Pohjois-Kalifornia muistuttaa vain etäisesti Los Angelesia ja Santa Monicaa. Vieraile näissä paikoissa ainakin kerran elämässä.

Suorat lennot Suomesta San Franciscoon tekevät matkustamisesta helpompaa. Kalifornia tulee tutuksi, kun vuokraat perillä auton ja otat monipuolisesta Kaliforniasta kaikki irti oman maun ja aikataulun mukaan.

Vesiputousten Yosemite

Kalifornia on paljon muutakin kuin kaupunkeja ja rantoja. Yosemite on tunnettu erityisesti näyttävistä vesiputouksistaan ja jykevistä graniittikallioistaan. Ne luovat voimakkaan kontrastin maan pitkälle rannikolle.

Luonnonsuojelualue kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin, ja se on monien eläinlajien koti. Yosemitessa viihtyvät muun muassa mustakarhu, puuma ja biisoni.

Lue myös: Haluatko paeta länsimaista turismia? Tee matka Taiwanin luontoon

San Francisco 
– jokaiselle jotakin

Länsirannikon cooleimmassa suurkaupungissa on jokaiselle jotakin. Sinun on esimerkiksi aivan pakko kulkea ikonisen Golden Gate Bridgen yli vaikkapa polkupyörällä.

Fisherman’s Wharf on toinen turistien suosikkikohde. San Fraciscossa kuljetaan kalakauppiaiden, matkamuistomyymälöiden ja museoiden keskellä ja syödään päivällistä meren antimia tarjoilevissa ravintoloissa. Älä myöskään jätä väliin klassista raitiovaunuajelua jyrkillä kaduilla tai unohda vierailla Alcatrazissa. Entinen vankilasaari on San Franciscon toiseksi suosituin turistinähtävyys Golden Gate Bridgen jälkeen.

Clintin maatila

Muutama vuosikymmen sitten Clint Eastwood, 86, toimi Carmelin pormestarina. Kaupunkiin on parin tunnin ajomatka San Franciscosta etelään. Eastwood osti ränsistyneen karjatilan 1980-luvulla ja kunnosti sen alkuperäiseen loistoonsa majoitus- ja ravintolatoimintaan.

Saapuessasi Mission Ranchille tunnet itsesi takuuvarmasti ”A Million Dollar Babyksi”. Voit majoittumisen sijasta tutustua paikkaan vaikkapa drinkin tai lounaan merkeissä. Paikan viehätystä perustuu maalaisympäristöön, jossa tuntuu kuin sivilisaatio olisi kilometrien päässä.

Tähtiloistoa 
Santa Monicassa

Surffareita, skeittareita, julkkisbongaajia, filmitähtiä, muusikoita, hippejä, muskelikimppuja ja turisteja. Santa Monica ja kuuluisa Venice Beach ovat aivan oma lukunsa. Täällä varmistut siitä, etteivät puheet paikan tähtiloistosta ole mitenkään liioiteltuja.

Maisemat ovat tuttuja Kaliforniassa kuvatuista tv-sarjoista. Kattaukseen kuuluvat niin oudot kaistapäät kuin rullaluistelevat bikinibeibet. Paikan juju on katsella ympärilleen ja tulla nähdyksi. Ehkäpä satut kävelemään keskelle elokuvan kuvauksia, joka vilisee tunnettuja Hollywoodin kasvoja. Kansainvälisen ympäristönsä ansiosta rantakaupungissa on tarjolla hyvää ruokaa maailman eri keittiöistä upeaa rantaa unohtamatta.

Lue myös: Todellinen sukeltajan paratiisi – Malediivit tarjoaa lämpöä ympäri vuoden

Filmitähtien 
Los Angeles

Elokuvafaneille Warner Brosin ja Universalin studiot ovat suuria elämyksiä. Voit vierailla tunnettujen elokuvien ja tv-sarjojen kulisseissa sekä kuvauspaikoilla. Los Angeles on suosittu paikka myös opastettujen julkkiskierrosten ja muiden aktiviteettien ansioista, kuten esimerkiksi retki kuuluisan Hollywood-kyltin huipulle.

Ylellisellä Rodeo Driven ostoskadulla luottokortit vinkuvat tiuhaan tahtiin. Jos haluat vähän etäisyyttä kaupunkiin, käy tutustumassa The Griffith Observatoryyn. USA:n ensimmäinen Disneyland sijaitsee muuten Anaheimissa, noin 40 kilometrin päässä Los Angelesista.

