Jos puuskutat portaissa, on aika saada aerobinen kunto eli kestävyyskunto nousuun. Näin se käy.

Testaa aerobinen kunto

Jotta tiedät, millä tasolla kuntosi on, testaa se. Tee esimerkiksi kahden kilometrin kävelytesti. Kävele kaksi kilometriä niin nopeasti kuin pystyt, ota aika ylös ja mittaa oma syke kaulalta, ranteesta tai sykemittarilla heti maaliin saavuttuasi. Laske oma tuloksesi kuntoindeksillä.

Omaa liikkumistaan voi testata myös esimerkiksi UKK-instituutin kyselyllä.

Testaa kuntosi uudestaan esimerkiksi kuukauden kuluttua.

Lue myös: Tehokas treeniviikko aloittelijalle

 Valitse liikunta

Jos voit mennä kuudenteen kerrokseen portaita tai hissillä, mene aina portaita, jos suinkin ehdit. Jos voit kävellä kilometrin tai ajaa autolla, kävele.

Valitse siis eri tilanteissa liikunnallisempi tapa aina kuin se on mahdollista. Esimerkiksi pyöräilyyn ei mene välttämättä aikaa yhtään sen pidempään kuin autolla ajamiseen.

Lue myös: Näin saat kovempia tuloksia salitreenissä ja kuntopyörällä – 5 täsmävinkkiä

Kerää kymmenen minuutin pätkiä

Aerobista kuntoa parantavat kaikki vähintään kymmenen minuuttia kestävät liikuntapätkät. Eli esimerkiksi kävely, pyöräily, uinti, hiihto ja pallopelit. Kevyitä kymmenen minuutin pätkiä pitäisi kertyä viikon aikana ainakin viisitoista, eli yhteensä kaksi ja puoli tuntia. Liikunnan pitäisi jakautua vähintään kolmelle päivälle.

Jos käyt pelaamassa kevyttä sählyä kaksi kertaa viikossa, mutta et liiku ollenkaan muuten, ala kävellä kymmenen minuuttia kolme kertaa viikossa.

Lue myös: Takkuileeko juoksu? Ammattilainen antaa parhaat vinkit lajin aloitukseen

Liiku niin, että hengästyt

Jos et liiku koskaan niin, että hengästyt, liikunta on luultavasti liian kevyttä. Liian kevyt liikunta ei kohota aerobista kuntoa. Liikunnan aikana pitäisi siis hengästyä. Se ei tapahdu välttämättä ensimmäisten minuuttien aikana, mutta liikunnan jatkuessa. Kun huomaat, ettet hengästy enää samasta kuin aiemmin, kestävyyskunto on parantunut.

Lue myös: 5 liikettä riittävät päivän kuntoiluksi – kiireisen liikkujan crossfit-treeni

Miksi itseään pitää rääkätä?

Jaksaakseen arjessa ja pysyäkseen hengissä. Hyvä kestävyyskunto vähentää vaaraa sairastua valtimotauteihin, kuten sydäntauteihin ja tyypin 2 diabetekseen. Myös korkean verenpaineen ja metabolisen oireyhtymän riski laskee. Kestävyysliikunta pitää painon paremmin kurissa kuin muut liikuntamuodot.

Tyypin 2 diabeteksella voi olla monta muutakin seurausta kuin lääkitys. Se hapertaa esimerkiksi luita ja diabeetikoilla on muita enemmän mielenterveyden häiriöitä.

Lähteenä myös UKK-instituutti, Luustoliitto, Diabetesliitto.

Lue myös:

Tämä 9 liikkeen treeni kasvattaa liikkuvuutta ja lihaskuntoa

Näin saat parempia tuloksia juoksusta

Viiden etapin ohjelma – näin pudotat 10 kiloa