Käytetyn auton myynnissä tärkeintä on erottua massasta. Annamme vinkit, kuinka saat autosi myytyä parhaalla mahdollisella hinnalla.

Käytetyn auton myynti voi olla haasteellinen tehtävä, sillä tarjontaa on paljon. Oleellista käytettyä autoa myydessä on tietysti erottua massasta – tarvitset autollesi vain yhden ostajan. Hänet täytyy vain löytää.

Näillä vinkeillä autosi myynti-ilmoitus erottautuu muista ja saat autosi myytyä parhaalla mahdollisella hinnalla.

1. Auton myynti lähtee perustiedoista

Valitse foorumi, jossa haluat autoasi myydä – niitä löytyy lukuisia. Voit laatia myynti-ilmoituksen myös useaan verkkopalveluun.

Kun syötät tietoja valitsemiisi verkkopalveluihin, auton rekisteriote kannattaa olla lähellä, jotta saat autostasi varmasti kaikki tiedot palveluun oikein. Matkamittarin lukema kannattaa myös tarkistaa.

Syötä verkkopalveluun niin paljon tietoja kuin vain mahdollista. Muun muassa perustiedot: väri, moottorin koko, kilometrilukema, käyttöönottopäivä ja viimeisin katsastuspäivä kannattaa laittaa ilmoitukseen. Lisäksi tekniset tiedot, moottorin teho ja vääntö on hyvä mainita. Ne selviävät auton rekisteriotteesta.

Ilmoituksessa täytyy olla korimalli, käytettävä polttoaine, onko auto etu-, taka- vai nelivetoinen sekä onko vaihteisto automaatti vai manuaali.

Pienintäkään yksityiskohtaa ei kannata unohtaa, esimerkiksi polttoaineen kulutus voi olla merkittävä monelle ostajalle. Jos sinulla on tietoa siitä, kuinka paljon auto on käytössäsi kuluttanut, kerro se.

Lisäksi kannattaa ilmoittaa auton valmistajan ilmoittamat kulutus- ja päästölukemat, niistä saat tietoa esimerkiksi valmistajan sivuilta tai Trafin Autovertaamo-palvelusta.

Mitä enemmän tietoja autosta antaa, sitä paremmin auto nousee esille erilaisissa hauissa, joita ostajat tekevät etsiessään autoa verkosta.

2. Kerro lisätiedot autosta

Kerro autosta kaikki mahdollinen lisätieto, kuten se, millaisia erikois- tai lisävarusteita autossasi on: peruutustutka, ilmastointi ja niin edelleen. Kerro myös, kuuluvatko kauppaan mukaan kahdet renkaat ja millainen renkaiden kunto on – kulutuspinnat renkaista kannattaa mitata ja kertoa niistä niin tarkasti kuin mahdollista.

Kerro myös autosi renkaiden vannekoot, ylisuuret vanteet voivat olla ostajalle kynnyskysymys.

3. Määrittele hinta realistisesti

Selaa verkkopalvelussa olevia muita vastaavia autoja ja määrittele hinta niiden mukaan. Liian korkea pyyntihinta karkottaa varmasti ostajaehdokkaat. Liian halpa pyyntihinta puolestaan herättää heti epäilykset, sillä ostajat pelkäävät, että autossa on vikoja.

Nyrkkisääntönä on, että autosi pitäisi olla hakutulosten kärkipäässä vastaavista autoista, jotta kaupat varmasti syntyvät. Määrittele pyyntihinta niin, että olet valmis tinkimään siitä jonkun verran, sillä ostajaehdokas tinkii melko todennäköisesti.

Jos et osaa määritellä pyyntihintaa oikealle tasolle, käänny asiantuntijan puoleen tai käytä internetin hintalaskureita – niitä löytyy lukuisia.

Lue myös: Täällä peltipoliisi välähtää eniten – katso top 48 -lista!

4. Älä jätä rekisteritunnusta kertomatta

Auton rekisteritunnus kannattaa olla ilmoituksessa mukana, sillä muuten ostajaehdokkaiden epäilykset heräävät heti. Rekisteritunnus antaa ostajille mahdollisuuden selvittää auton taustat.

