Käsilläseisonta voi toimia avaimena kehon kokonaisvaltaiseen tasapainoon. Liikkuvuus ja kehonhallinta parantuvat merkittävästi.

Koska onnistunut käsilläseisonta vaatii jokaisen kehon osan osallistumista, käsilläseisonta kehittää koko vartaloa, liikkuvuutta, tasapainoa ja jopa keskushermoston toimivuutta hyvin laajasti. Kymmenet eri lihakset ranteesta lantioon saavat harjoitusta.

– Yleisellä tasolla voidaan puhua ylävartaloliikkeestä, jolloin suurimmat hyödyt painottuvat navasta ylöspäin, personal trainer ja yrittäjä Jukka Rajala sanoo.

Tosin pienikin horjahdus vie painopisteen pois tukialueen päältä ja asennon korjaaminen tapahtuu usean eri nivelen alueella (ranne, kyynärpää, olkanivel ja lantio).

– Tämä yhdistelmä vaatii hyvää liikkeenhallintaa, Rajala painottaa.

Lue myös: 5 liikettä riittävät päivän kuntoiluksi – kiireisen liikkujan crossfit-treeni

Käsilläseisonta on uusi trendilaji

Kehonpainoharjoittelu ovat ollut yksi viime vuosien trendisuuntauksia. Sen myötä myös kiinnostus käsilläseisontaan on kasvanut. Jukka Rajala julkaisi vuonna 2015 teoksen Kehonpainoharjoittelu yhdessä Jarno Härkösen kanssa. Nyt Rajalalta on ilmestynyt uusi Käsilläseisontakirja.

Kirjassaan Rajala käy laajasti läpi sitä, kuinka käsilläseisontaa harjoitellaan. Asiaa tarkastellaan niin henkisten kuin fyysisten puolten kautta. Lopullisena tavoitteena on pystyä nousemaan omin avuin ja ilman tukea seisomaan käsillä – tai jopa yhdellä kädellä.

Ennen harjoittelun aloittamista kannattaa muistaa ainakin neljä seuraavaa asiaa.

Lue myös: Ota mallia jenkkisotilailta – pidä kroppa kunnossa tällä treenillä

1. Motivaatio, tahdonvoima ja tavat

Rajala korostaa kirjassaan, että käsilläseisonnan taidon oppiakseen on tehtävä aito päätös asiasta. Harjoittelu vie paljon aikaa ja Rajalan mukaan puoli vuottakin on lyhyt aika.

Kannattaa pitää kuitenkin mielessä käsilläseisonnan kokonaisvaltainen hyöty keholle. Myös jatkuva uuden oppiminen motivoi.

– Opettajana olen huomannut, miten aikuisen ihmisen silmät alkavat loistaa ilosta hänen oppiessaan jotain sellaista, johon hän ei itse uskonut vielä hetkeä aiemmin, Rajala kertoo.

Motivaatio ja tahdonvoima tukevat toisiaan, mutta eivät ole sama asia. Paremminkin ne ovat Rajalan mukaan toistensa vastakohtia.

– Motivaation loitsun vallassa kaikki on kivaa ja tehtävät suorastaan vetävät sinua puoleensa, Rajala kertoo.

– Tahdonvoimaa tarvitaan, kun motivaatio on laskussa. Tahdonvoimaa luonnehditaan usein lihaksen kaltaiseksi kyvyksi itsekontrolliin.

Näiden lisäksi tarvitaan toistuvia tapoja ja harjoitteiden rutiininomaista toistamista. Rajala suosittelee ottamaan pieniä tavoitteita matkan varrella, mutta neuvoo unohtamaan tiukat aikarajat tavoitteiden toteutumisessa.

Lue myös: Näin teet täydellisen askelkyykyn

2. Riittävä fyysinen kunto

Vaikka henkinen päätös on kaiken perusta, niin Rajala painottaa, että kuka tahansa ei voi aloittaa käsilläseisonnan harjoittelua – ainakaan ensimmäisenä projektinaan.

– Jos taustalla on paljon elintapasairauksia, passiivista elämää ja ylipainoa, ei käsilläseisonta ole ensimmäinen asia tehtävälistalla.

Yleisimmät käsilläseisontaa haittaavat fyysiset rajoitteet ovat heikot ranteet, erilaiset olkapääongelmat ja selkävaivat. Jos taustalla on akuutti loukkaantuminen, tai ylipäätään selkeästi rajoittunut toimintakyky, ovat ongelmat saatava kuntoon ennen käsilläseisonnan systemaattista harjoittelua.

Laihduttamisella, vammojen korjaamisella ja valmistavilla harjoitteilla voidaan kuitenkin päästä tilanteeseen, jossa käsilläseisonnan treenaaminen onnistuu. Valmistavia harjoituksia ovat muun muassa perinteinen etunojapunnerrus, kylkilankku ja leuanveto.

Lue myös: 5 x 5 -treeni kehittää lihaksia vauhdilla – katso treenivideo

3. Opettaja ja avustaja

Rajala kertoo, että hänellä itsellään on ollut useita opettajia käsilläseisonnan harjoittelussa. Verkon hakukoneita käyttämällä löytyykin helposti personal trainereita ja esimerkiksi joogaopettajia, jotka voivat ohjata harjoittelua.

– Hyvällä opettajalla on mielestäni tärkeä paikka jokaisen elämässä. Se ei aina tarkoita sitä, että harjoiteltaisiin yhdessä jatkuvasti. Käsilläseisonnassa on usein jopa parempi, että omaa aikaa opettajan kanssa läpikäytyjen asioiden sisäistämiseen on riittävästi.

Useat kirjassa esitetyt harjoitteet vaativat toisen ihmisen apua, joten myös treenikaverin löytäminen käsilläseisonnan harjoittelussa helpottaa asioita.

Lue myös: Kannattaako treeni tehdä vapailla painoilla vai laitteilla?

4. Käsilläseisonta ja apuvälineistö

Toisin kuin monessa muussa lajissa, käsilläseisonnassa ei tarvita paljon apuvälineitä tai kalliita treenitiloja.

– Yleensä et tarvitse muuta kuin tyhjän lattian ja alkuvaiheessa hieman vapaata seinäpintaa. Jonkin verran välineistöä on kuitenkin hyvä hankkia, lähinnä eri ominaisuuksien kehittämistä varten, Rajala kertoo.

Kirjassa suositellaan hankkimaan ainakin käsilläseisontapalikat tai mininojapuut, jotka mahdollistavat vaihtuvat asennot harjoitteluun. Vastuskuminauhat auttavat liikkuvuusharjoittelussa.

– Näiden lisäksi työkalupakista olisi hyvä löytyä keppi, pieniä levypainoja, nilkkapainot ja joogamattoa vastaava alusta, Rajala kertoo.

Lue myös:

Miksi lihakset eivät kasva kovasta treenistä? Asiantuntija vastaa

Kahvakuulalla saat vain kuukaudessa hyviä tuloksia – katso tehotreeni videolta

Miksi lihakset eivät kasva kovasta treenistä? Asiantuntija vastaa

Miksi juoksun aloittaminen on niin vaikeaa?