Siedätyshoidon tavoitteena on lisätä elimistön sietokykyä niin, että hyviä vasta-aineita kehittyisi elimistössä ja allergian vasta-aineet vähenisivät.

Ahdistaako kevät ja siitepölykausi, vaikka käytät säännöllisesti allergialääkkeitä? Ratkaisu mukavampaan arkeen voi olla siedätyshoito.

Siedätyshoidon tavoitteena on lisätä elimistön sietokykyä niin, että hyviä vasta-aineita kehittyisi elimistössä ja allergian vasta-aineet vähenisivät.

Ennen kuin lääkäri harkitsee siedätyshoidon aloittamista, täytyy varmistaa, onko perinteinen allergialääkitys kohdallaan. Myös mahdollinen astma, joka on saattanut jäädä huomaamatta, tutkitaan ja lääkitään. Näin jatketaan vuosi. Jos oireet eivät helpotu, siedätystä kannattaa harkita.

Kenelle pistoshoitoa?

Siedätyshoitoa on tähän asti annettu pistos- ja tablettihoitona. Pistoshoitoa annetaan yleisimmin koivuallergisille. Sama pistos auttaa myös lepän ja pähkinäpensaan aiheuttamiin siitepöly-oireisiin, joista kärsivät myös useimmat koivuallergikot.

Myös pujolle voi saada pistossiedätystä, joskaan pujo ei ole niin suuri ongelma, koska sen siitepöly on raskasta eikä lennä kauas.

Heinäallergisille on olemassa pistossiedätyksen vaihtoehtona tablettimuotoinen siedätysvalmiste, mikä sisältää timotein allergeeneja, mutta auttaa myös muiden heinien allergioihin.

Lue myös: Oletko kuullut rasitusanafylaksiasta? Urheilulle voi olla allerginen

Liuos on erityislupavalmiste

Pistosten vaihtoehdoksi koivuallergisille on tullut markkinoille myös liuoksena otettava siedätyshoito. Liuos tiputetaan kielen alle.

Liuos on niin sanottu erityislupavalmiste, johon tarvitaan lääkäriltä erityislupahakemus ja Kela-korvausta varten B-lausunto. Hakemus toimitetaan apteekkiin. Lääkkeen saaminen kestää muutaman viikon. Hinnaksi jää korvauksen jälkeen 610 euroa per vuosi.

Vaikka pistossiedätys on liuoshoitoa huomattavasti edullisempaa, voi matkakuluihin ja mahdollisiin työajan menetyksiin mennä yllättävän paljon rahaa, koska pistosta ei voi ottaa kotona.

Lue myös: 6 keinoa pitää astma kurissa

Jopa kolme vuotta siedättämistä

Annetaan siedätys millä tavalla tahansa, hoitoon on sitouduttava. Esimerkiksi koivuallergian liuossiedätys kestää kahdesta kolmeen vuotta.

Hoito aloitetaan tammikuussa ja liuosta otetaan kotona ohjeiden mukaan seuraavat viisi kuukautta joka päivä. Loppuvuosi pidetään taukoa. Seuraavan vuoden tammikuussa aloitetaan uusi jakso.

Pistoshoito annetaan olkavarteen ihon alle lääkärin valvonnassa. Alkuun pistoksilla käydään 1–2 viikon välein, ja kun on päästy ylläpitoannokseen, 4–6 viikon välein.

Tablettisiedätys heinille kestää kolme vuotta. Hoito aloitetaan lääkärin valvonnassa, mutta sitä jatketaan kotona.

Ikärajaa ei ole

Eniten siedätetään lapsia, mutta ikärajaa ei ole. Iän myötä allergiaoireilu usein vähenee, mutta päinvastoinkin voi käydä. Silloin siedätys on hyvä vaihtoehto.

Beetasalpaajia käyttäville ei siedätyshoitoa voida aloittaa, koska etenkin pistoshoitoon liittyy äkillisen yliherkkyysreaktion, anafylaktisen reaktion, riski. Reaktio hoidetaan adrenaliinilla, joka ei välttämättä tehoa, jos samaan aikaan käytössä on myös beetasalpaaja.

Lue myös: Millaisen sairastumisen matkavakuutus korvaa?

Eläinsiedätys mahdollista

Siedätyshoitoa on mahdollista saada myös ampiaismyrkkyä vastaan. Jos on saanut pistosta reaktion, allergiakokeiden avulla tutkitaan, onko yliherkkyys syntynyt. Jos allergia todetaan, viisivuotinen hoito voidaan aloittaa.

Eläinsiedätystä annetaan esimerkiksi näkövammaisille allergikoille, jotka tarvitsevat opaskoiran, tai ihmisille, jotka työnsä vuoksi ovat eläinten kanssa tekemisissä. Eläinsiedätyshoitoa ei anneta lemmikkiä kaipaaville allergiaperheille.

Keski-Euroopassa pölypunkkisiedätys on melko yleinen. Suomessa hoitoa annetaan jonkin verran, mutta useimmiten avuksi riittää kodin saneeraus.

Asiantuntijana Hyksin iho- ja allergiasairaalan erikoislääkäri Auli Hakulinen.

Lue myös: Allergian siedätyshoito auttaa myös aikuista

Julkaistu alunperin Oma Aika-lehden numerossa 04/2015