Kiireiseen elämään voi olla vaikea lisätä tarpeeksi treeniä, kun työpäivät venyvät ja ystäviä ja perhettäkin pitäisi ehtiä näkemään. Ratkaisu voi olla aamutreeni.

Aamutreeni voi olla hyvä idea, jos aika on kortilla. Näillä personal trainer Mikko Korpeisen vinkeillä saat hyvän spurtin ryhtyä aamutreenaajaksi.

Aamutreeni ilman tekosyitä

Aamuherääminen tuntuu ajatuksena tehokkaalta, mutta herätyskellon soidessa teräksisin mieli saattaa horjua.

Kannattaa jo sunnuntaina etukäteen kirjata ylös seuraavan viikon treenipäivät. Jos paperilla konkreettisesti lukee, että salitreenit ovat esimerkiksi maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina kello 07, tulee salille myös todennäköisemmin mentyä.

Kannattaa myös sanoa ääneen puolisolle tai ystävälle aamutreenien aloittamisesta. Näin kannustusta ja lempeää painostusta tulee myös ulkopuolelta.

Itse heräämiseen ei valitettavasti ole taikatemppuja. Laita herätyskello soimaan, nouse heti ylös äläkä torkuta. Vedä vaatteet niskaan ja lähde salille.

Lue myös: Takkuileeko juoksu? Ammattilaisen vinkit lajin aloitukseen

Aamupalaa ennen vai jälkeen?

Ennen aamutreeniä ei välttämättä tarvitse syödä tuhdisti. Aamupalan tarve riippuu paljon siitä, mikä itsestään tuntuu parhaalta.

Jos ei lähde käyntiin ilman aamiaista, voi nauttia ennen salille lähtöä kevyen aamupalan tai juoda vesilasillisen.  Tärkeintä on kuunnella omaa kehoaan: jonkin aikaa treenattuaan aamulla osaa jo arvioida, mikä määrä aamiaista sopii itselleen parhaiten.

Aamupalan määrä riippuu paljon myös siitä, mitä treeniltä hakee ja millä tasolla treeni liikkuu. Jos treeni on todella raskas, esimerkiksi voimaharjoitus, kannattaa nauttia etukäteen kevyt aamupala tai esimerkiksi lisäravinteita ja latausjuomia. Jos taas aamusalille menee pudottamaan painoa, voi nauttia etukäteen esimerkiksi vain sitruunalla höystetyn vesilasillisen.

Oleellista on kuitenkin syödä viimeistään treenin jälkeen monipuolinen ja proteiinipitoinen aamupala, kuten kaurapuuroa ja raejuustoa tai munakasta.

Lue myös:Näin tehostat rasvanpolttoa

Panosta lämmittelyyn

Aamutreenaajan kannattaa venytellä huolellisesti ennen treenin alkamista. Yön jäljiltä kroppa on kankeampi ja se pitää saada lämpimäksi, jotta riski loukkaantumisiin vähenee.

Lämmittely voi olla esimerkiksi reipasta aerobista lämmittelyä noin kymmenen minuutin ajan, jonka jälkeen voi tehdä kunnolla pumppaavaa liikettä esimerkiksi keppijumpan avulla.

Lämmittelyn jälkeen tyyli on vapaa: aamulla voi vapaasti treenata mitä tahansa lajia, kuten muinakin vuorokaudenaikoina.

Lue myös:10 pahinta virhettä kuntosalilla

Onko aamutreeni tehokkaampaa?

Aamuinen lihastreeni ei ole sen tehokkaampaa kuin illallakaan. Henkilökohtainen vireystaso saattaa kuitenkin vaihdella ihmisillä aamun ja illan välillä paljonkin – ja sitä kautta suoritus saattaa olla tehottomampi tai tehokkaampi.

Itseään kannattaa tarkkailla ja omaa kroppaa kuunnella: Jos tietää, ettei ole kovin pirteä tai tehokas aikaisin aamulla, voi miettiä, onko aamuvarhaisella salille menemisessä järkeä.

Jos aamutreenit tuntuvat mahdottomilta aamu-unisuuden vuoksi, kannattaa tutkia myös elämäntapojaan: saatko riittävästi unta yön aikana vai onko unen laatu heikko? Myös ruokavalio vaikuttaa vireystilaan: muistatko syödä monipuolisesti, riittävästi ja riittävän usein?

Vinkit antoi Fitfarmin personal trainer Mikko Korpeinen.

Lue myös:

Tehokas treeniviikko aloittelijalle

Teitkö kovan treenin? Näin maksimoit jälkipolton