5. Käytä kuntotarkastajaa

Kerro, millainen autosi kunto on: milloin auto on katsastettu, millaisin tuloksin ja mahdolliset viat ja niiden korjaussuunnitelma. Jos viat on korjattu, niistä ja muista viime aikoina tehdyistä korjaustoimenpiteistä on hyvä kertoa.

Kerro myös, milloin autosi on huollettu ja milloin seuraava huolto on tulossa.

Jos haluat autosi kunnosta tarkempaa tietoa, ennen myyntiin laittamista, voit tilata sille kuntotarkastuksen – monet autoja katsastavat tahot tarjoavat myös kuntotarkastuspalveluita, joista saat raportin autosi kunnosta ja sellaisistakin vioista, joista sinulla itselläsi ei ole välttämättä tietoa.

Lue myös: Auton katsastus edessä? Muista nämä asiat ennen katsastusta!

6. Älä jätä mitään kertomatta

Jos autossa on jotain vikoja, älä jätä niitä kertomatta, sillä kuluttajaviranomaisen mukaan myyjällä ei ole virhevastuuta, jos vioista on kerrottu ennen kaupantekoa. Myyjällä on kuitenkin virhevastuu, jos vika on ollut tiedossa, mutta siitä ei ole kerrottu ennen kaupantekoa. Kerro siis avoimesti ja rehellisesti kaikki tiedossasi oleva, mielellään kirjallisesti.

Perustiedot käytetyn auton virheestä ja myyjän vastuista löytyvät Kilpailu- ja kuluttajaviraston nettisivuilta.

7. Myyvät kuvat

Yksi tärkeä tekijä autoa myydessä on luonnollisesti kuvat. Niiden on oltava mahdollisimman houkuttelevat. Pese ja siivoa autosi ennen kuvien ottamista!

Ota kuvat päivänvalossa tai hyvässä tasaisessa valaistuksessa. Kuvaa auto useasta kulmasta, sekä ulkoa- että sisältä. Avaa konepeitto ja takaluukku ja kuvaa myös ne. Rekisteritunnus on hyvä näkyä kuvissa.

Nettipalveluiden myynti-ilmoituksiin mahtuu paljon kuvia – mitä enemmän niitä sinne syötät, sitä parempi. Jos autossasi on joitain vikoja tai lommoja, kuvaa myös ne. Voit pyytää lommojen korjaamisesta hinta-arvion, joka on hyvä tuoda ostajaehdokkaan tietoon.

8. Yhteystiedot oikein

Kerro oma nimesi. Älä käytä nimimerkkiä, sillä se herättää epäluuloja. Lisää ilmoitukseen täsmälliset yhteystietosi, joilla sinut tavoittaa.

Kun ostajaehdokas ottaa yhteyttä, vastaa niin pian kuin mahdollista – ostohousut jalassa olevat eivät odottele, vaan siirtyvät seuraavaan vaihtoehtoon hyvin pian. Jos et ehdi heti vastata täydellisesti, kerro ostajakandidaatille, koska vastaat hänen lähettämäänsä yhteydenottoon tarkemmin.

Lue myös: Liikenteessä tunteet kuumenevat – parhaiten pärjää viilipytty

9. Personoi ilmoituksesi

Jos sinulla on jotain hauskaa kerrottavaa autostasi, vaikka joku hauska tarina tai olet vain muuten suupaltti, pistä itsesi likoon myös ilmoitusta laatiessa. Monet hauskat auton myynti -ilmoitukset ovat lähteneet sosiaalisessa mediassa hurjaan lentoon ja saattavat tätä kautta löytää ostajansa.

10. Jaa sosiaalisessa mediassa

Jaa ilmoituksesi joka tapauksessa sosiaalisessa mediassa ja pyydä kavereitasi jakamaan sitä – ilmoituksesi näkyvyys moninkertaistuu tätä kautta. Tiedä, vaikka kaverisi tai kaverisi kaveri olisi juuri ostamassa autoa, josta olet juuri luopumassa.

 

Lue myös:

Näin sinullakin voi olla aina uusi auto

Lomamatka autolla edessä? Näin pakkaat autosi oikein ja turvallisesti!

Jäikö autostasi hyväpintaiset talvirenkaat? Älä tee tätä vaarallista virhettä!