Puoli miljoonaa kilometriä mittarissa, sutivat talvirenkaat ja rakas luottoystävä. Eturivin tähdet muistelevat kaiholla – tai häveten – ensimmäistä autoaan.

Jäätynyt Lada ja 52-vuotias Kupla. Ensimmäinen auto jää hyvin mieleen.

Sen todistavat julkkismiehet, jotka paljastivat autojensa merkit ja niihin liittyvät tarinat.

”En ole varsinaisesti koskaan ollut autoileva ihminen, mutta 1990-luvulla minulla oli Mazda 323 monta vuotta.

Minulla olivat sellaiset ihan hirveät autostereot, hävettää vieläkin. Munuaiset irtosivat takapenkillä. Olin tosi ylpeä niistä.

Sitä paitsi minulla oli sellainen hieno tapa, että ajattelin etukäteen naapureita. Väänsin stereot täysille vasta puolen kilometrin päässä. Ei tarvinnut joka päivä kuunnella sitä lähenevää bumtsi bumia”, kertoo näyttelijä Sami Uotila.

”Toyota Corolla -98. Sillä oli ajettu mittarin mukaan 120 000 kilometriä, mutta sitten paljastui, että se peli oli kulkenut oikeasti noin 400 000 kilometriä.

Hyvät muistot, vaikka sen huijarilta ostinkin”, kirjailija Tuomas Kyrö kertoo.

Lue myös: Millä perusteella auto kannattaa valita?

”Volkswagen kupla. Ostin sen Suomen Volkkariyhdistyksen puheenjohtajalta, joka oli sen itselleen tehnyt. Se oli hieno, vihreä.

Myin sen myöhemmin yhdelle kaverille, joka rahtasi sen laivalla Belgiaan. En tiedä, onko se vielä elossa”, juontaja Jaakko Saariluoma muistelee.

Lue myös: Jäikö autostasi hyväpintaiset talvirenkaat? Älä tee tätä vaarallista virhettä! 

”Lada 1200 L – vai S? Joku tällainen. Siinä oli todella huonot talvirenkaat. Sellaista kumiainesta, joka jäätyi kovalla pakkasella.

Sillä ei meinannut päästä liikkeelle liikennevaloista, koska se oli takavetoinen auto. Se vaan suti ja suti ja suti. Sellainen, että hävettää vieläkin”, näyttelijä Timo Lavikainen kertoo.

”Volkswagenin kupla, vuosimallia -65. Se oli meidän perheemme ensimmäinen ja viimeinen uusi auto. Se on vieläkin tallessa, täytti juuri 52 vuotta”, Salattujen elämien luottopakki Esko Kovero kertoo.

Rellu vitonen. Ajoin sen ojaan varmaan toisena päivänä, kun olin saanut kortin”, F1-selostajana tunnettu Niki Juusela muistelee.

Fiat Regata vuodelta -86. Tein ensimmäistä kesäteatterijuttua Heinolassa, ja ohjaajan mies myi sen minulle 500 markalla. Ajoin kerran Lahden moottoritiellä ja katsoin peilistä, että autosta lentää jotain isompaa kappaletta. Sivulista olikin haukannut tuulta alleen.

Autoa pysäytettiin usein ja pyydettiin rekisteriotetta. Sitä ei ollut katsastettu, enkä ollut ilmoittanut sitä ostaessa omiin nimiini, joten se oli ilmoitettu varastetuksi. Taisi olla vielä niin, että autokoulun kakkosvaihe oli jäänyt käymättä.

Lopulta dumppasin auton sillan alle Kruununhaan ja Merihaan väliin, en kuitenkaan mereen. Se hinattiin Tattarisuon kaatopaikalle. Loppujen lopuksi 500 markan auto tuli maksamaan minulle muutaman tonnin”, näyttelijä Mikko Leppilampi kertoo.

”Pöllin tai omin äidin vuoden -86 valkoisen Toyota Corollan. Se oli huikea peli. Ajoin lukioon heti, kun sain kortin. Olen alkuvuodesta syntynyt, ja se oli hyvin tärkeää.

Autoon liittyy paljonkin tunnesidettä. Juttelin sille”, muusikko ja juontaja Sebastian Rejman kertoo.

”Ensimmäinen auto oli Volvo Amazon vuosimallia -68. Kun ostin sen, sillä oli ajettu 280 000 kilometriä ja kun myin, matkamittarissa oli suunnilleen 550 000 kilometriä”, kirjailija Kari Hotakainen muistelee.

Suzuki Samurai, jossa oli kattoikkuna. Se oli maasturi, eli kokeilin sitä maastossa. Melkein kaaduin. Äiti opetti minut ajamaan”, stand up -koomikko Mika Eirtovaara sanoo.

”Ostin ensimmäisen oman auton kuukausi sitten, se on varmaan siinä. Merkiltään se on Bemari 508. Meinasin sitten unohtaa merkin”, näyttelijä Kalle Lamberg sanoo.

Lue myös:

Vaara vaanii tiellä – tässä 10 yleistä syytä kolareihin!

Pidä huolta ajokyvystäsi: 5 vinkkiä

Iskikö autokuume? Näin hankit itsellesi sopivan auton