kaupallinen yhteistyö

Lähes jokaiselta merkiltä löytyy nykyään mallistostaan nelivetoisia autoja. Listasimme neljä hyvää syytä valita neliveto.

Neliveto ei ole enää pelkästään maastureiden yksinoikeus. Neljällä vetävällä pyörällä varustettujen autojen valikoima on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana reippaasti.

Tavallinen perhefarmari tai sedan on nykyään mahdollista saada useimmilta automerkeiltä myös nelivetoisena mallina. Esimerkiksi Laakkosen laajasta valikoimasta jokaiselta merkiltä löytyy tällainen kaikista mallistoista.

Neljän vetävän pyörän hyödyt ovat moninaiset, ja nelivetoinen auto hankitaankin monesti tarve edellä. Listasimme neljä hyvää syytä valita neliveto.

1. Parempi vetopito

Nelivetoisella autolla ajettaessa liikkeelle lähdöt onnistuvat liukkaalla pinnalla kaksivetoista autoa paremmin. Liukkaalla kelillä yksi pyörä neljästä pitää sen verran, että autolla pääsee liikkeelle.

Pito on myös turvallisuusvaruste. Jokaiselle kuljettajalle sattuu joskus virhearvioita – saatetaan lähteä liukkaalla kelillä risteyksestä liian tiukkaan väliin. Kun liikkeellelähtö sujuu nelivetoisella autolla todennäköisesti paremmin, virhearvio ei välttämättä ole niin kohtalokas.

Uhkarohkeisiin suorituksiin nelivetoisella autolla ei kannata kuitenkaan lähteä, vaikka sillä ajaminen tuo monesti myös turvallisuuden tuntua ja vakautta ajoon. On syytä muistaa, että nelivetoinen auto tarvitsee saman jarrutusmatkan pysähtyäkseen kuin kaksivetoinenkin auto. Se tuo siis parempaa vetopitoa, mutta pysähtymiseen tarvittavaa pitoa se ei paranna.

2. Neliveto kuluttaa luultua vähemmän

Monesti uskotaan, että nelivetoinen auto kuluttaa huomattavasti enemmän polttoainetta, kuin etu- tai takavetoinen auto. Nykyisin useat autot ovat kuitenkin niin kehittyneitä, että neliveto kytkeytyykin päälle ainoastaan siinä tilanteessa, kun auto havaitsee pidon heikentyneen. Nelivetoinen auto on siis monessa tilanteessa kaksivetoinen ja tuolloin polttoainetta ei kulu kaksivetoista autoa enempää.

Nekin autot, jotka käyttävät niin sanottua jatkuvaa nelivetoa, eivät ole polttoaineenkulutukseltaan juuri sen suurempia kuin kaksivetoiset autot, sillä nykyajan nelivedoissa polttoaineen kulutukseen liittyvät seikat on huomioitu autoilijan kukkaroa ja päästöjä ajatellen.

3. Isommat vetopainot

Nelivetoista autoa kannattaa harkita, mikäli auton perässä tarvitsee usein vetää painavaa kuormaa. Näiden autojen suurimmat sallitut perävaunumassat ovat suuremmat juuri sen vuoksi, että niiden vetokyky on parempi.

Nelivetoisen auton eteneminen perävaunu tai traileri perässä huonossakin kelissä tai paikassa on varmempaa. Nelivetoisten autojen taka-akseli on yleensä myös rakennettu sivuttaistuennan osalta jämäkämmäksi, joten siinäkin mielessä ne sopivat paremmin suurempien perävaunujen vetämiseen.

4. Eteneminen huonommilla teillä

Neliveto on keksintönä varsin vanha. Se on alun perin kehitetty etenemiseen haastavissa olosuhteissa. Pitokyvyn parantamisella liukkailla alustoilla saatiin auton etenemiskykyäkin paremmaksi. Tämä on edelleen yksi tärkeä syy nelivedon valintaan. Jos liikkumistarve on metsäteillä tai vieläkin haastavammissa maastoissa, kannattaa alle valita nelivetoinen auto hieman korkeammalla maavaralla.

Laakkosella hyvä valikoima nelivetoja

Laakkosen valikoimassa olevista uusien autojen automerkeistä kaikilta löytyy laaja nelivetomallisto. Jatkuvasta nelivedostaan tunnettu Subaru on maailman suosituin nelivetoisten autojen valmistaja, mikäli valmistusmääriä pidetään kriteerinä. Vuonna 2016 se tuotti yli miljoona nelivetoista autoa.

Subarun mallistossa kestosuosikkeja ovat korkeammalla maavaralla varustetut Forester sekä Outback. Levorg tarjoaa puolestaan nelivetoista arjen luksusta tavallista farmariautoa tarvitseville. Subaru-malliston pienin nelivetoinen auto on XV, mutta pienemmästä koostaan huolimatta juuri uudistunut malli tarjoaa erittäin runsaat tilat monipuolista crossover-mallia etsivälle.

Lue lisää: