kaupallinen yhteistyö

BMW, Audi, Škoda, Volksvagen ja monet muut merkit esittelivät uutuusautonsa Frankfurtin autonäyttelyssä.

Frankfurtissa parhaillaan pidettävässä autonäyttelyssä nähdään hurja joukko erilaisia autoja, jotka saavat autofanien kämmenet hikoamaan innostuksesta. Kokosimme Euroopan suurimmasta autotapahtumasta tähän muutamia mielenkiintoisia uutuuksia, joita nähdään pian myös Suomen autoliikkeissä ja katukuvassa.

Pienet katumaasturit nostavat suosiota

Pienten katumaastureiden valikoima kasvaa nyt vauhdilla ja ne keräsivätkin paljon huomiota Frankfurtin autonäyttelyssä. Sekä Seat, Škoda, Volkswagen että Hyundaikin esittelivät Frankfurtissa uutuutensa katumaastureiden valikoimaan. Hyundain uutuus on nimeltään Kona, Seatin Arona, Škodan Karoq ja Volkswagenin T-Roc.

Seatin Arona on aiemmin esitellyn Atecan ”pienoispainos”. Myös Škodan Karoq on markkinoilla olevaa Kodiaq-mallia pienempi ja Volkswagenin T-Roc asettuu sekin mallistossa Tiguanin alapuolelle. Koko kolmikkoon on saatavilla laaja moottorivalikoima nelivedon kera. Myyntiin on tulossa sekä automaatti- että manuaalivaihteiset versiot. Myös etuvetomalleja on luvassa. Hyundain Konan erikoisuutena on se, että auton omistaja voi personoida autoa hyvin paljon mieleisekseen.

Lisäksi Frankfurtissa esiteltiin myös Opelin Grandland X, joka on jo ennakkomyynnissä ja lanseeraus Suomessa 14.-15.10.2017. Fordin pienin katumaasturi EcoSport on uudistunut raikkaasti ja saa muun muassa urheilullisen ST-varustetason. Myös Dacian uudistunut Duster aiheutti runsaasti mielenkiintoa. Mielenkiintoisen Dusterista tekee se, että auton hinnan on luvattu pysyvän edelleen hyvin alhaisena, mutta vastaavasti varustevalikoima on laajentunut huomattavasti.

Isompien katumaastureiden puolella Skodan Kodiaqista esiteltiin Frankfurtissa Sportline ja Scout -varustetasot.

Audi ja BMW tarjoavat hurjia hevosvoimia

Frankfurtissa nähtiin myös useita uutuuksia, joiden konepeiton alla piilee suuria määriä hevosvoimia. Nelipyöräohjausta hyödyntävän Renault Megane RS:n helmojen muotoilu hivelee silmiä ja niin hivelee myös sen tehojenkin määrä – autossa on peräti 280 hevosvoimaa, ja jotta autolla olisi nautinto ajaa runsaiden hevosvoimien siivittämänä, sen alusta on hiottu viimeisen päälle. Megane RS saapuu markkinoille ensi kevään aikana. Sen jälkeen siitä esitellään vieläkin tulisempi 300-hevosvoimainen Trophy-painos.

Paljoa huonommaksi tehojen määrässä ei jää Hyundain i30 N, jonka turboahdetut bensiinimoottorit kehittävät malliversiosta riippuen joko 250 tai 275 hevosvoimaa. Urheilullisen mallin N-kirjain tulee automerkin kehityskeskuksesta NamYangista. Kuten asiaan kuuluu, i30 N:n ajettavuutta on hiottu myös kilparadoilla.

BMW lyö kuitenkin lähestulkoon pohjat hevosvoimissa mitattuna. Uudessa M5-mallissa on hevosvoimia tasan 600 ja se tarjoillaan ensimmäistä kertaa mallin historiassa xDrive-nelivedolla. Toinen saksalaistykki luottaa Quattro-nelivetoon, sillä Frankfurtissa nähtiin Audin uusi RS4 Avant, jonka 2,9-litrainen V6-moottori kehittää sekin 450 hevosvoimaa.

Audilla ja BMW:llä molemmilla riitti kotikentällään runsaasti esiteltävää. Audilta nähtiin muun muassa toisen sukupolven A7-malli sekä ylellinen A8. BMW esitteli puolestaan lippulaivansa BMW Individual M760Li xDrive V12 Excellence inspired by Nautor’s Swan -mallin, jonka uniikkiuden on loihtinut pietarsaarelainen Swan-purjeveneistä maailmalla tunnettu veneenrakentaja Nautor Oy. Kyseisellä mallilla BMW juhlistaa BMW Individual -sarjansa 25-vuotista taivaltaan. BMW ja nykyään italialaisomistuksessa oleva Nautor ovat olleet jo vuosia kumppaneita.

BMW:n muita uutuuksia olivat Frankfurtissa kokonaan uusi Grand Tourismo -malli 6 GT sekä hybridisportti i8, joka nähdään jatkossa myös avomallisena roadsterina. Kaupunkeihin tarkoitettu sähköauto i3 tulee nyt puolestaan myös tehokkaampana i3s-mallina.

Sähköautoista Nissan Leaf on päässyt nyt jo toiseen sukupolveensa. Nissanilta lupaillaan, että ensi vuosi tuo Leafiin suuremman akkukapasiteetin eli pidemmän toimintamatkan.

VW Polosta jo kuudes painos

Mitä tulee tavallisiin perheautoihin, niin silläkin saralla Frankfurtissa nähtiin mielenkiintoisia uutuuksia. Pienimmässä päässä niistä Volkswagen Polo, joka jatkaa suosikkina vuosikymmenestä toiseen, nyt jo peräti kuudennessa sukupolvessa. Tähän asti VW Poloja on valmistettu jo 14 miljoonaa kappaletta.

Opel puolestaan on saanut uudistuneen Insignia-malliston kokonaan valmiiksi, kun mökkiteille soveltuva nelivetoinen Insignia Country Tourer esitetiin Frankfurtissa.

Villejäkin villeimmät konseptiautot kuuluvat myös autonäyttelyihin. Niiden avulla tarkastellaan muun muassa sitä, mitä autot tulevaisuudessa mahdollisesti olisivat. Frankfurtissa eräs erittäin mielenkiintoinen konseptimalli oli Subarun Viviz-7, joka on nimensä mukaisesti 7-paikkainen katumaasturi. Viviz-7 vaikuttaa aidolta Subarulta ja se ei välttämättä konseptinakaan ole kovinkaan kaukana mahdollisesti tuotantoon tulevasta mallista.

Lue lisää myynnissä olevista uutuuksista:

Koeajossa Opel Insignia Grand Sport