kaupallinen yhteistyö

Mielitkö autolla Eurooppaan? Ulkomaan autolomalle kannattaa valmistautua kunnolla. Muistilistan kärjessä ovat voimassa olevat vakuutukset.

Matka autolla Eurooppaan kuulostaa ihanalta. Lomalla kuitenkin sattuu ja tapahtuu, ja autolomalla liikkuvia osia sekö yllättäviä tilanteita on moninkertaisesti pakettimatkaan verrattuna. Autolomaan kannattaakin varautua etukäteen. Kokosimme viiden kohdan muistilistan, jonka avulla autoloma sujuu jouhevammin.

1.Vakuutukset kuntoon

Olitpa sitten pakettimatkalla tai omatoimisella autolomalla, vakuutusten täytyy olla kunnossa. Erityisen tarkka vakuutusten kanssa pitäisi olla, kun matka suuntaa EU:n ja ETA-alueen ulkopuolelle. Suomalaisille lähin tällainen kohde on naapurimaamme Venäjä.

Vakuutusyhtiö If:in tuotepäällikkö Peter Roselius muistuttaa, että Venäjä on siitä poikkeuksellinen maa autolla liikuttaessa, että siellä liikennevahinkojen korvausmäärät ovat pieniä, vaikka onnettomuuden uhrille esimerkiksi sattuisi kuinka vakavasti. Venäjän lainsäädännön mukaan ajoneuvon kuljettaja voi olla velvollinen maksamaan loput.

–  If:n kaikki kaskot sisältävät vakuutuksen tällaisiin tilanteisiin. Ulkomailla liikuttaessa kasko turvaa myös auton hinaukset ja henkilöiden mahdolliset kuljetukset vahingon tai teknisen vian yllättäessä. Vakuutusturva on siis hyvä varmistaa etukäteen ulkomaille lähtiessä, Roselius muistuttaa.

Myös matkatavara- ja matkustajavakuutukset on hyvä pitää kunnossa. Monelle voi tulla ikävänä yllätyksenä, että Venäjällä autoillessa suomalaisenkaan auton oma liikennevakuutus ei kata lainkaan kuljettajan ja matkustajan henkilövahinkoja.

If on tänä vuonna lanseerannut If Apu -palvelun, joka auttaa automatkailijoita ongelmatilanteissa ympäri vuorokauden. Asiakas on aina If Apu -palvelun piirissä, kun autossa on mikä tahansa If:in kasko.

Ilman Green cardia matka tyssää rajalle

Kun lähdet autolla Eurooppaan ja matka suuntaa EU- ja Eta-maiden ulkopuolelle, täytyy autosta löytyä myös Green card, jolla vakuutusten voi osoittaa olevan kunnossa. Peter Roselius muistuttaa, että varsinkin Venäjälle omalla autolla matkaavalla täytyy olla paperit viimeisen päälle kunnossa, sillä siellä ollaan tarkkoja.

Green card kannattaa hankkia vakuutusyhtiöstä hyvissä ajoin, sillä sen saaminen kotiin ei onnistu aina muutamassa päivässä. IF:ssä ollaan varauduttu myös mattimyöhäisiin.

– Olemme tänä vuonna tehneet neljän Venäjän rajanylityspaikan lähellä olevan huoltamon kanssa sopimuksen, jotta Green cardin pystyy tulostamaan tarvittaessa myös heillä, Roselius sanoo.

Käytännössä palvelu toimii niin, että asiakas ottaa ensin yhteyttä If:iin, josta Green card lähetetään heti sähköisesti huoltamolle ja tulostetaan standardin vaatimalle paperille. Asiakkaan omalla tulostimella tulostettu kortti ei siis kelpaa.

Vuoden voimassa olevan Green cardin mukana asiakkaalle tulee myös valtakirja, joka täytyy täyttää siinä vaiheessa, kun autolla liikkuu joku muu kuin auton rekisteröintitietoihin merkitty henkilö.

– Oma puoliso voi liikkua autolla, mutta aina hänen nimeä ei ole auton tiedoissa, jolloin valtakirja on tarpeen, Roselius sanoo.

