Suomalaiset ovat tottuneet näkemään Jyrki Sukulan televisio-ohjelmissa, mutta huippukokki tekee paljon muutakin.

Huippukokki Jyrki Sukulan moottoriturpa pärisee eetterissä niin usein, että moni luulee huippukokin asuvan Suomessa. Todellisuudessa Jyrki viettää synnyinmaassaan vain muutaman kuukauden vuodessa. Loppuaika kuluu Italian Piemontessa, jonne Sukulat muuttivat 13 vuotta sitten.

Kuppilat kuntoon, Jyrki Sukula! -ohjelman myötä Sukulasta on kasvanut lähes sosiaalityöntekijää muistuttava hahmo, joka auttaa televisiossa niin pulassa olevia ravintoloitsijoita kuin syrjäytymisvaarassa olevia nuoria.

– Katsojille Kuppiloiden teko ei välity kokonaisuudessaan. Viime kaudellakin puhelimet lauloivat, kun ravintoloitsijat ovat jättäytymässä kesken kaiken pois. Sitten puhutaan yö ihmisten kanssa, että he vielä yrittäisivät. On ollut pakko kehittyä inhimillisessä puolessa, suorapuheisuudestaan tunnettu kokki myöntää.

Ravintolahaaveita

Sukulalla itsellään on ollut ravintoloita viimeksi vuonna 2012. Hän puhuu yrittäjille kokemuksen syvällä rintaäänellä, sillä hänkin on joutunut lopettamaan kannattamattomia ruokapaikkoja uransa varrella.

– Jos olisin ollut aikoinaan oman ohjelmani potilaana, olisin käskenyt keskittymään olennaiseen. Jossakin vaiheessa minusta tuntui, että pystyn johtamaan useita paikkoja yhtä aikaa. Sitten homma levisi, enkä hallinnut enää mitään kunnolla. Kun siihen yhdistettiin pari lasta ja viinitila, touhu kävi liian vaikeaksi.

jyrki_sukula

Televisiokatsojat pääsivät tutustumaan Sukulan Italian-kotiin Nelosella vuonna 2016 esitetyssä ohjelmassa Sukulan suojatit.

Sukula haaveilee edelleen aika ajoin omasta ravintolasta.

– Piirtelen välillä lämpimikseni liikeideoita, mutta annan ne muille tehtäväksi. Ravintolat ovat niin hektisiä, niissä pitää olla koko ajan läsnä. Minulla ei ole tällä hetkellä motivaatiota olla vain yhdessä paikassa.

Bisneksiä Suomessa

Vaikka Sukulan elämä on Italiassa, monet hänen bisneksistään ovat Suomessa. Aika kuuluu esimerkiksi ruokatehtailijana Naapurin Maalaiskanan ja Jymy-jäätelön kanssa. Lisäksi Sukula kasvattaa kirjolohta kuivalla maalla Saimaan tuore -brändin keulakuvana. Projekti on miljoonainvestointi.

– Olen lyönyt kaikkiin kolmeen projektiin omassa mittakaavassa isoja pääomia kiinni. Minulla on tietysti myös kovat tuotto-odotukset, kun pelissä ovat omat rahat. Seuraava haaveeni on tehdä suomalaisesta ruoasta kansainvälinen brändi.

Lue myös: Haave yrittäjyydestä syntyi mafiapomosta – Nyt sarjayrittäjä Johannes Laineen tavoitteena on jäädä eläkkeelle 30-vuotiaana

Viiniä koti-ikävään

Italiassa Sukula tekee Riikka-vaimonsa kanssa palkittua Barolo-viiniä. Lopputulos ei synny itsestään, sillä kiireinen liikemies häärii itse tuhat tuntia vuodessa viinitarhoillaan.

Sukuloiden viiniä myydään Alkossa noin 90 euron hintaan, ja lisäksi sitä kaupataan jo esimerkiksi New Yorkissa, Pariisissa ja Singaporessa. Barolo on hieno tuote. Kuinka Sukula itse juo sitä?

– Viimeksi eilen. Minua vit**ti kuvausten jälkeen niin paljon ja oli hirveä koti-ikävä. En ole juossut eläissäni Alkoon, mutta nyt niin kävi. Juuri kun panssariovet menivät kiinni, syöksyin vielä alta. Nykäsin puoli pulloa parmesaanipalan ja leivän kanssa katsoen Uunoa airbnb-huoneessani. Se on sitä ikävöivän isän elämää.

Tryffeleitä kotipihasta

Koti-ikävän ymmärtää, sillä Sukulan koti kuulostaa maanpäälliseltä paratiisilta. Huippuviinin lisäksi kotipihalla kasvaa tryffeleitä, joiden kilohinta pyörii tuhansissa euroissa.

– Aikanaan ihmettelin, onko koira käynyt lasten hiekkalaatikolla, kun tammen alla kasvoi mustia tryffeleitä. Niitä löytyy vuosittain vähän toista kiloa uima-allastamme ympäröivästä metsästä. Minulla itselläni ei ole koiria, mutta lähden toisinaan tartufaioen eli tryffelinmetsästäjien mukaan etsimään sieniä.

– En tiedä mistä johtuu, mutta aina kun meillä sataa lunta, piha on aurattu ja jäljet johtavat kunnan teknisen päällikön toimistoon. Hän käy keräämässä tryffeleitä mailtamme, ja muistaa aina tuoda myös meille osuutemme saaliista, Sukula hymähtää.

Lue myös:

Mikä viinissä maksaa?

Risotto, pizza, pasta – Kari Aihinen neuvoo, kuinka viet klassikkoruoat uudelle asteelle!

Näitä sinäkin juot tänä kesänä trendikkäimmät oluet, viinit ja väkevät