Helsingin edustan saarilla on paljon nähtävää: luontopolkuja, rantoja ja hyvää ruokaa. Helppo päiväretki on vain lauttamatkan päässä.

1. Auringon ja hyvän ruuan Pihlajasaari

MIKÄ: Helsinkiläisten jo vuosikymmeniä rakastama päiväkohde. Auringonpalvojan paratiisi koostuu kahdesta eri saaresta, joista toisessa on myös naturistipuoli. Saarella on myös ravintola vanhassa Villa Hällebossa. Ruoan ja juoman lisäksi siellä myydään kuuluisia munkkeja, jotka tehdään ravintoloitsijan äidin vanhan reseptin mukaan. Lisäksi kioski, grillikatos ja vierasvenelaituri.

PARASTA: Täydellinen paikka rentoutumiseen. Voit lekotella sekä lukuisilla kallioilla että upottavan pehmeällä hiekkarannalla. Katsasta myös ravintolan kaunis terassi ja upeat maisemat. Saari on myös tarpeeksi suuri, joten auringonottopaikka löytyy varmasti.

MITEN PÄÄSET: Pihlajasaari sijaitsee noin kahden kilometrin päässä Kaivopuiston rannasta. Lautat kulkevat päivittäin Merisatamasta ja Ruoholahdesta. Matka-aika 10–15 minuuttia. Meno-paluulippu aikuisilta 6 e, 7–16-vuotiailta ja eläkeläisiltä 3,50 e. Maksu käteisellä. Tarkemmat aikataulut nettisivuilta: Pihlajasaari ja JT line

Helsingin saaret

2. Perheen kanssa Mustasaareen

MIKÄ: Seurakunnan omistama saari, jolla on lapsiperheille sopiva uimaranta, leikkikenttä, eläimiä sekä kappeli. Ehdoton perhekohde. Saaressa on myös vanha huvila, jossa on ravintola ja kanttiini. Alkoholia saarella ei nautita. Paljon erilaista ohjelmaa, kuten helmipunontaa.

PARASTA: Hevossaaressa vapaina laiduntavat lampaat, jotka tulevat kutsumalla luokse. Hevossaareen pääsee pientä siltaa pitkin Mustasaaresta.

MITEN PÄÄSET: Mustasaari sijaitsee noin vartin venematkan päässä Taivallahden venesatamasta, Seurasaaren selällä. Menopaluulippu 4 e, alle kymmenenvuotiaat pääsevät ilmaiseksi. Katso: Helsingin seurakunnat

Lue myös: Houkuttaako vaellus Suomen luonnossa? Tässä ovat kiinnostavimmat luontokohteet

Helsingin saaret

3. & 4. Tuopille Liuskasaareen ja Uunisaareen

MIKÄ: Kaivopuiston edustalla sijaitsevat kolme saarta, joita yhdistää aallonmurtaja. Uunisaaret sopivat perheille hiekkarannan ja leikkipaikkojen vuoksi, saarella on myös entisessä tehdasrakennuksessa toimiva kahvila-ravintola. Liuskasaari on täydellinen terassilla rentoutumiseen ja ruokailuun. Trendikäs Skiffer tarjoaa erinomaisia pizzoja sekä juomia, Helsingfors Segelsällskap -pursiseuran perinteinen HSS Boathouse laadukkaan aterioinnin lisäksi unohtumattomat näkymät merelle.

PARASTA: Kaupungin parhaat terassit, joilta voi tiirailla joko Kaivopuistoon tai avomerelle.

MITEN PÄÄSET: Uunisaareen lautalla Merisatamantorin Kompassilta ravintolan aukioloaikoina. Meno-paluu 6 e, alle 12-vuotiailta 3 e. Liuskasaareen lautalla Merisatamanrannasta Kapteeninkadun päästä. Meno-paluu 6 e, lapsilta 3 e. Kummallakin lautalla on omat liput. Katso tarkemmin: HSS Boathouse, Skiffer, ja Uunisaari

Helsingin saaret

5. Urbaania tunnelmaa Lonnassa

MIKÄ: Kesällä 2014 yleisölle avattu, vain 150 metriä pitkä entinen miinanraivaussaari, jota ollaan muuttamassa kaupunkilaisten uudeksi kesäolohuoneeksi. Kesällä 2015 valmistuvat saunat sekä uusi suojaisa terassi, jolta voi ihailla Helsingin keskustan siluettia.

PARASTA: Ravintola ja terassit – sekä tunnelma.

MITEN PÄÄSET: Lonna sijaitsee 1,5 kilometrin päässä Helsingin keskustasta Suomenlinnan kupeessa. Lauttamatka kestää noin 10 minuuttia Suomenlinnaan menevällä JT-Linen lautalla, joka lähtee Kauppatorilta. Meno-paluu 7 e, 7–16-vuotiailta 3,50 e. Kesän aikataulut netistä: Lonna ja Jt-line

Lue myös: Höyrylaivoja ja lihapiirakoita – Lappeenrannan kesä on kokemisen arvoinen
Helsingin saaret

6. Tervasaareen hengähtämään

MIKÄ: Runsaasti hyviä auringonottopaikkoja pursuava hengähdyspaikka, johon pääsee helposti vaikka pyörällä tai kävellen. Saaren keskellä on myös pikkuinen lampi, jonka laiturilla on mukava lekotella kuumana kesäpäivänä.

PARASTA: Loistavat kaupunkimaisemat esimerkiksi Katajanokalle, Kruununhakaan ja Merihakaan. Ravintola Savu tarjoaa maittavaa ruokaa ja juomaa vuonna 1805 tervavarastoksi rakennetussa hirsiaitassa sekä viihtyisällä terassilla.