EU- ja Eta-maissa ei enää nykyään vaadita Green cardia, mutta ei siitä haittaakaan ole, jos vaikka matka suuntaisi itäisempään Eurooppaan tai muihin EU:n ja Eta:n ulkopuolella oleviin maihin.

Myös auton rekisteröintitodistuksen tekninen osa pitää muistaa ottaa matkalle mukaan.

2. Varmista matkakassan riittäminen

Pidemmälle matkalle lähdettäessä budjetti kannattaa miettiä tarkkaan. Laske etukäteen, paljonko matkasi peruskustannukset, kuten majoitukset, polttoaineet, tietullimaksut, pysäköinnit sekä mahdolliset lauttamaksut, tekevät yhteensä. Tämän lisäksi tarvitset tietysti rahaa ruokiin, matkamuistoihin sekä kaikenlaisiin pieniin menoihin, joita matkalla tulee vastaan. Liian tiukalla budjetilla ei matkaan kannata lähteä, sillä lomasta pitäisi pystyä nauttimaan ilman pihistelyä. Jos rahat eivät riitä, vähennä matkapäiviä ja karsi kilometrejä.

Kun lähdet autolla Eurooppaan, automatkan budjettiin pystyt vaikuttamaan esimerkiksi miettimällä majoituspaikkojen sijaintia. Kaupungin laidalla majoitus voi olla huomattavasti halvempaa kuin keskustassa. Hostelli on halvempi kuin hotelli ja leirintämajoitus halvempi kuin hostelli. Bed & Breakfast -paikat sekä Gasthausit ovat usein perheyrityksiä, ja niissä voit nauttia vieraanvaraisesta keskieurooppalaisesta tunnelmasta hyvin pienellä rahalla per yö.

3. Huolla autosi ennen matkaa!

Varmista, että auto on kunnossa ennen kuin lähdet reissuun. Näin vältyt todennäköisemmin ikäviltä yllätyksiltä matkan varrella. Eri maiden tiepalvelunumerot sekä muut mahdolliset puhelinnumerot ongelmatilanteissa, kannattaa selvittää etukäteen. Tarkista myös, että autossasi on kunnossa oleva vararengas, ja että siinä on ilmaa. Varmista, että mahdollinen paikkausainepurkki on kunnossa.

Lisäksi autossa on syytä pitää varoituskolmio mukana. Ulkomaille lähtiessä kirkkaankeltaiset turvaliivit kannattaa varata mukaan, sillä joissain Euroopan maissa ne ovat pakolliset, jos aiot nousta ylös autosta tien varressa. Myös palosammutin on pakollinen joissakin maissa.

4. Autolla Eurooppaan – suunnittele reitti huolella

Kun suunnittelet matkareitin etukäteen, automatka on muutakin kuin autossa istumista. Automatka kannattaa jakaa tarpeeksi pieniin etappeihin, jotta lomasta ei tule stressaavaa paikasta toiseen porhaltamista. Varaa aina hieman ylimääräistä aikaa, sillä esimerkiksi liikenneonnettomuus voi hidastaa matkan tekoasi siinä määrin, että myöhästyt vaikkapa lautasta. Kun suunnittelet aikataulut hyvin ja tarpeeksi väljästi, myös lomailuun jää aikaa, mikä lienee automatkan tärkein tarkoitus.

Muista myös, että pelkkiä moottoriteitä paahtaessasi et välttämättä näe niitä kauneimpia maisemia – välillä reitti kannattaa siis suunnitella sen verran väljäksi, että ehdit poiketa myös pikkuteille.

5. Muista tauot!

Automatkalla kannattaa monestakin syystä pitää taukoja, ja turvallisuus on niistä se tärkein. Vireystila säilyy ja pysyt tarkkaavaisena ratin takana, kun tauot ovat säännöllisiä. Huolehdi taukojen aikana ravitsemuksesta. Kuitupitoinen ruoka sekä oikea, säännöllinen ruokailurytmi pitävät vireyttä paremmin yllä kuin pelkkä kahvi.

Kannattaa myös jumpata tauon aikana, sillä ratin takana samassa asennossa istuessa verenkierto heikkenee ja lihasjumeja syntyy helposti.

 

Lue myös:

Onko tässä kotimaan kauneimmat maisemareitit?

Reissuauto hyvällä tavaratilalla?