Joukkojenhallintaan koulutetut poliisit pyrkivät pitämään mielensä tyynenä. Voimaa käytetään vain johdetusti, eikä sooloilulle ole sijaa.

Joukkojenhallintaan koulutetut poliisit joutuvat vuosittain noin pariinkymmeneen tehtävään, jossa mielenosoitus poliisislangin sanoin perkelöityy eli eskaloituu.

Helsingin poliisin joukkojenhallintatoiminnan päällystövastaava, ylikomisario Jaakko Wallenius kertoo, että tiukoissa tilanteissa poliisi tukeutuu kuitenkin pampun sijaan tyyneen mieleen.

Tavoitteena ei ole käyttää voimaa, vaan ylivoimaa. Poliisi pyrkii näyttämään mielenosoittajille, että heitä on riittävästi.

– Vaikka aidan takana mellakoitsijat räpsyttelisivät ja räkisivät visiiriä, siitä ei saa koskaan provosoitua. Parhaat tulokset syntyvät rauhallisuudella ja puhumalla, Wallenius selittää.

Sooloilu on kiellettyä

Joukkojenhallinta perustuu ennen kaikkea ryhmätyöhön. Yksittäisille poliiseille korostetaan, että voimaa käytetään vain johdetusti, eikä sooloilulle ole sijaa.

”Tavoitteenamme ei ole käyttää voimaa vaan ylivoimaa.”

– Koulutuksessa pyritään karsimaan pois ajokoirailmiötä. Kukaan ei saa lähteä yksin väkijoukkoon saaliin perään, vaikka mielenosoittaja olisi tehnyt mitä. Työturvallisuus on hyvällä tasolla, sillä polisit ovat saaneet vammoja lähinnä heitetyistä esineistä. Muualla maailmassa mellakkapoliiseja on pahimmillaan jopa kuollut, ylikomisario sanoo.

Suomen linja on turvallinen

Suomalainen joukkojenhallinta noudattaa pohjoismaista standardia. Näin ollen barrikadeissa ei ole ollut tarvetta järeimmille konsteille.

– Esimerkiksi Virossa mellakkapoliisit käyttävät vesitykkejä ja Etelä-Euroopassa ammutaan kumiluoteja, jotka ovat pahimmillaan tappavia. Ranskassa taas on panssaroituja ajoneuvoja ja kaasukranaatteja, Wallenius listaa.

joukkojenhallinta

Jaakko Wallenius johtaa joukkojenhallintayksikköä Helsingissä.

Suomessa mellakoita taltutetaan tarvittaessa teleskooppipampuilla, projektiililaukaisimilla ja OC-sumutteella.

– Meillä oli 15 vuotta sitten koekäytössä impulssikanuuna. Se ampui paineella litran panoksen vettä, ja oli tehokas palojen sammuttamisessa. Kanuuna oli kuitenkin sellainen, että kun sillä ampui muutaman metrin päästä 20-milliseen lastulevyyn, se meni läpi niin, että hujahti.

Uusia mellakointi-ilmiöitä

Itsenäisyyspäivä on vaatinut perinteisesti mellakkapoliisin läsnäoloa. Ryhmittymistä muistetaan Kansan kuokkavieraat, Tampereen Kiakkovieraat ja itsenäisyyspäivän soihtukulkueen kimppuun käyneet vastamielenosoittajat.

joukkojenhallinta

Paineilmalla toimiva projektiililaukaisin on uusin tulokas mellakkapoliisin varustuksessa.

Walleniuksen mukaan Suomeen on rantautunut myös uusia mellakointi-ilmiöitä. Maahanmuuttoon liittyvien mielenosoitusten radikalisoitumisen lisäksi jalkapallohuliganismi nostaa päätään. Stadin derbyn levottomuuksista on tullut parissa vuodessa käsite.

– Joillakin liigaseurojen kannattajilla on kytkentöjä Ruotsiin ja Tanskaan, joissa on niin sanottuja ultria, eli fanaattisia kannattajia. Näistä maista on tultu tukemaan suomalaiskannattajien väkivaltaista käyttäytymistä. Onneksi toiminta on pysynyt vielä nyrkkitappeluasteella, Wallenius arvioi.

– Kansainvälinen yhteistyö toimii hyvin. Tarvittaessa vaikka Englannista tulee spottereita, jotka osoittavat pahimmat fanit. Vaikeimpia tapauksia ei päästetä maahan.

Joukkojenhallinta on laaja käsite

Helsingissä järjestetään vuodessa noin 300 mielenosoitusta, joista suurin osa ei vaadi poliisilta kuin kirjaamisen ja yhteydenoton järjestäjiin.

Joukkojenhallinta käsittää myös paljon muutakin, kuten vallattujen talojen tyhjentämistä. Vuosien varrelle mahtuu myös erikoisempia tehtäviä.

– Mieleen on jäänyt vuonna 2000 Suomessa järjestetty Helvetin enkeleiden maailmanlaajuinen kokoontuminen. Olimme turvaamassa joukkojenhallintapoliiseilla rajatarkastuksia. Rikollisia moottoripyöräkerholaisia käännytettiin rajalta useita kymmeniä. Tarkastuksissa löydettiin myös esimerkiksi varastettuja moottoripyöriä, Wallenius muistelee.

Lue myös:

Maastopalo, elvytys ja jatkuva letkupyykki – tällainen on Suomen parhaan palomiehen työpäivä

Näissä paikoissa peltipoliisi välähti eniten – katso top 50 -lista!

Asuntomurrot ovat vähentyneet Suomessa: ”Puuta pitää koputtaa”