MITEN PÄÄSET: Kruununhaan edustalla sijaitsevaan saareen pääsee kävellen Tervasaarenkannas-nimistä pengertietä pitkin. Parkkipaikkoja rajoitetusti. Katso: Ravintola Savu
Helsingin saaret

7. Vehreä Lammassaari

MIKÄ: Raittiusyhdistys Koiton hallinnoima vehreä alue, jolla on yli sata yksityistä pientä lomamökkiä, seuran juhlatila Pohjolan Pirtti sekä Lepola-niminen rakennus, jota vuokrataan kokous- ja juhlakäyttöön. Lammassaaresta pääsee pitkospuita pitkin Kuusiluodolle, jolla laidunnetaan lampaita.

PARASTA: Lammassaaren ehdottomasti parasta antia ovat sinne vievät ainutlaatuiset, 700 metriä pitkät pitkospuut.

MITEN PÄÄSET: Pornaistenniemeltä, Vanhan-kaupunginkosken kävelysillan läheltä lähtee kävelyreitti, josta osa kuljetaan pitkospuilla. Katso tarkemmin: Koitto

Lue myös: Savonlinna on kansainvälisin kesäkaupunki – maistele herkkuja ja suuntaa Oopperajuhliin

Helsingin saaret

8. Pienen pieni Pyysaari

MIKÄ: Aivan Laajasalon rannan tuntumassa sijaitseva pikkuruinen saari, joka on Helsingin Työväen Pursiseuran käytössä. Saarella sijaitseva legendaarinen, jo yli 60 vuotta kesäisin hurmannut ravintola on avoinna kaikille vapusta syyskuun loppuun. Ravintola sai anniskeluoikeudet vuoden 1952 olympialaisiin, jolloin paikalle saapui purjehduskilpailujen kansainvälisiä osallistujia.

PARASTA: Viehättävän ravintolan terassilla nautit ruoasta ja juomasta meren äärellä käveltyäsi tovin vehreässä luonnossa.

MITEN PÄÄSET: Maitse saareen pääsee Laajasalosta ulkoiluteitä pitkin Tullisaaren puistosta. Saari on avoinna yleisölle ravintolan aukioloaikoina ja sinne kuljetaan venelaituria pitkin viehkojen paattien ohitse: Ravintola Pyysaari

Helsingin saaret

9. Ihmeellistä nähtävää Vartiosaaressa

MIKÄ: Monenmoisen ihmeteltävän tyyssija. Saaren ympäri kulkee 2,5 kilometriä pitkä terveysluontopolku, jonka varrella voi monipuolisen luonnon ja kasvillisuuden lisäksi törmätä lampaisiin, viljelypalstoihin tai vaikkapa kalliokirkkoon. Puolivälissä matkaa kohoaa upea Viikinkallio 32 metriä merenpinnan yläpuolella – näkymät ovat Helsingin upeimpia. Saaren vanha koristeellinen rakennuskanta koostuu 57 yksityisestä huvilasta, joista 20 on suojelukohdetta. Ne ovat kuin tuulahdus menneisyydestä.

PARASTA: Luontopolun kiertämällä näkee koko saaren. Reitti valittiin vuonna 2002 Suomen parhaimmaksi luontopoluksi.

MITEN PÄÄSET: Sijaitsee itäisessä Helsingissä Laajasalon ja Tammisalon kupeessa. Hakaniemestä Vuosaareen edestakaisin kulkeva lautta pysähtyy Vartiosaaressa. Lähin laituri Hakaniemestä tultaessa on Laajasalon Reposalmentien päässä, josta on vain nopea ylitys Vartiosaareen. Lautta Hakaniemestä 7 e/suunta ja Laajasalosta 3 e/suunta, 4–12-vuotiaat puoleen hintaan. Katso: Vartiosaari ja Suomen Saaristokuljetus

Lue myös: Etkö halua sitoutua kesämökkiin? Hanki asuntovaunu

Helsingin saaret

10. Kaunissaareen retkeilemään

MIKÄ: Sipoon saaristossa, lähes ulkomerellä sijaitseva 100 hehtaarin virkistyskohde. Luontopolku kiertää kaksi kilometriä pitkän saaren ympäri. Levähdyspaikkoja löytyy monipuolisen luonnon metsistä, kallioilta, lehdoista tai upeilta hietikoilta. Saarelta voi vuokrata mökkejä ja saunavuoroja. Kaunissaaressa on myös kesäravintola.

PARASTA: Mahtava viikonloppukohde, jossa voi yöpyä omassa teltassa tai vuokramökissä. Mahdollisuus vuokrata soutuveneitä.

MITEN PÄÄSET: Kaunissaari sijaitsee Sipoon saaristossa 22 kilometrin päässä Helsingistä. Sinne pääsee lautalla Vuosaaresta, Kalkkihiekantorin laiturilta. Matka kestää noin tunnin. Meno-paluu aikuisilta 20 e, 5–16-vuotiailta 10 e. Aluksella on anniskeluoikeuksilla varustettu kahvila. Katso: Helsinki – Kaunissaari, Facebook – Ravintola Kaunissaari ja Suomen Saaristokuljetus

Lue myös:

Persoonallinen Pori vie matkailijan sydämen

Mitä pakata mukaan viikonlopun telttareissulle?

Ruutukasvojen matkakohteet – MTV3:n tähdet paljastavat suosikkinsa

Julkaistu alun perin Koti ja keittiö-lehden numerossa 06/2015