Rikollisuus ja asuntomurrot ovat vähentyneet Suomessa yleisesti ottaen viime vuosina. Silti kaksi kolmesta suomalaisesta on huolissaan.

Vaikka julkisuudesta voisi muuta luulla, rikollisuus on Suomessa yleisesti ottaen vähentynyt viime vuosina. Myös asuntomurtojen määrä on laskenut toista vuotta peräkkäin.

Tilastokeskuksen mukaan asuntomurtoja tehtiin viime vuonna hieman yli 4000, poliisin tilaston mukaan 2413. Ero johtuu siitä, että poliisi tilastoi vain asuttuihin asuntoihin tehdyt murrot, Tilastokeskus kaikki asuntoihin kohdistuvat.

Tätä nykyä asuntomurtoja toki tehdään tuplasti enemmän kuin kymmenen vuotta sitten, mutta vain noin kolmannes siitä mitä vielä 20 vuotta sitten. Silti 66 prosenttia suomalaisista on huolissaan asuntomurroista.

– Puuta pitää koputtaa, mutta parin viime vuoden kehitys näyttää suhteellisen hyvältä. Siitä ansaitsee tunnustuksen myös poliisi, joka on viime vuosina saanut kiinni kymmeniä lähinnä ulkomaalaisia murtoporukoita, Finanssialan keskusliiton turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen sanoo.

Vakuutusyhtiöt korvaavat murroista aiheutuneita kuluja noin 25 miljoonan euron edestä vuosittain.

Lue myös:

Estä varkaiden tulo kotiisi loman aikana – 9 helppoa keinoa

Näin turvaat kotisi vahingon ja varkauden varalta

6 vinkkiä – ota käänteinen asuntolaina talousavuksi

Juttu on alunperin julkaistu Oma Aika -lehdessä 7/2017