Puristaako kauluspaidan kaulus ja hihat tursuavat takin alta? Ei enää. Näillä vinkeillä seuraava kauluspaitasi istuu kuin hansikas.

Kauluspaita on yksi miehen vaatekaapin kulmakivistä. Kauluspaita on luonteva vaate puvun kanssa ja juhlissa, mutta se näyttää hyvältä myös rennosti farkkujen ja tennareiden parina.

Vaatturiliike Sauman toimitusjohtaja Tuomo Pynttäri antoi parhaat vinkit siihen, mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota kauluspaitaa ostaessa.

Viimeistely ja materiaali

Selvitä ensin, mistä vaate on valmistettu ja onko se viimeistelty huolella. Varmista, ettei esimerkiksi nappien alta törrötä langanpätkiä eivätkä ompeleet ole vinossa.

100 prosenttinen puuvilla on yleisesti ottaen paras materiaali, koska se on miellyttävä päällä, hengittää eikä hiosta. Keinokuitu saattaa pysyä sileämpänä helpommin, mutta se ei välttämättä ole niin miellyttävä päällä. Pari prosenttia elastaania kuitenkin toimii erityisesti trendikkäissä slim-malleissa, jotka ovat todella kapeita ja vartalonmyötäisiä.

Myös puuvilla-pellavasekoitteiset paidat ovat nykyään suosittuja. Pellava tuo paitaan kivaa tekstuuria ja käyttömukavuutta, mutta puuvillan ansiosta paita ei rypisty ihan niin helposti.

Kauluksen istuvuus

Paidan kauluksen pitää olla sopivan kokoinen. Kaulus on sopiva, kun kaulan ja kauluksen väliin mahtuu 1-2 sormea ylimmän napin ollessa kiinni.

Kauluksen kanssa pitää myös miettiä sitä, käyttääkö paidan kanssa solmiota vai ei. Jos käyttää solmiota, on syytä katsoa, että paidan kaulukset aukeavat sen verran leveäksi, että solmio istuu keskelle nätisti.

Jos kaulus on kapea tai liian pieni, ei solmio mahdu kauluksen alle hyvin – eikä kukaan halua solmionsa törröttävän vinossa tai rutussa.

Lue myös: Smokki, frakki vai tumma puku – tunnetko pukukoodin?

Hihan mitta

Hihan mitta ei saa olla liian pitkä eikä liian lyhyt. Oikean hihan pituus on, kun hihansuu istuu ranneluun kohdille, noin peukalon tyveen. Liian lyhyt hiha on epämukava ja näyttää hassulta, varsinkin kun ihminen liikkuu tai nostaa käsiään.

Mieti myös sitä, miltä paita näyttää takin ollessa päällä. Takki päällä paidan hihan tulisi tulla hihansuusta näkyviin vain noin sentin, maksimissaan puolentoista sentin verran.

Oikea istuvuus

Harvat meistä ovat valmisvaatteiden mallisia luonnostaan. Jotkut ovat harteikkaampia ja joillain on leveämpi vyötärönympärys kuin valmisvaatteiden standardikoot antavat myöten.

Tärkeintä on kaulusten ja hihojen lisäksi se, että paita istuu kokonaisuutena hyvin. Paita ei saa kiristää nappien kohdalta. Se kielii siitä, että paita on liian pieni.

Kokoa valitessa kannattaa mennä vyötärön ja rintakehän istuvuus edellä. Paita voi olla tarvittaessa sentin tai kaksi leveämpi hartioista, mutta keskivartalon istuvuus vaikuttaa enemmän.

Muista, että kauluspaidan kuuluu olla mukava päällä. Älä siis survo itseäsi liian pieniin tai vastaavasti hukuta itseäsi liian jättimäisiin paitoihin.

Lue myös: Näin puku istuu täydellisesti

Kuinka monta paitaa ja mitä värejä?

Paitapuseroita on syytä omistaa enemmän kuin yksi tai kaksi. Jos töissä käyttää säännöllisesti kauluspaitoja, olisi työpaidoiksi hyvä varata jokaiselle päivälle omansa eli noin seitsemän erilaista paitaa.

Lisäksi kannattaa hankkia yksi täysin juhlakäyttöön tarkoitettu kauluspaita.

Kaapista voi löytyä myös rennommista materiaaleista, kuten jerseystä tehtyjä arkisia kauluspaitoja.

Väreistä klassisimmat ovat valkoinen ja vaaleansininen, mutta väri on lopulta makuasia. Esimerkiksi hennon roosan värinen kauluspaita on hieman erilainen klassikkoväri. Myös denim-paidat ja denimin näköiset kankaat ovat nykyään trendikkäitä ja ajankohtaisia.

Business-pukeutumisessa myös kapearaidalliset sinisävyiset paidat toimivat hyvin ja niitä on helppo pukuihin. Juhlapaidassa käytännöllisin vaihtoehto on yleensä puhdas valkoinen.

Lue myös: Isätyyliä ja havaijipaitoja – Tältä näyttää miesten kesämuoti 2018

Paidan huolto ja säilytys

Kauluspaita istuu tiiviisti kehon ympärillä, joten hiki myös tarttuu siihen herkästi. Nyrkkisääntö on se, että joka käytön jälkeen paita pestäisiin.

Myös silittäminen kuuluu varsinkin business-pukeutumisessa asiaan.

Kauluspaitaa voi säilyttää viikattuina vaatekaappissa, mutta helpommalla pääsee, jos paidat roikkuvat henkarilla kaapissa. Henkarilla paidat rypistyvät vähemmän ja valikoiman näkee paremmin.

Lue myös: 

Kuulostaako tämä tyylimoka tutulta? Näitä asioita naiset vihaavat

Arman Alizad paljastaa modernin pukutyylin salat: ”Älä keikaroi”

Tumma puku, smokki vai smart casual? Ota pukukoodiviidakko kerralla haltuun