kaupallinen yhteistyö

Hiihtoloma on sesongin huippuhetki, johon latautuu kovia paineita, suorituspaineitakin. Tällä muistilistalla valmistaudut pitkään automatkaan.

Onnistunut hiihtoloma vaatii huolellista suunnittelua. Valmistautuminen on paras takuu onnistuneelle lomalle. Matkakohteen ja majoituksen päättäminen ei yksistään riitä onnistuneeseen lomaan, silloin kun liikkeelle lähdetään omalla autolla. Pahimmat mokat ovat kiireinen pakkaaminen ja äkäinen lähtö.

Seuraavassa muutama vinkki pitkälle automatkalle.

1. Onhan auto kunnossa?

Valmistautuminen on hyvä aloittaa tarkastamalla onko auto on huollettu ja turvallinen. Kun automatka on pitkä, ylimääräiset pysähtelyt huonojen renkaiden tai toimimattomien pyyhkijöiden takia latistavat turhaan tunnelmaa. Huolto on myös henkivakuutus.

Lue myös: Autohuolto uudistuu – Tiesitkö, että auton voi huoltaa nyt jonottamatta?

2. Siisti auto, parempi mieli

Matka kuluu (ainakin aikuisten mielestä) huomattavasti mukavammin siistissä autossa. Matkan valmistelurituaaliksi kannattaakin ottaa yhteinen ajoneuvon siivous: yksi imuroi ja siivoa ylimääräiset tavarat pois auton sisältä, toinen kiinnittää suksiboksin ja muut pesevät auton ikkunat ja peilit – tai koko auton. Lähtöä edeltävänä päivänä yhteinen hetki perheen kanssa valmistaa kaikki lomatunnelmaan.

Lue myös: Vaihtoautoa hankkimassa? Näillä vinkeillä saat vastinetta rahoillesi!

3. Pakkaa oikein

Autoa pakatessa kannattaa pitää mielessä muutama perusasia. Listaa hyvissä ajoin kaikki matkalle tarvittava tavara. Kun tavarat ovat koossa, siirrä ne auton lähelle pakkaamista varten. Näin saat kerralla pakattua tavarat oikeassa järjestyksessä. Painavimmat alimmaiseksi ja lähimmäksi selkänojia tavaratilassa. Tavarat tiukasti yhteen tukemaan toisiaan kuin legopalikat. Käytä tarvittaessa kiinnityslenkkejä ja laatikoita pikkuesineille.

Mikäli kaikki eivät mahdu tavaratilaan, voi kevyitä tavaroita, kuten vaatteita, lastata myös suksiboksiin. Näin auton sisälle tulee väljempää ja turvallisempaa.

Pakkaaminen kannattaa mahdollisuuksien mukaan tehdä jo edellisenä iltana, jolloin ajomatka alkaa ilman stressaavaa pakkaamisurakkaa.

Lue myös: Autoilija – tämä voi pelastaa henkesi kolarin sattuessa!

4. Lisää virtaa hiihtolomaan

Lasten kanssa reissaavat tietävät, että matka ilman pelejä ja vehkeitä ei ole mahdollinen. Varmista siis, että kaikkien padit ja kännykät ovat täydessä latauksessa ennen lähtöä. Jos matka on pitkä ja matkustajia on monta, voi varavirtalähde olla tarpeellinen.

Aparaattien lisäksi virta voi loppua myös kuskilta ja matkustajilta. Sitä varten matkaan kannattaa varata mukaan juomaa ja välipaloja suola- ja sokeritasapainon ylläpitämiseksi.

Lue myös: Vaara vaanii tiellä – tässä 10 yleistä syytä kolareihin!

5. Valitse teille sopivin reitti

Sopivin reitti ei välttämättä ole se lyhyin tai nopein. Reitin voi suunnitella vaikkapa maisemien tai pysähdyspaikkojen mukaan. Suomi on täynnä upeita maatilakohteita, lounasravintoloita ja luontokohteita. Tauot ovat tärkeitä etenkin kuljettajalle.

Lue myös: Onko tässä kotimaan kolme kauneinta maisemareittiä?

6. Tee matkasta elämys

Varsinkin lasten ja nuorten kanssa matkustettaessa pitkästä automatkasta kannattaa rakentaa kokonaisvaltainen elämys. Lisäämällä ohjelmallisia elementtejä reitin varrelle, matka ei tunnu suorittamiselta. Automatkan aikana kuvattava matkapäiväkirja tai Carpool Karaoke pitävät perheen nuorimmat kiireisinä.

Lue myös: Autolla Eurooppaan!

7. Kotimatka

Kotimatkalle lähdettäessä edelliset vinkit kannattaa pitää mielessä, sillä kotimatka ei ole yhtään sen lyhyempi. Paluumatkaa voi keventää vielä jollain kivalla yllätyksellä, kuten yllätyspiipahduksella kylpylään tai seikkailupuistoon. Missä te haluaisitte vielä poiketa?

Turvallisesti kotiin: varaa autohuolto Laakkoselta!

 

Lue myös:

Auton osto edessä? Näin sen voi rahoittaa fiksusti

Sähköauto, hybridi vai mikä – Millainen auto sinun kannattaa valita?

Osta auto netistä: verkkokauppa mullisti autojen myynnin!