Kalsarikänni-kirjan kirjoittanut toimittaja Miska Rantanen kertoo, mistä elementeistä koostuvat täydelliset kalsarikännit.

Kalsarikänni on lupa rentoutua

Kalsarikänni on sukua tanskalaiselle tunnelmaan heittäytymiselle eli hyggelle ja ruotsalaiselle lagomille, joka on kohtuullisuutta tavoitteleva elämänasenne – mutta suomalaiselle tyypillisellä rouheammalla twistillä.

Kalsarikänni ei kuitenkaan ole kovaa ryyppäämistä, vaan hyvällä omallatunnolla napattua omaa aikaa. Kalsarikänni on vapautusta laiskottelun tuomasta syyllisyyden tunteista.

– Jos on raatanut, voi ilman syyllisyyttä raivata pesän sohvan pohjalle, ottaa kylmän juoman ja naposteltavaa ja relata vaan, Rantanen kuvailee.

Lue myös: Mitä hygge on?

Kalsarikänni on tasa-arvoinen

Kalsarikänni ei diskriminoi eikä syrji, kuka tahansa voi nautiskella kalsarikännistä. Todennäköisesti eniten kalsarikännääjiä löytyy jo työelämässä olevista aikuisista. Niistä, jotka seilaavat tiukasti stressaavan ja henkisesti kuormittavan työelämän ristipaineissa.

– Ne, jotka elävät stressaavassa seminaari- ja prentaatiohelvetissä, ovat usein eniten kalsarikännien tarpeessa, Rantanen sanoo.

Kalsarikännit eivät ole vain yhden sukupuolen tai sosiaaliluokan juttu, vaan tasa-arvoinen malli.

– Kalsarikännimetodi toimii kaikille stressaavasta arjesta kärsiville, Rantanen sanoo.

Lue myös: Juo olutta – luovuutesi lisääntyy!

Mitä kalsarikänniin tarvitaan

Täydellinen kalsarikänni koostuu muutamista hyväksi todetuista peruselementeistä. Tässä tärkeimmät:

Mukavat vaatteet

Tärkeintä on pukea ylleen mukavat alusvaatteet tai kotiverkkarit, mutta niin, että on tarpeeksi lämmin.

– Jos on kylmä, kannattaa pohtia huonetilan säätämistä optimaaliseksi tai peiton hankkimista, Rantanen sanoo.

Juomaa ja ruokaa

Alkoholin suhteen on monia koulukuntia. Makuja ja mieltymyksiä on monia. Jotkut pitävät oluesta, toiset viinistä tai jopa väkevästä napsusta. Tyyli on vapaa.

– On hyvä varata käden ulottuville myös jotain pientä suolaista syötävää.

Kalsarikännimetodi toimii kaikille stressaavasta arjesta kärsiville.

Virikelaite

Virikelaite on kalsarikännätessä oleellisen tärkeä, sillä ihminen on sosiaalinen eläin. Nykyteknologia mahdollistaa yhteydenpidon lajikumppaneihin mukavasti kotisohvalta. Mikä onkaan mukavampaa kuin heittää läppää ystävien kanssa virtuaalisesti.

– Virikelaite voi olla mikä tahansa, esimerkiksi myös kirja tai aikakauslehti.

Yksin vai yhdessä?

Kalsarikänniä voi harjoittaa yksin tai ystävien kanssa. Mutta jos paikalla on liikaa porukkaa, voi tilanne eskaloitua illanistujaisiksi. Pahimmassa tapauksessa kalsarikännit muuttuvat bileillaksi ja päädytte baariin.

– Kalsarikännit ovat lähtökohtaisesti yksilölaji, mutta tässäkin voi tehdä, kuten parhaaksi näkee.

Vältä näitä

Älypuhelin on mahtava laite pitää yhteyttä ulkomaailmaan. Se voi  aiheuttaa kalsarikännääjille myös ongelmia. Varsinkin sosiaalinen media on täynnä sudenkuoppia, joihin ei kannata tipahtaa.

– Some-foorumeihin ei kannata lähteä kirjoittelemaan mielipiteitään maailman tilasta, Rantanen muistuttaa.

Jos on raatanut, voi ilman syyllisyyttä raivata pesän sohvan pohjalle, ottaa kylmän juoman ja naposteltavaa ja relata vaan.

Mitään ratkaisevia päätöksiä ei myöskään kannata tehdä: Älä siis harrasta osakekauppaa tai aloita syvällistä parisuhdekeskustelua kumppanin kanssa.

– Välttäisin myös soittamista äidille, työnantajalle sekä ex-kumppanille, Rantanen listaa.

Lue myös: Turvallinen määrä alkoholia -onko sellaista?

Milloin kalsarikänni menee överiksi?

Kalsarikänni ei saisi olla jokapäiväistä. Arkiaskareet ja työt pitää pystyä hoitamaan kunnialla. Jos seuraavana aamuna on tahmea olo eikä pääse käyntiin, on kalsarikänni lähtenyt lapasesta.

– Kalsarikännääjän tulee olla tietoinen alkoholin riskeistä sekä omasta optimaalisesta annosmääristään. Ja pitää olla sen verran itsekuria, että menee ajoissa nukkumaan.

Mutta onko tunteiden näyttäminen kalsarikännätessä merkki jostain vakavasta? Ei välttämättä.

– Itkun tirauttaminen voi olla puhdistava kokemus. Mutta jos näin käy joka kerta, kannattaa ongelmiaan alkaa työstää valoisaan aikaan. Kalsarikännin tarkoitus on rentouttaa, ei itkettää, Rantanen pohtii.

Lue myös: 

Hallitseeko alkoholi liikaa elämääsi? Näillä vinkeillä pääset siitä eroon

Kohtuukulutusta vai alkoholiongelma? Näin tunnistat riskikäytön