kaupallinen yhteistyö

Autoa ostettaessa kannattaa olla huolellinen. Jotta saat sopivan auton oikeanlaiseen tarpeeseen, kannattaa koeajo aina!

Auton ostossa ei kannata hutiloida. Koeajoon kannattaa valmistautua huolella, jotta saat allesi auton, joka palvelee tarvettasi riittävän pitkään. Esimerkiksi lastenvaunujen mahtumista peräkonttiin on hyvä pohtia ennen eikä jälkeen auton ostamisen.

Kun autoja lähtee koeajamaan, kannattaa huolellinen esikarsinta olla jo tehty. Ajatus siitä, että ”tuo olisi kiva”, ei välttämättä johda oikeanlaiseen lopputulokseen. Kun esikarsintaa esimerkiksi korimallin kohdalla on jo suoritettu, voi koeajovaiheessa kokeilla omaan tarpeeseen soveltuvia moottorivaihtoehtoja.

auto

Auto hankinnassa? Nappaa vinkit koeajoon

Seuraavassa muutamia vinkkejä auton koeajoon:

1. Varaa riittävästi aikaa

Auton ostoon ja varsinkin koeajoon kannattaa varata riittävästi aikaa. Tällöin ehdit tutustua auton kaikkiin ominaisuuksiin ja ajamaan tarpeeksi pitkän koeajolenkin. Kun kiirettä ei ole, ehdit ajamaan vertailun vuoksi toisen vastaavanlaisen version.

Myyjän voi pyytää mukaan koeajolle. Tällöin asiakas saa myyjältä suoraan vinkkejä ja vastauksia mahdollisiin kysymyksiin vaikkapa hallintalaitteista ja tekniikasta.

Lähde koeajelulle! Varaa koeajo täältä.

2. Koeaja erilaisilla teillä

Koeajo ei saa olla pieni muutaman minuutin pyrähdys autoliikkeen pihasta. Koeajo kannattaa suunnitella etukäteen jopa niin, että ajat jonkun tietyn ennalta miettimäsi lenkin autolla. Koeajoreitti kannattaa suunnitella niin, että ajat autoa erilaisilla tienpinnoilla ja erilaisilla nopeuksilla.

Monella liikkeellä on valmiina sopivia koeajoreittejä, joissa on huomioitu vaihtelevat tienpinnat ja ajonopeudet.

3. Aistit tarkkana koeajoreitillä

Tunnustele, miltä auto tuntuu erilaisilla nopeuksilla? Millaisen fiiliksen eri nopeudet ja erilaiset tienpinnat sinulle jättivät? Onko ohjaus vakaa, meneekö auto suoraan? Kuuluuko autosta erityisiä ääniä?

Pimeällä ajaessasi mieti, onko autossa valotehoa riittävästi. Ota mukaan vaikka kaveri vahvistamaan omia näkökulmiasi ja esittämään vaihtoehtoisia näkökulmia omiesi tilalle.

4. Oikeanlainen moottorivaihtoehto

Kun koeajat yhtä moottorivaihtoehtoa, ei ole huono idea kokeilla myös tehokkaampaakin versiota. Onko pienempi moottori sinulle sopiva, vai pitäisikö kenties ottaa kuitenkin se tehokkaampi? Tarvitsetko tehoja joskus esimerkiksi peräkärryä varten?

Moottori- ja polttoainevaihtoehtoa kannattaa myös miettiä siltä kannalta, millaista ajoa pääasiassa tulee? Vääntävä dieselmoottori ei välttämättä ole huono vaihtoehto paljon ajavalle, vaikka valinta tapahtuisikin polttoaineenkulutuksen kustannuksella. Hybridi voi palvella hyvin, kun ajoa tulee paljon kaupungissa. Mutta tarvitsetko autoa joskus myös pidemmille matkoille?

5. Ergonomia ja säädöt

Auto kannattaa valita myös oman ruumiinrakenteen mukaan. Istuinergonomia on tärkeää, sillä istuimesta täytyy saada tarpeeksi tukea ja asento pitää olla kuitenkin mukava ja rento. Mitä pidempää matkaa ajaa, sitä tärkeämpää istuinergonomia on. Istuinergonomia vaikuttaa siihen, kuinka virkeänä kuljettaja pysyy ratin takana.

Jos perheessä on erikokoisia kuljettajia, saman auton tulee soveltua tarpeeksi hyvin kaikkien kuskien ajettavaksi. Kaikkien kuljettajien täytyy nähdä ulos ja hallita autoa ratin takaa yhtä hyvin.

6. Hallintalaitteet ja niiden toiminta

Kokeile hallintalaitteita. Ovatko ne tarpeeksi yksinkertaiset käyttöösi? Hallintalaitteita täytyy pystyä käyttämään autossa ”rutiininomaisesti”, jotta varsinainen ajotapahtuma ei vaarannu.

Mieti myös, onko jotain sellaista ominaisuutta tai asiaa, minkä ehdottomasti haluaisit autoosi ja jota käyttäisit todennäköisesti ajaessasi paljon?

7. Riittävät varusteet

Käy auton varusteet läpi tarkasti. Mieti, onko autossa kenties sellaisia varusteita, mitä et koskaan tarvitse missään tilanteessa, sillä saatat maksaa turhasta. Tai toisinpäin, puuttuuko autosta jotain sellaista, mitä saattaisit tarvita jatkuvasti.

8. Tarvittava tila

Jos sinulla on  tavaraa, mitä autossasi kuljetat usein, kuten esimerkiksi lastenvaunut, ota ne mukaasi koeajoon. Mieti samalla, mitä tavaraa autoon pitää saada mahtumaan samanaikaisesti. Kokeile ja mieti, miten auton eri lokerot ja säilytystilat toimivat sinun arjessasi.

9. Tarvitsenko nelivetoa vai pärjäänkö vähemmällä?

Neliveto on erinomainen varuste sellaiselle, joka ajaa paljon kelissä kuin kelissä. Se antaa autolle myös parempaa vetokykyä. Neliveto ei ole pelkästään mukavuus- ja toiminnallinen varuste, vaan se voidaan lukea myös turvallisuusvarusteeksi siinä mielessä, että se helpottaa myös liikkeellelähtöä liukkaalla pinnalla.

10. Punnitse vaihtoehdot rauhassa

Maltti on valttia myös autoa ostettaessa. Vaikka sopiva autovaihtoehto tuntuisi olevankin juuri tarjolla, kannattaa kaikki auton ominaisuudet käydä rauhassa läpi ja pohtimaan kaikki vaihtoehdot. Autoliikkeiden tapahtumia ja tarjouksia kannattaa myös seurata rauhassa. Esimerkiksi koeajokiertueilla on koeajattevana erikoisuuksiakin, joita ei kaikkien liikkeiden valikoimissa välttämättä ole.

Lähde koeajelulle! Varaa koeajo täältä.

 

Lue myös: