Autoa ei kannata ajaa katsastukseen suin päin. Ota huomioon nämä asiat ennen sitä.

Auton katsastus on usein jännittävä tilanne. Varsinkin vanhemman auton kohdalla jännittää. Aina ei edes tiedä, mitä vikoja autosta voi paljastua.

Jos katsastuksesta tulee hylkäys tai korjauskehotus, lasku voi olla jopa tuhansia euroja korjauskulujen muodossa, vaikka liikenneturvallisuuden kannalta viat täytyy korjata. Hylkäyksestä tulee uusi käynti katsastusasemalle, ja sekin maksaa rahaa sekä vie aikaa.

Moni toki toimii niin, että katsastuksessa autosta otetaan niin sanottu vikalista. Katsastuksessa ilmenneet viat korjataan, jonka jälkeen auto käytetään uudelleen leimalla. Tämä ei välttämättä ole suotavaa, sillä auton pitäisi olla koko ajan liikenneturvallisuutta ajatellen mahdollisimman hyvässä kunnossa. Jos haluaa selvitä määräaikaiskatsastuksesta edullisesti ja aikaa säästävästi, kannattaa ottaa huomioon monia seikkoja, ennen kuin auton vie katsastukseen.

Ajankohta

Ensimmäiseksi on hyvä varmistaa, milloin auto täytyy katsastaa. Jos katsastuksesta ei ole tullut kutsua postin kautta, katsastusajan voi tarkistaa esimerkiksi netistä. Katsastuspalveluita tarjoavien firmojen nettisivuilta löytyy hakukenttä, johon voi syöttää auton rekisterinumeron, jolloin katsastusajankohdan saa selville. Jos kyseessä on uusi auto, se tarvitsee katsastaa viimeistään kolmen vuoden päästä ensimmäisestä käyttöönottopäivästä laskettuna.

Jos auto on otettu käyttöön 21.10.2016, se täytyy katsastaa viimeistään 21.10.2019. Seuraava vuosi eli vuosi 2020 olisi kyseisen käyttöönottopäivän mukaan vapaa, ja auto täytyisi katsastaa siis seuraavan kerran 20.6.–21.10.2021. Tämän jälkeen auton katsastus tapahtuu vuosittain.

Tarkempi katsastusajankohta määräytyy siis käyttöönottopäivän mukaan. Käyttöönottopäivä selviää myös auton rekisteröintitodistuksesta. Sääntö on, että auto on katsastettava neljän kuukauden ajanjaksona, joka päättyy käyttöönottopäivää vastaavana ajankohtana. Jos siis auton käyttöönottopäivä on 3.6.2010, auto täytyy katsastaa 3.2.–3.6.2017 välisenä aikana.

Lue myös: Jäikö autostasi hyväpintaiset talvirenkaat? Älä tee tätä vaarallista virhettä! 

Hinta

Auton katsastuksessa iso osa hinnasta koostuu päästö- sekä OBD-arvojen mittauksista. Katsastusasemat veloittavat mittauksesta muutamia kymmeniä euroja. Mittaukset voi ottaa etukäteen ennen katsastusta esimerkiksi auton huollon yhteydessä, sillä mittaustodistus on voimassa kolme kuukautta mittauspäivästä. Näin voi säästää hieman, kun todistus on olemassa määräaikaiskatsastusta tehdessä – edellyttäen, että huolto ja katsastus sattuvat lähemmäksi kuin yli kolmen kuukauden väliin toisistaan.

Varaa määräaikaiskatsastuksen aika etukäteen netistä tai puhelimitse. Katsastushinnat vaihtelevat hieman paikkakuntakohtaisesti, mutta netistä varaamalla katsastusajan saa yleisesti ottaen noin kymmenen euroa edullisemmin kuin ajamalla suoraan konttorille. Lisäksi säästyt jonottamiselta, kun aika on varattu etukäteen.

Verot ja vakuutukset

Ennen katsastusta kannattaa myös varmistaa, että auton verot ja vakuutukset on maksettu. Lisäksi on ehdotonta varmistaa, että auton rekisteröintitodistuksen tekninen osa lähtee mukaan katsastukseen. Sen pitäisi olla aina mukana autossa ajossa.

Korjaustoimenpiteet

Rikkoutunut tuulilasi voi olla hylkäämisen tai korjauskehotuksen peruste varsinkin, jos halkeama on suoraan kuljettajan näkökentässä. Rikkonainen tai naarmuuntunut lasi kannattaa vaihdattaa ennen katsastusta uuteen. Kuljettajan näkökentässä ei saa olla mitään muuta näkyvyyttä estävää, kuten esimerkiksi navigointilaitteen telinettä tai muuta vastaavaa. Ota karvanopatkin pois roikkumasta taustapeilistä!

Usein korjauskehotus napsahtaa palaneesta polttimosta. Monien autojen mittaritauluun syttyvä valo ilmoittaa palaneesta polttimosta. Tämän voi myös tarkistaa havainnoiden: pistä autoon kaikki valot ja vilkut päälle ja kierrä auto tarkastaen, että polttimoita ei ole palanut.

Muista tarkistaa kaikki valot: ajovalot, sumuvalot, vilkut, rekisterikilvenvalot sekä jarruvalot. Jarruvalojen tarkistus onnistuu niin, että painat itse jarrupoljinta ja pyydät kaveriasi katsomaan, toimivatko valot.

Voit myös peruuttaa auton esimerkiksi jonkin lasiseinän lähelle hieman viistosti, jolloin näet auton peileistä, toimivatko jarruvalot. Vaihda tai vaihdata kaikki palaneet polttimot uusiin. Jos autossa on toimimattomia jälkiasenteisia valaisimia, ne pitää poistaa tai vaihtoehtoisesti laittaa toimimaan.

Renkaat

Ilman kunnollisia renkaita et selviä turvallisesti liikenteessä, vaikka katsastuskaan ei olisi lähiaikoina tulossa. Siksi renkaiden kunnosta kannattaa aina pitää hyvää huolta. Lain vaatima minimiurasyvyys kesärenkailla on 1,6 millimetriä ja talvirenkailla 3 millimetriä.

Suositusten mukaan kesärenkaat ovat vaihtokunnossa, kun kulutuspintaa on alle 4 millimetriä. Talvirenkaidenkin kohdalla minimiurasyvyys on vain vihonviimeinen raja. Turvallisemmin liikenteessä selviää, kun pitää kunnolla huolta renkaiden kulutuspinnasta ja niiden urasyvyydestä. Tarkista siis renkaiden kunto ja vaihda ne tarvittaessa uusiin ennen katsastusta. Joutuisit tekemään sen joka tapauksessa. Tarkista myös renkaiden ilmanpaineet ennen katsastusta.

Jarrut ja päästöt

Jos katsastusasema on lähellä kotiasi, aja pienen mutkan kautta katsastusasemalle niin, että auton moottori on varmasti lämmin. Silloin päästömittauksen tulos saadaan oikein.

Ennen kuin kurvaat katsastusaseman pihaan, jarruta autolla muutaman kerran napakasti. Kiivaasti jarruttamalla auton jarrut lämpenevät ja niistä poistuu kosteus. Sen lisäksi jarrujen kitkapinnat hieman hioutuvat ja jarrutusdynamometritestissä jarruista saadaan mahdollisimman oikea mittaustulos.

Lisäksi seisontajarrua kannattaa vetää kevyesti päälle ajossa, mutta vain kevyesti – liukkaalla rajumpi nykäisy voi aiheuttaa auton pyörähtämisen. Tee jarrutukset ennen katsastusta paikassa, jossa on varmasti turvallista. Lisäksi on hyvä muistaa, että jos autossa on sähköinen seisontajarru, sitä ei kannata laittaa vauhdissa päälle. Silloin sähköinen seisontajarru lukittuu kokonaan. Sitä ei saa kahva-mallisen seisontajarrun tapaan vain vähän päälle.

Muista myös nämä

 • Tarkista, että auton akku on kiinni hyvin.
 • Tarkista äänimerkin toiminta.
 • Katso, että auton takaheijastimet ovat paikoillaan.
 • Kun siirrät autoa pois paikasta, jossa se on seisonut, tarkista, ettei paikalle ole jäänyt mitään märkiä läiskiä. Tiputtavat vuodot täytyy korjata ennen katsastusta.
 • Auto on myös hyvä pestä sekä alta että päältä ennen katsastusta. Lisäksi vähintään ylimääräinen roju kannattaa siivota sisätiloista pois – myös muulloin kuin katsastuksen yhteydessä.
 • Jos auto puoltaa oikealle tai vasemmalle, puoltamisen syy kannattaa selvittää ja korjata ennen katsastusta.
 • Varmista, että autossasi on varoituskolmio.
 • Tarkista turvavöiden kunto.
 • Jos autossasi on vetokoukku, tarkista myös koukun sekä sähköpistokkeiden kunto.
 • Tarkista virtalukon ja -avaimen toiminta.
 • Tyhjä pissapojan säiliö johtaa myös korjauskehotukseen, joten täytä tyhjä säiliö.
 • Tarkista lisävarusteiden, kuten kattotelineiden sekä suksiboksien kiinnitys.
 • Haljenneet tai muuten rikkonaiset peilit täytyy myös korjata tai vaihtaa – kuljettajan täytyy nähdä myös taakse niin, kuin se on säädöksissä ohjeistettu.

Lähteet: K1-Katsastajat, A-Katsastus

 

Lue myös: 

Näin sinullakin voi olla aina uusi auto

10 vinkkiä käytetyn auton myyntiin – näin saat parhaan hinnan!

Pidä huolta ajokyvystäsi – 5 vinkkiä