeytä tavoitteet

Tavoite voi olla esimerkiksi työnkuvan muutos tai laajentaminen, yleneminen, paremmat työehdot, mentorin saaminen työn tueksi tai jopa jonkun tietyn koulutuksen käyminen seuraavalla kaudella.

– Mihin suuntaan haluat kehittyä ja mitä asioita tarvitset sen tueksi? Kehityskeskusteluissa voi keskustella avoimesti kaikista työhön liittyvistä toiveista, Pajunen vinkkaa.

Jos haaveilee esimerkiksi esimiestehtävistä, muttei ole varma työn sisällöstä, voi ratkaisu olla tiedonkeruuhaastattelu etukäteen.

– Ota viisi ihmistä, jotka ovat unelmatyössäsi ja haastattele heitä. Kysy heiltä, millaista osaamista ja ominaisuuksia työssä tarvitaan, millainen on normityöpäivä, mitä haasteita työssä on ja niin edelleen, Pajunen kuvailee.

Lue myös: Miten ikä vaikuttaa työkykyyn?

Koosta vahvuuskartta

Menneet onnistumiset toimivat hyvänä perusteluna tulevalle kehitykselle ja haastavammille tehtäville.

– Kerää positiiviset palautteet asiakkailta, kollegoilta tai yhteistyökumppaneilta ja mieti, mitkä ovat olleet parhaita aikaansaannoksiasi ja onnistumisiasi. Kartoita, mitä vahvuuksia olet päässyt käyttämään. Nämä asiat ovat todella hyvää pohjaa myös mahdolliselle myöhemmälle palkkakeskustelulle, Pajunen sanoo.

Omia haaveita ja toiveita kannattaa miettiä etukäteen myös pidemmälle. Mikä on oma visiosi työurastasi?

– Missä näet itsesi esimerkiksi kolmen vuoden päästä?

Lue myös: 10 kiperää ongelmaa työssa ja ratkaisut niihin

Ole askeleen edellä pomoa

Valmistautuminen, tiedonkeruu ja oman tavoitteen kirkastaminen ovat vasta perustasoa. Kehityskeskustelutilanteessa pitää pystyä myös perustelemaan, miksi juuri sinulle pitäisi antaa toivomasi asiat.

– Keskustelussa pyrit vakuuttamaan esimiehesi potentiaalistasi, taidoistasi ja kyvyistäsi myös tulevaisuudessa. Pitää tarjota jotain ekstraa ja näyttää, mitä hyötyä ylentämisestäsi olisi yritykselle.

– Siinä tehdään jo sitä työtä, mistä haaveilee. Kun näkee itsensä jo tulevassa positiossa, myös esimies ymmärtää, kuinka hyvä siinä olisit, Pajunen lisää.

Lue myös: Työhyvinvoinnilla yhteys masennukseen -miten teidän työpaikalla voidaan?

Ota vastuu urakehityksestäsi

Yritykset miettivät omaa parastaan. Myös sinun kannattaa miettiä omaa parastasi työelämässä. Kehityskeskustelu on vuorovaikutustilanne ja erinomainen paikka vaikuttaa tuleviin työtehtäviin.

– Monet nykyaikana ajelehtivat ilman selkeää suuntaa tai tavoitetta. Sinä itse johdat työelämääsi ja uraasi ja se vastuu kannattaa myös ottaa. Kehityskeskustelu onkin tähän täydellinen kanava.

Lue myös: 5 faktaa temperamenteista työelämässä

Puhu rahasta myöhemmin

Monet suunnittelevat pyytävänsä lisää palkkaa kehityskeskustelussa. Pajusen mukaan rahasta ei kuitenkaan kannata puhua kehityskeskustelussa, sillä kehityskeskustelu on varattu työn kehittämiseen.

– Toki palkka liittyy esimerkiksi tittelin muutokseen ja usein käytännössä palkasta puhutaan myös kehityskeskusteluissa. Mutta jos palkankorotustoiveita tai työnkuvan muutoksia on tullut ilmi, kannattaa sopia erillinen palkkakeskustelu. Silloin perusteluihin ja toiveisiin voi keskittyä paremmin.

Lue myös: Voita haasteet työssä – 7 tapaa kehittää paineensietokykyä

Mitä jos etenemishaaveet torpataan?

Mitä tehdä, jos esimies on eri mieltä kanssasi eikä uutta titteliä tai tehtävää tipu? Onko silloin ainoa kehittymisväylä irtisanoutua ja etsiä uusi työpaikka?

Joskus ainoa keino edetä voi olla työpaikan vaihtaminen. Mutta lähtöaikeista kannattaisi silti keskustella esimiehen kanssa ennen työpaikkojen selailun aloittamista – tai viimeistään ennen uuden työpaikan sopimuksen allekirjoittamista.

– Todella usein esimiehet olisivat halunneet kuulla lähtöaikeista ja olisivat tehneet kaikkensa pitääkseen työntekijän tyytyväisenä – jos vain olisivat tienneet lähtöaikeista, Pajunen sanoo.

Lue myös: Työhullu Sampo: ”Burnoutin partaalla löysin toisen todellisuuden”

Riikka Pajunen Montevistasta antoi parhaat vinkit kehityskeskustelussa menestymiseen.