Lumoava Big Sur

San Luis Obispon ja Montereyn välinen pätkä on Valtatie 1:n upein osuus. Reitillä eteen aukeaa näköalapaikka toisensa jälkeen. Vaikka matkan ajaa muutamassa tunnissa, siihen kannattaa käyttää ainakin yksi päivä.

Täältä kirjailijat John Steinbeck, Henry Miller ja Jack Kerouac hakivat rauhaa sekä inspiraatiota. Se on helppo ymmärtää, kun matelet rauhassa pitkin rannikkoa kuunnellen meren runoutta aaltojen vyöryessä rantakivikkoon.

Surfaile 
Santa Cruzissa

Jos surffaaminen kuuluu harrastuksiisi, olet oikeassa paikassa. Santa Cruz on surffareiden pääkaupunki. Täältä löydät sopivat aallot niin vasta-alkajille kuin ammattilaisillekin.

Jos olet kiinnostunut pikemminkin seuraamaan, kuinka ammattilaiset hurjastelevat aalloissa, suuntaa Lighthouse Pointille. Siellä pelottomat surffaajat ratsastavat aalloilla lähes päin pystysuoraa kallioseinämää. Santa Cruzin keskustan lähettyviltä löydät myös lukuisia surffauskouluja.

Vieraile viinitiloilla

Amerikkalaisista viineistä 90 prosenttia tuotetaan Kaliforniassa. Tunnetut viinialueet, kuten Sonoma County ja Napa Valley sijaitsevat vain muutaman tunnin ajomatkan päässä San Franciscosta pohjoiseen.

Vieraile viinitilalla, valmista itse oma viinisi tai maistele suosikkiviinejäsi. Napa Valleyssa voit jopa hypätä viinijunaan ja puksuttaa läpi viinialueen. Junamatkan ohjelmaan kuuluvat viinitilavierailut ja paljon maistiaisia. Nauti uusia viinejä ja gourmetruokia samalla, kun juna kuljettaa sinua aaltoilevien viiniköynnösten ja rehevän luonnon keskellä.

Lue myös: Mikä viinissä maksaa?

Redwoodin kansallispuisto

Uskomattomassa Redwoodin kansallispuistossa aivan Kalifornian pohjoisosassa puut ovat niin valtavia, että suurimmatkin ajoneuvot näyttävät niiden rinnalla tulitikkuaskeilta. Muutamissa kohdin runkojen läpi on tehty tunneleita, jolloin puun läpi voi todellakin ajaa ja samalla saada käsityksen kuinka valtava metsä todellisuudessa on.

Avenue of the Giantsilla Kalifornian luonto on mahtavimmillaan. Näet siellä maailman suurimpia ja vanhimpia puita. Henkeäsalpaavan elämyksen voit kokea päiväretkellä San Franciscosta tai matkalla pohjoiseen kohti Oregonia.

Näin matkustat

Finnairilla on suoria lentoja San Franciscoon jopa kolmesti viikossa.

USA:ssa oma auto on suosittu ja kätevä liikkumismuoto. Auton vuokraaminen ja polttoaine ovat edullisia. Varaudu noin 200 euron viikkovuokraan. Muista tarkistaa, onko vuokrasopimuksessa kilometrimäärää koskevia rajoituksia ja voitko luovuttaa auton toisella paikkakunnalla.

Toki on mahdollista matkustaa julkisilla kulkuvälineilläkin. Los Angelesin ja San Fransiscon välillä operoi suora junayhteys. Matka sisältää linja-automatkan keskustaan. Yhdensuuntainen hinta on noin 40 euroa. Vaihtoehdon junalle tarjoavat Greyhoundin linja-autot, joilla pääset kaikkialle.

Matkustuslupa

Matkalle tarvitset ESTA-matkustusluvan. Hakeminen tapahtuu verkossa ja maksaa 14 dollaria. Matkustuslupa on voimassa kaksi vuotta. Lupa on haettava vähintään 72 tuntia ennen matkan alkamista, mutta se kannattaa hoitaa kuntoon samalla kun varaat lentosi.

Lue myös:

Kuuba on matka menneisyyteen – top 10 matkavinkit

Abu Dhabi on täynnä huikeita mahdollisuuksia – katso top 8 vinkkiä!

Mitä lomamatka oikeasti maksaa?